Aandelen van makers zonnepanelen afgestraft, ondanks stijgende vraag

7 september 2023 13:47

De wereldwijde vraag naar zonne-energie zal dit jaar fors toenemen. Toch maakt de gemiddelde zonne-energieproducent moeilijke tijden door. Overcapaciteit en hoge voorraden speelt de sector parten. Dat zorgt voor druk op de marges. Ook de hogere rente vormt een rem op de bedrijfsresultaten voor de komende kwartalen.

In onze beheerportefeuilles beleggen we binnen het 1895 Themafonds gericht in het aandelenthema ‘duurzame energie’. Eerder schreven we over de problemen waar de windsector mee geconfronteerd wordt. Ook het onderdeel zonne-energie maakt moeilijke tijden door.

Amerikaanse markt remt omzet

Zuinige omzetvoorspellingen voor de Amerikaanse markt maken dat sommige aandelen binnen de sector onder druk staan, zoals bleek uit recente cijfers van Enphase en SolarEdge Technologies.

De gedaalde gasprijzen hebben zonne-energie een duurder alternatief gemaakt op de korte termijn. Dat komt ook door de hogere kosten voor leningen om zonne-energieprojecten op te zetten.

Daarnaast heeft veranderende regelgeving voor een tijdelijke rem op de afzet gezorgd. In april is het zogenaamde NEM 3.0 systeem in California gelanceerd, waarbij de opbrengsten van het terugleveren aan het energienet aanzienlijk lager zullen worden voor de consument. Voor sommigen neemt hierdoor de prikkel om panelen te plaatsen af.

Op de lange termijn kan dit zorgen voor een verschuiving in vraag naar eigen opslag. Zo’n verandering duurt altijd even om door te werken, maar heeft op korte termijn wel een remmende werking op de vraag.

Concurrentie heeft geleid tot overcapaciteit

Ook op het vlak van concurrentie zien we het nodige veranderen. De toegenomen concurrentie heeft geleid tot overcapaciteit. Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat de productiecapaciteit dit jaar twee keer zo hoog ligt als de vraag.

Die overcapaciteit door met name significante productie in China is op korte tijd niet zomaar weg. Dat drukt de marges van producenten en heeft de aandelen onder druk gezet, met als gevolg lagere waarderingen. Consolidaties in de industrie zijn niet uit te sluiten. In onze eigen portefeuille kan de manager van het duurzame energiemandaat in het themafonds inspelen op de kansen en bedreigingen die dit met zich meebrengt.

“De Europese consument heeft geleerd om het energierisico af te dekken waar dat kan.”

Met de vraag zit het goed

De vooruitzichten voor zonne-energie zijn voor de langere termijn goed. Wereldwijde zonne-installaties zullen dit jaar met 56% toenemen, is de verwachting. Voor de duurzame transitie is zonne-energie essentieel. We zien dan ook veel ruimte voor toenemende vraag in de komende jaren.

Daarnaast zijn de kosten voor zonnepanelen fors gedaald door toegenomen concurrentie. De consument in Europa heeft met de grote uitschieters in de energieprijzen in 2022 geleerd om het energierisico af te dekken waar dat kan. Een van de middelen is de overstap op zonnepanelen. Die wordt daarom ook steeds vaker gemaakt.

Daarbij bieden grote investeringspakketten van overheden, zoals de Inflation Reduction Act van de Amerikaanse president Biden, de energiebedrijven langjarige steun met subsidies. Dit kan positief uitpakken voor het bedrijfsresultaat van onder andere zonne-energieproducenten. Er zit ook Europese wetgeving aan te komen om lidstaten sneller over de brug te laten komen met vergunningen. Allemaal redenen waarom het aan de vraagkant wel goed zit.

Dit gecombineerd met het feit dat de aandelenwaarderingen flink gedaald zijn, en op voorwaarde dat de hype van beleggen in aandelen gericht op kunstmatige intelligentie wat tempert, zal beleggers mogelijk kunnen aanzetten tot instappen.

Meer weten over de beleggingsomgeving?

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.