Factorbeleggen: wat is het en wat zijn de voordelen?
Factorbeleggen is een wetenschappelijk onderbouwde manier om gestructureerd te beleggen in aandelen met bepaalde eigenschappen (factoren). Het doel is een beter rendement te behalen dan de brede markt. Bij Rabobank gebruiken we deze strategie in onze actief beheerde aandelenportefeuilles. Op deze pagina lees je wat factorbeleggen inhoudt en waarom het voor jou als belegger interessant kan zijn.
Wat is factorbeleggen en welke factoren zijn er?
Bij factorbeleggen beleg je in aandelen met specifieke kenmerken, ook wel factoren genoemd. De wetenschap onderscheidt vijf factoren die aantoonbaar een betere risico-rendement verhouding op hebben opgeleverd dan beleggen in de wereldindex. Deze factoren zijn:
Senior beleggingsstrateeg Peter Vonk:
“Een combinatie van deze factoren levert naar verwachting een betere portefeuille op (dat wil zeggen: een gunstigere verhouding tussen rendement en risico) dan alleen beleggen in de wereldindex doet. Als belegger word je bij factorbeleggen beloond voor de extra risico’s die je neemt, zoals het faillissementsrisico voor waardeaandelen. Of je profiteert van een bepaalde beweging in financiële markten, bijvoorbeeld kuddementaliteit in het geval van momentumaandelen.”
Peter Vonk
Senior Beleggingsstrateeg
Waarom factorbeleggen?
De belangrijkste reden om te beleggen in factoren is de betere verhouding tussen rendement en risico. Het risicogewogen rendement ligt op lange termijn hoger dan bij het volgen van de algemene wereldaandelenindex.
Een ander belangrijk voordeel is dat factorbeleggen op een kwantitatieve, structurele manier kan worden uitgevoerd. Er zijn duidelijke criteria om wel of niet in een bepaald bedrijf te investeren. Dit zorgt ervoor dat de verleiding verdwijnt om al te veel te handelen of om te handelen uit emotie.
Levert factorbeleggen altijd meer op?
Hoewel wetenschappelijk onderzoek aantoont dat factorbeleggen op de langere termijn rendabeler kan zijn dan beleggen in de wereldindex, kun je met factorbeleggen op de kortere termijn achterblijven op de markt. Dat hebben we de afgelopen vijf jaar gezien. In die periode heeft de multifactorindex (MSCI World Diversified Multiple factor index) het 1,9% per jaar slechter gedaan dan de wereldindex. Dit komt vooral door de populariteit van de FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) de afgelopen tijd. Deze aandelen waren door hun hoge waardering ondervertegenwoordigd in de multifactorindex.
Dit laat zien dat het extra rendement dat met factorbeleggen te behalen valt (de factorpremie) soms enige tijd niet kan optreden. Beleggen voor de lange termijn is daarom noodzakelijk om de factorpremie te kunnen innen.
Om het risico op het mislopen van de factorpremies zo klein mogelijk te houden, is het ook aan te raden om je beleggingen te spreiden over meerdere factoren. De ene periode is beter voor de factor waarde, een andere keer doet de factor kwaliteit het beter en weer een andere keer de factor lage volatiliteit. Zo bleven aandelen met de factor waarde (de koopjes) jarenlang achter, maar in 2022 presteerde dit soort aandelen juist sterk.
Het is daarom verstandig om te beleggen in een portefeuille die meerdere factoren combineert. Dit noemen we een multifactorportefeuille.
Factorbeleggen bij Rabobank
Factorbeleggen in onze beheerportefeuilles
We passen factorbeleggen toe in de actief beheerde aandelenportefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen. Van elke aandelenportefeuille in Rabo Beheerd Beleggen Exclusief wordt momenteel de helft in een multifactorfonds belegd. Voor Rabo Beheerd Beleggen Actief is dit een kwart.
De beheerders van het speciaal voor Rabobank opgerichte 1895 Wereld Multifactor Aandelenfonds beleggen in alle vijf de factoren. Het beheer van dit fonds is verdeeld over BlackRock en HSBC, twee instellingen die elkaar qua beleggingsaanpak goed aanvullen.
Zelf beleggen in factoren
Ook met Rabo Zelf Beleggen is het mogelijk om te beleggen in factoren. In ons assortiment hebben we diverse beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) die een factorstrategie volgen. Bijvoorbeeld de actief beheerde fondsen Allianz Best Styles en Robeco QI Global Multi-Factor. Een passief fonds voor factorbeleggen is iShares MSCI World Multifactor ETF. Je vindt ze met de Fondsselector.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Beter beleggen
Verder de diepte in over beleggen? Onze experts geven je graag inzicht in verschillende beleggingsonderwerpen. Bovendien laten ze wekelijks hun licht schijnen over ontwikkelingen op de financiële markten.