‘Je hoeft er zelf niets aan te doen’
Judith Reijnders begon als achttienjarige met beleggen. Met de opbrengst deed ze onlangs een deel van de aanbetaling voor haar eerste koopwoning. (Fotograaf: Mark Kuipers)
Steuntje in de rug
,,Op mijn achttiende maakten mijn ouders een bedrag naar me over, als steuntje in de rug voor later. Omdat zij zelf spaarden en belegden, leek het me slim om ook te gaan beleggen. Zo is het balletje gaan rollen.”
Judith Reijnders, zelf werkzaam in de financiële sector, maakte samen met haar ouders een afspraak bij de lokale vestiging van haar bank. Daar werd haar alles uitgelegd over rendementen en risico’s. Zij besloot om het geld te laten beleggen, met een defensief risicoprofiel. ,,Op deze manier zette ik het geld voor mijn gevoel relatief veilig weg voor de lange termijn. Mijn beleggingen werden door de bank beheerd, dus ik had er zelf bijna geen omkijken naar.” Een belegger dient bijvoorbeeld wel jaarlijks zijn doel, looptijd en beleggingsprofiel te controleren, eventueel aan te passen en te bevestigen.
Buffer
Eenmaal klaar met de studie en aan het werk, was het voor haar logisch om met beleggen verder te gaan. Reijnders: ,,Ik had een vast contract en een goed inkomen. Wat er maandelijks overbleef, zette ik op een spaarrekening. Daar hield ik een buffer aan voor onvoorziene uitgaven, zoals de welbekende wasmachine die vervangen moet worden. Eens in de zoveel tijd maakte ik de rest over naar mijn beleggersrekening. Door te sparen kun je met weinig risico een reservepotje opbouwen, maar met de huidige rente op je spaarrekening valt het geld toch stil. Achteraf gezien was het voor mij misschien beter geweest om iedere maand een vast bedrag te beleggen, om er nog meer uit te halen.”
Financiële crisis
Omdat Reijnders belegt met een defensief profiel, maakte ze zich ook niet meteen zorgen toen in 2008 de financiële crisis aanbrak. ,,Het was wel even slikken om te zien dat de waarde van mijn beleggingen ineens een flink stuk lager was! Maar mijn blik was gericht op de lange termijn. Ook is de spreiding van mijn beleggingen – over aandelen en obligaties – een manier van beleggen die relatief weinig risico heeft. Ik ken mensen die belegden in alleen aandelen en in die tijd fors hebben verloren.”
Aanbetaling huis
Vorig jaar keerde Reijnders na een periode in het buitenland terug naar Nederland en ging op zoek naar een koopwoning. ,,Ik besloot om mijn beleggingen daarvoor te gebruiken – dat vond ik een mooie besteding”, legt ze uit.
Zij volgde al geruime tijd de ontwikkelingen van de beleggingen via de app op haar smartphone. ,,Aan het begin van dit jaar waren de koersen laag. Ik besloot nog even te wachten met geld opnemen en gelukkig stegen ze inderdaad weer. In april was het moment daar: ik heb 80 procent van het opgebouwde bedrag opgenomen en op mijn spaarrekening gezet. Begin september kon ik hiervan een deel van de aanbetaling voor het huis doen.”
Lange termijn
Of zij regelmatig zal blijven inleggen, weet Reijnders nog niet, eerst moet alles op orde zijn voor haar huis. Als zij verder gaat met beleggen, zal dit zeker een vorm van beheerd beleggen blijven. Ze weet dat de waarde van beleggingen kan fluctueren en dat bij beleggen het risico bestaat dat je (een deel van je) geld kunt verliezen, maar vaak is het rendement hoger dan op een spaarrekening. ,,Het is gemakkelijk: je hoeft er zelf niets aan te doen. Bovendien houd je controle over je geld. Via de app heb je real-time inzicht in de waardeontwikkeling. En als je het geld nodig hebt, kun je het binnen enkele dagen opnemen.” Beleggen doe je in principe wel voor de lange termijn. Als je op korte termijn over geld wil beschikken is een spaarrekening een logischere keuze.
Het past naar haar mening dan ook prima binnen een financieel gezond leven. ,,Wij Nederlanders zijn best voorzichtig en sparen veel. Maar op de lange termijn vind ik beleggen een veel betere optie dan sparen. Met beheerd beleggen is dat heel eenvoudig en overzichtelijk.”
Nieuwsgierig naar Rabo Beheerd Beleggen?
Benieuwd of Beheerd Beleggen bij de Rabobank ook iets voor jou kan zijn?
Wist je dat...
...aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Ook interessant voor jou:
"Ik vind dat je alleen moet beleggen met geld dat je ‘over hebt’. Je hebt je zaken op orde, je hebt een buffer om onverwachte grotere uitgaven te kunnen doen en dan kun je met het resterende geld beleggen en werken aan je financiële vrijheid."