Wanneer op ‘net zero’? De verschillende broeikasgassen belicht

2 juli 2024 15:45

Verschillende broeikasgassen vereisen verschillende trajecten om ‘net zero ’ te bereiken. Ook voor economische sectoren gelden verschillende trajecten. In een rapport leggen collega’s van RaboResearch de broeikasgassen uit die de uitstoot in landbouw, bosbouw en andere sectoren vormen en bespreken ze bijbehorende ‘reductietrajecten’. Want hoewel de meest recente klimaatwetenschap wijst op sterke vermindering van alle uitstoot om de opwarming van de aarde te beperken, geldt het vaak gebruikte ‘netto nul in 2050’ niet voor álles.

Rabobank publiceerde twee jaar geleden haar uitgebreide klimaatplan Our Road to Paris. Sindsdien blijven we leren en onze aanpak ontwikkelen. Maar klimaatverandering is een ingewikkeld onderwerp en het gebruik van wetenschappelijke termen en financiële maatstaven kan het moeilijk maken voor mensen om te begrijpen hoe het onze klanten beïnvloedt en wat we proberen te doen om de ergste gevolgen te vermijden.

Dialoog over broeikasgassen

Het sterk verminderen van broeikasgassen is de kern van de strijd tegen klimaatverandering. Maar wat zijn de verschillende gassen? Waar komen ze vandaan? Wat is hun impact? Hoe snel moeten we ze verminderen? En hoe gaat de bank ermee om?

Om mensen op de hoogte te houden van onze evoluerende aanpak van het klimaat en het gemakkelijker te maken om te begrijpen, willen we meer delen over de belangrijkste onderdelen van Our Road to Paris. In onderstaande video gaan Luke Disney, hoofd Klimaat bij Rabobank, en Marjan van Riel, strategisch onderzoeker bij RaboResearch, in gesprek over de verschillende broeikasgassen.

Rabobanks ‘sector x regio’-benadering

Het United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft ‘decarbonisatiepaden’ vastgesteld voor verschillende broeikasgassen. Volgens het IPCC vereisen scenario’s voor een temperatuurstijging van 1,5 graden Celsius dat koolstofdioxide (CO2) en uitstoot van fossiele brandstoffen tegen ongeveer 2050 tot netto nul worden teruggebracht. Terwijl niet-CO2 broeikasgassen zoals (biogene) methaan en distikstofoxide op een later tijdstip netto nul kunnen bereiken, namelijk in de tweede helft van de eeuw.

Deze verschillende transitiepaden worden weerspiegeld in de ‘sector x regio’-benadering die Rabobank hanteert om rekening te houden met de verscheidenheid in impact van een sector (bijvoorbeeld de landbouwsector) en de regio waarin deze actief is (de natuurlijke omstandigheden en oplossingen kunnen per geografisch gebied verschillen).