Inhaalslag mogelijk in opkomende markten
Opkomende markten staan in de plus dit jaar, maar blijven wel ruim achter bij de wereldindex. Er zijn aanknopingspunten om een inhaalslag te verwachten: een fors hogere economische groei in opkomende markten dan in ontwikkelde markten, hogere winstverwachtingen en aanzienlijk lagere waarderingen van aandelen.

Aandelenrendementen zijn aardig hersteld na de klap van vorig jaar met een plus van 13%. Voor opkomend Azië met een rendement van 2% gaat deze vlieger niet op. De belangrijkste reden is het tegenvallend herstel van de Chinese economie door de aanhoudende vastgoedcrisis in het land.

Toch zijn er voor de belegger aanknopingspunten te vinden voor een inhaalslag van opkomende markten.
Groeiverschil groter
Hoewel China tegenvalt qua groei dit jaar, zie je hier nog steeds een hogere groei dan in de westerse economieën. De groei van de wereldeconomie zal ook in 2024 uit opkomende markten moeten komen, met India en China als belangrijke trekpaarden.
Het groeiverschil tussen opkomende markten en de ontwikkelde markten was op 1,3% geraamd voor 2022, is momenteel zo’n 2,5% in 2023, maar zal in 2024 toenemen naar 2,7% volgens de laatste cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Historisch gezien is dit een beleggingsomgeving waarin opkomende markten niet hoeven onder te doen voor westerse beurzen.
Hogere winsten verwacht in opkomende markten
Ook de hogere winstverwachting voor 2024 biedt aanknopingspunten. De verwachte groei van de winsten voor opkomende landen in Azië wordt voor 2024 volgens de consensus hoger ingeschat dan die in de economieën van Europese landen en de VS.
Vooral Zuid-Korea (68%), Taiwan (22%), China (15%) en India (14,6%) springen in het oog. Ter vergelijking, de verwachte winstgroei voor de wereldindex is 10%.
Aandelen opkomende markten zijn relatief laag geprijsd
Die hogere verwachting ten aanzien van de winsten en de achtergebleven koersen hebben zich vertaald in lagere waarderingen. De koers-winstverhouding van opkomend Azië is momenteel 12,7 tegenover 16,2 voor de wereldindex.
De Chinese aandelenmarkt is daarbij een van de laagst gewaardeerde markten met een koers-winstverhouding van 10,2. Indiase aandelen zijn relatief het duurst. Hier betaal je gemiddeld 20 keer de verwachte winst over de komende twaalf maanden.
China blijft risico
Het grootste risico voor een verder herstel in aandelen van opkomende markten is een aanhoudend zwak China. Tegelijkertijd zien we dat de lage verwachtingen voor China al grotendeels verwerkt zijn in de prijzen van Chinese aandelen.
We zien recent ook de eerste signalen van stabilisatie en de eerste positieve economische verrassingen. De inkoopmanagersindex is weer boven de 50 in China en vorige week vielen de detailhandelsverkopen en de industriële productie mee in plaats van tegen.
Niet alleen beleggen in China
De wereldwijde groei van het bruto binnenlands product (bbp) werd in de afgelopen decennia in sterke mate gedreven door China. In de afgelopen jaren is dat beeld langzamerhand gekanteld met een opkomend India en in mindere mate andere opkomende landen in Azië.
We kijken bij het samenstellen van onze beheerportefeuilles daarom zeker niet alleen naar China, maar juist breder naar Azië en andere opkomende markten.
Buurlanden van China profiteren van het feit dat internationale bedrijven minder afhankelijk willen worden van China. De bedrijvigheid verplaatst zich ook naar andere Aziatische landen en Latijns-Amerika. De trend van ‘nearshoring’ biedt dus kansen voor opkomende markten buiten China.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.