Logo van de tekst 'Het bedrijfs model'

Aflevering 3: Het Bedrijfsmodel

De meeste bedrijfsmodellen die we kennen zijn gebaseerd op het maken van winst, het wegspelen van je concurrenten, interne hiërarchie en het uitgangspunt is groei. Dat kan anders. Wat zijn baanbrekende bedrijfsmodellen? Welke bedrijven pakken het radicaal anders aan? En kunnen we daarin de kiem van een nieuw economie ontdekken? Deze aflevering met: Sebastiaan Kramer (Hul Le Kes), Geert van de Veer (Herenboeren), Melanie Rieback (Radically Open Security) en kunstenaars Aldo Esparza Ramos en Arne Hendriks.

Arne Hendriks

Kunstenaar Arne Hendriks vraagt zich af waarom we zo geobsedeerd zijn met groei. En hij wil de voordelen van krimp laten zien. Zo laat hij in zijn project The Incredible Shrinking Man zien hoe de wereld zou zijn als mens zou krimpen naar zo’n 50 cm. In zijn periode als ‘artist in residence’ bij de Rabobank onderzocht hij de houding ten opzichte van krimp binnen de bank.

Sebastiaan Kramer

Sebastiaan Kramer runt samen met Sjaak Hullekes RYN Atelier, een productiebedrijf waar kleding wordt gemaakt in opdracht van modeontwerpers. Daarnaast hebben ze hun eigen duurzame modelabel: Hul Le Kes. Hun bedrijfsvoering is a-typisch in de modewereld, met zo min mogelijk standaardisatie en deadlines, zonder wisselende collecties en juist met hergebruikte stoffen met vlekken.

Geert van der Veer

Geert is de initiatiefnemer van de Herenboeren: een collectief van burgers dat gezamenlijk een boerderij in eigendom heeft. Samen met de boer verbouwen zij op een natuurinclusieve, sociaal verbonden en economische gedragen manier hun groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees.

Melanie Rieback

Melanie Rieback is de CEO van Radically Open Security, een ICT-bedrijf dat de software van organisaties test op veiligheid. In feite is het een verzameling hackers die op een ethische manier omgaan met hun kwaliteit. Melanie is een fervent voorstander van degrowth, dat brengt ze onder andere in praktijk door alle winst van haar bedrijf weg te geven.

Aldo Esparza Ramos

Aldo Esparza Ramos is als kunstenaar op dit moment verbonden aan de Rijksacademie. Zijn werk is diep verbonden is met de inheemse cultuur in Midden Amerika. Voor hem is het belangrijk dat een bedrijf verbonden is met de de samenleving waar het in zich in bevindt. Op dit moment doet hij onderzoek naar de geschiedenis en productie van chocolade.

Contact

Heb je ideeën voor een nieuwe economie? Voor andere manieren van ondernemen? Dan kun je mailen naar kunstzaken@rabobank.nl