5 vragen over het verzekeren van een zakelijke occasion
Stel je voor: je bent op zoek naar een bedrijfsauto en je voorkeur gaat uit naar een occasion, oftewel: een tweedehands auto. Hoe pak je dit dan aan? En waar houd je rekening mee als het gaat om je verzekeringen? We leggen het je graag uit.
1. Hoe zet ik een tweedehands auto op de zaak?
Wanneer je een tweedehands auto koopt is het goed om na te gaan waar deze vandaan komt. Er zijn namelijk twee soorten occasions:
Gebruikte auto’s zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild en zelf nooit btw-aftrek hebben gehad. Rijd je privé al een occasion, dan kan je er ook voor kiezen om deze auto op je zaak te zetten. Zo wordt je privéauto alsnog een bedrijfsauto. De actuele marktwaarde van de auto (dus op het moment dat je de auto in gebruik neemt), neem je dan op in de beginbalans van je bedrijf. Als je een auto op de balans plaatst, dan mag je alle kosten van je winst aftrekken. Denk hierbij aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en je verzekering.
Er zijn garages die btw-auto’s verkopen, oftewel: zakelijke tweedehands auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte. Kies je ervoor een btw-auto op de balans van je bedrijf te zetten, dan zijn wel alle kosten aftrekbaar. Denk aan brandstof en onderhoud.
Gebruik je de zakelijke auto voor privégebruik? Dan krijg je te maken met bijtelling. Ongeacht of de auto van een particulier of van een ondernemer is overgenomen.
2. Hoe verzeker ik mijn tweedehands (bestel)auto?
Je bent altijd verplicht je auto of bestelauto in ieder geval WA te verzekeren. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Hiermee is schade aan anderen die je veroorzaakt met je voertuig verzekerd. Een upgrade is de dekking WA + Beperkt casco, waarmee je onder andere ook verzekerd bent voor schade aan en diefstal van je occasion. Met de WA + Volledig Casco-dekking is ook schade die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld door een aanrijding, verzekerd, maar kun je ook rekenen op pechhulp in het buitenland. Denk je bij een ritje wel aan je groene kaart?
3. Hoe bepaal ik de juiste dekking voor schade aan mijn auto?
Ook als het gaat om een occasion bepaal je de dekking op basis van de aanschafwaarde van je auto. Een Volledige Casco-dekking is bij een oudere auto een minder verstandige keuze, want de premie is relatief hoog vergeleken met het bedrag dat je uitgekeerd krijgt bij schade. Dit bedrag is namelijk gebaseerd op de dagwaarde. Bij een nieuwere occasion met een hogere waarde kan een Volledige Casco-dekking juist wel weer interessant zijn. Bepaal zelf welke dekking het beste past bij het type occasion dat je aanschaft.
4. Hoe zit het met accessoires en toevoegingen?
Koop je een tweedehands (bestel)auto voor de zaak, dan kan het zijn dat de auto is uitgerust met accessoires. Of je voegt deze accessoires later zelf toe. Denk bijvoorbeeld aan betimmering in je bestelbus of aan belettering van je bedrijfsnaam op je auto. Let op: Bij het verzekeren van je (bestel)auto is het belangrijk deze toevoegingen door te geven. Mocht je dit niet doen, dan wordt bij schade alleen de cataloguswaarde zonder accessoires uitgekeerd, dus de standaard uitvoering zonder toevoegingen.
5. Welke verzekeringen kunnen nog meer van pas komen?
Bij een zakelijke (bestel)autoverzekering is schadeverzekering voor inzittenden en verkeersrechtsbijstand inbegrepen. Bij verkeersrechtsbijstand kun je denken aan geschillen met betrekking tot je voertuig, bijvoorbeeld over aankoop, verkoop, reparatie en onderhoud, garantie én gebruik in het verkeer. Houd er daarnaast ook rekening mee dat ander gebruik van het voertuig weer invloed kan hebben op de dekkingen, waardoor je verzekering wellicht niet helemaal meer aansluit op waarvoor je het voertuig gebruikt. Gebruik je je (bestel)auto bijvoorbeeld óók voor het bezorgen van goederen? Dan kan een transportverzekering van pas komen. Hiermee zijn je spullen ook onderweg verzekerd voor diefstal of beschadiging. Ook ’s avonds en ’s nachts. En wat als je te maken krijgt met een geschil met een leverancier? Dan helpt de zakelijke rechtsbijstandverzekering je met geschillen over niet betaalde rekeningen en andere incassozaken en over te late of foutieve leveringen.
Mijn zakelijke auto verzekeren: hoe werkt dat?
Kun je jouw privéauto ook zakelijk gebruiken? En welke dekkingen kun je kiezen bij een zakelijke autoverzekering? In deze video vertellen we je alles over een zakelijke autoverzekering.
Vaak gekozen verzekeringen in je branche
Weet jij niet welke verzekeringen passen bij je bedrijf? Geen zorgen! We helpen je verder op weg met onze branche inzichtentool. Vul je branche in en je krijgt de meest gekozen verzekeringen in jouw branche te zien. Bekijk direct wat er wel en niet verzekerd is. Zo maak je een geïnformeerde keuze.
Voertuigverzekeringen voor ondernemers
Benieuwd naar alle verkeer- en transportverzekeringen? Of meer weten over een auto van de zaak?