Lucas Houben

‘Ik ga voor een goed gevoel’

Lucas Houben staat aan het begin van zijn carrière. Maar hij denkt ook al na over zijn financiële toekomst. Vandaar zijn keuze voor beleggen.

Beleggen met geld dat je 'over hebt'

,,Ik vind dat je alleen moet beleggen met geld dat je ‘over hebt’. Je hebt je zaken op orde, je hebt een buffer om onverwachte grotere uitgaven te kunnen doen en dan kun je met het resterende geld beleggen en werken aan je financiële vrijheid.”

Lucas Houben doet een master bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zo jong als hij is, kijkt hij qua beleggen naar doelen op de langere termijn. ,,Om te beginnen wil ik over een jaar of vijftien met het opgebouwde vermogen mijn studieschuld aflossen. En ik wil het gebruiken om een huis te kopen en eventueel eerder met pensioen te gaan.”

Gemakkelijk

Houben is zich ervan bewust dat veel leeftijdgenoten en veel starters op de arbeidsmarkt niet met hun financiële toekomst op lange termijn bezig zijn en niet nadenken over beleggen. ,,Maar het is juist zo gemakkelijk en hoeft helemaal niet zo spannend te zijn: je hoeft per maand niet veel in te leggen. En hoe eerder je begint, hoe langer je de tijd hebt om rendement op te bouwen. Als ik vertel over mijn keuze voor beleggen, krijg ik vaak vragen als: hoe begin ik ermee, hoe doe ik dat, hoe weet ik waarin ik moet beleggen, hoe verdiep ik me… Ik reageer dan altijd met: door het gewoon te doen. En als je er niet veel verstand van hebt, dan is beheerd beleggen ideaal.”

Klein bedrag

Houben vond de beursberichten op de middelbare school al interessant, maar belegde toen nog niet. ,,Tijdens het eerste jaar van de universiteit ben ik lid geworden van studentenbeleggingsvereniging B&R Beurs. Ik heb een klein bedrag ingelegd, net als de andere leden van de groep waarvan ik deel uitmaak.”

Nu zit Houben in het laatste jaar van zijn studie, daarna wil hij al zijn aandacht kunnen besteden aan de start van zijn carrière. ,,Als ik ga werken, ben ik zeker van plan om een vast maandbedrag aan beheerd beleggen te gaan besteden. Daarvoor heb je niet veel geld nodig, je kunt al met een klein bedrag per maand beginnen. Verkopen en aankopen wordt dan voor me gedaan.”

Bang om zijn geld kwijt te raken, is Houben niet. ,,Ik ga kiezen voor een defensief profiel, waarbij relatief minder risicovol wordt belegd, bijvoorbeeld in obligaties. Het verwachte rendement is dan waarschijnlijk minder dan bij een offensief profiel waarbij meer wordt belegd in aandelen.”

Weinig achtergrondkennis

Volgens Houben heb je voor beheerd beleggen, niet veel achtergrondkennis nodig. ,,Je hebt er niet veel omkijken naar en het kost je niet veel tijd. Het kan geruststellend zijn om het uit handen te geven en je geld wordt door experts belegd op basis van een persoonlijk beleggingsprofiel. Als je alles zelf doet, beleg je vaak in een kleiner aantal bedrijven en/of fondsen, en moet je je aan- en verkopen zelf timen. Zelf op lange termijn een beter rendement halen dan de algehele markt lijkt mij erg lastig en tijdrovend.”

Financieel gezond

Houben kiest heel nadrukkelijk voor een financieel gezond leven. ,,Zodat ik me op de korte termijn geen zorgen hoef te maken over mijn inkomsten en uitgaven en een buffer heb voor onverwachte flinke kosten. Maar ik wil ook weten waar ik aan toe ben over tien of twintig jaar en hoe ik er dan voor sta. Bovendien: het alternatief is om je geld op een spaarrekening te zetten, waar je met weinig risico een reservepotje kunt opbouwen. Al levert dat met de huidige rentes momenteel niet veel op. Ik ga voor een goed gevoel en ben me bewust van de risico’s die beleggen kent. Je hoeft niet veel opzij te leggen om het later goed te hebben en nu ook nog steeds leuke dingen te kunnen doen.”

Nieuwsgierig naar Rabo Beheerd Beleggen?

Benieuwd of Beheerd Beleggen bij de Rabobank ook iets voor jou kan zijn?

Wist je dat...

...aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Judith Reijnders

Ook interessant voor jou:

"Op mijn achttiende maakten mijn ouders een bedrag naar me over, als steuntje in de rug voor later. Omdat zij zelf spaarden en belegden, leek het me slim om ook te gaan beleggen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Lees hier het verhaal van Judith