Beleggen in groei én waarde leidt tot robuuste portefeuille
Groeiaandelen leden in 2022 grote verliezen, maar dit jaar presteren ze een stuk beter dan waardeaandelen. In onze beheerportefeuilles beleggen we in groeiaandelen, maar wel met een kwaliteitssausje: robuuste winsten, sterke balansen en een redelijke waardering. Bovendien combineren we groei met waarde. Zo ontstaat een robuuste portefeuille die onder verschillende omstandigheden overeind blijft.

Groei versus waarde
Groeiaandelen hebben het stokje na vorig jaar weer overgenomen van waarde-aandelen. Dit jaar staan groeiaandelen 21,7% in de plus, waardeaandelen blijven achter met 9,6%. De stabilisatie in de rente en de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zijn een steun in de rug van groeiaandelen.

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die naar verwachting een sterke groei zullen laten zien. Veelal zijn dit soort bedrijven actief in sectoren die opkomend zijn, of waar veel innovatie is, zoals de technologiesector. Bij een draai in de rente, zoals we vorig jaar zagen, staan groeibedrijven juist onder druk. Hun kasstromen liggen ver in de toekomst. De waarde daarvan moet dan met een hogere rente teruggerekend worden naar vandaag, met lagere koersen als gevolg.
We spreken van waarde aandelen als bedrijven stabiele kasstromen laten zien en handelen tegen een lage waardering (lage koers-winstverhouding en lagere koers-boekwaardes). Waardeaandelen zijn minder gevoelig voor rentestijgingen. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Ahold, Coca Cola en Toyota.
Risico van groeiaandelen
We geloven in groeibedrijven als aanjager van verandering en innovatie. Dit soort bedrijven is nodig om doelen te bereiken rond kwesties als de energietransitie. Maar een groeibedrijf hoeft niet per definitie een goed aandeel te zijn. Groeiaandelen staan bekend om hun hoge pieken en diepe dalen en kunnen aardig aan de prijs zijn.
In een bepaalde beleggingsomgeving kunnen groeiaandelen exploderen. Neem als voorbeeld de coronaperiode. De beurslievelingen van toen, communicatieplatform Zoom en de leverancier van fitnessapparatuur Peloton, stegen astronomisch door de sterke vraag vanwege de lockdowns. De groei wordt dan vaak door beleggers doorgetrokken naar de toekomst en de waardering speelt een ondergeschikte rol. Toen de realiteitscheck kwam, de rente steeg en de verwachtingen normaliseerden, vielen de aandelen keihard terug.

Groei mits…
Om een deel van dit risico te verlagen, kiezen we liever voor groeiaandelen waarbij ook een check wordt gedaan op kwaliteit. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar robuuste winsten, sterke balansen en waardering. In het 1895 Multifactorfonds beleggen we daarom niet in de factor groei op zich, maar wel in de factor kwaliteit. In de praktijk komt dit vaak neer op groeiaandelen met een kwaliteitssausje.
Robuuste mix
Omdat het macrobeeld door de tijd heen verandert en groeiaandelen en waardeaandelen verschillend presteren onder verschillende omstandigheden, kiezen we in onze beheerportefeuilles voor een mix van beide. Zo ontstaan robuuste portefeuilles die minder kwetsbaar zijn in een specifieke beleggingsomgeving.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.