De Tussenruimte: podcasts over kunst en ondernemen
De economie is van ons allemaal. Toch lijken we dat soms te vergeten. We geven het denken erover uit handen aan bedrijven, economen en overheid. Terwijl we best vraagtekens kunnen zetten bij de uitgangspunten van de huidige economie. Oneindige groei? Focus op geld? Exploitatie van mensen en aarde? Misschien is het tijd om ons meer met de economie te bemoeien... Deze zevendelige podcastserie is hiertoe een uitnodiging van Godelieve Spaas, lector nieuwe economie aan de Avans Hogeschool. Ze gaat in gesprek met vijftien pioniers die zich in de ruimte tussen kunst en ondernemen bevinden. Door te denken vanuit die plek komen ze met voorstellen over een economie die krimpt, waar geld kan verdwijnen, waarin alle winst wordt weggegeven of waar planten en dieren een stem hebben. Die 'ongewone' ideeën maken de kern van onze huidige economie weer begrijpelijker. Godelieve voert de gesprekken vanuit ervaring en kennis, maar ze is ook open en nieuwsgierig. Dat maakt haar soms aan het twijfelen. Maar brengt haar ook tot "simpele, echt super-eenvoudige en tegelijkertijd duizelingwekkende ontdekkingen".
Podcast #1: Het Geld
Met Michel Scholte (True Price), Melanie Rieback (Radically Open Security) en kunstenaar Navid Nuur.
Podcast #2: De Mensen
Met Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely), kunstenaars Martin en Inge Riebeek en Gertrude Flentge (Stichting Doen).
Podcast #3: Het Bedrijfsmodel
Met Sebastiaan Kramer (Hul Le Kes), Geert van de Veer (Herenboeren), Melanie Rieback (Radically Open Security) en kunstenaars Aldo Esparza Ramos en Arne Hendriks.
Podcast #4: De Omslag
Met Danielle Emans en Geert van de Wetering van De Kostgangers.
Podcast #5: De Dingen
Met Marc Hakvoort (Hak4t Groep), Sebastiaan Kramer (Hul Le Kes) en kunstenaar Otobong Nkanga.
Podcast #6: De Natuur
Met Jaap Korteweg (Vegetarische Slager) en kunstenaar Elise Marcus.
Podcast #7: De Tussenruimte
Met kunstenaar Arne Hendriks en alle andere geïnterviewden.
De makers
Godelieve Spaas
Godelieve Spaas is lector nieuwe economie bij Avans Hogeschool en Artist in Residence bij Rabobank. Volgens haar is de economie niets anders dan de manier waarop we onze gezamenlijke huishouding met elkaar regelen. Dat kan de huishouding zijn van een familie, een stad, een bedrijf, een land, een natuurgebied of de aarde. Hoe we dat met elkaar doen, bepalen we zelf. In haar onderzoek en makerspraktijk stelt zij de uitgangspunten van de huidige Westerse economie in vraag omdat die niet leiden tot welzijn voor alle mensen in harmonie met de aarde. Tegelijkertijd doet ze voorstellen voor hoe het anders kan.
Rabo Kunstzaken
Kunst biedt een blik op de wereld en de tijd waarin we leven. Daarom heeft Rabobank kunstenaars nodig. We geloven dat kunst een kennisbron kan zijn voor innovatie en ontwikkeling. En bovenal een inspiratiebron voor medewerkers, klanten en leden. Onder leiding van Verily Klaassen beheert Rabo Kunstzaken een hedendaagse kunstcollectie. Daarnaast is er ook een Rabo Art Lab, met een Artists in Residence programma. Daarbinnen nodigen we kunstenaars uit om voor langere of kortere tijd werk te maken, en te onderzoeken hoe de ontwikkelingen in de samenleving zich weerspiegelen binnen de bank. De kunstenaar ontmoet medewerkers en klanten en luistert, kijkt, bevraagt, inspireert en registreert.
De Kostgangers
Audiomakers Danielle Emans en Geert van de Wetering opereren onder de naam De Kostgangers. De Kostgangers zijn nieuwsgierig naar de menselijke ervaring, dat kan in de wereld van de economie, kunst of de exacte wetenschap zijn. Ze schetsen een beeld van hoe we ons als mens gedragen en stellen de vraag waarom. Van hun bevindingen maken ze geluidsrijke podcasts, radiodocumentaires en audiotours.
Contact
Heb je ideeën voor een nieuwe economie? Voor andere manieren van ondernemen? Dan kun je mailen naar kunstzaken@rabobank.nl