Wat is een index en hoe gebruik je hem bij beleggen?
Een index is een maatstaf voor de prestaties van een mandje aandelen, obligaties of andere beleggingen. Het is een handig hulpmiddel dat veel wordt gebruikt door beleggers. Om de eigen prestaties of die van een manager te kunnen beoordelen, bijvoorbeeld. Of bij indexbeleggen, een vorm van passief beleggen waarbij de beweging van een markt zo goed mogelijk wordt gevolgd. Op deze pagina lees je meer over het gebruik van een index bij beleggen.
Wat is een index?
Een index is een getal dat wordt gebruikt om te laten zien hoe een groep van beleggingen in een bepaalde periode presteert. Een index kan bijvoorbeeld laten zien hoe de prijs of het rendement van alle aandelen in een bepaalde markt, sector of regio verandert. Een index kan ook laten zien hoe andere soorten beleggingen het doen, zoals obligaties, grondstoffen, vastgoed of cryptovaluta.
Een index helpt beleggers om te zien hoe de markt beweegt en hoe goed hun beleggingen presteren. Omdat een index een weergave is van een bepaald marktsegment, kan een index ook gebruikt worden om een beleggingsproduct te maken, zoals een indexfonds of een ETF, dat de samenstelling en prestaties van een bepaalde index zo nauwkeurig mogelijk volgt.
Voorbeeld van een index: MSCI ACWI
Zelf maken we bij het beoordelen van de aandelenbeleggingen in de portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen veel gebruik van de MSCI ACWI. De naam staat voor Morgan Stanley Capital International All Country World Index. Dit is een wereldwijde aandelenindex die bestaat uit meer dan 2800 bedrijven uit 23 ontwikkelde en 24 opkomende landen. De index geeft een maatstaf voor de wereldwijde aandelenmarkt en representeert circa 85% van alle beursgenoteerde aandelen.
Waarvoor gebruik je als belegger een index?
Een index is een hulpmiddel voor beleggers. Een index kan je helpen om:
Wat is indexbeleggen?
Indexbeleggen is een beleggingsstrategie die erop gericht is om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index, zonder actief te handelen of te proberen de markt te verslaan. Dit wordt ook wel passief beleggen genoemd.
Indexbeleggen doe je met trackers: beleggingsfondsen of Exchange Traded Funds (ETFs) die de index nabootsen. Met slechts één transactie kun je zo een brede spreiding in je portefeuille aanbrengen. De kosten van trackers zijn relatief laag in verhouding met andere beleggingsproducten.
Indexbeleggen heeft ook nadelen. Je bent afhankelijk van de samenstelling en het gewicht van de index, die niet altijd jouw visie of voorkeuren weerspiegelen. Ook kun je niet profiteren van marktkansen die buiten de index vallen.
Indexbeleggen bij Rabobank
Rabo Zelf Beleggen
Je kunt bij ons beleggen in ongeveer 140 trackers. Daar zitten zowel indexfondsen als ETFs tussen.
Rabo Beheerd Beleggen
Ook in Rabo Beheerd Beleggen maken wij gebruik van indexfondsen. De portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen Basis bestaan geheel uit indexfondsen. In Rabo Beheerd Beleggen Actief en Exclusief beleggen we daarnaast in fondsen die actief worden beheerd.
Welke indices zijn er?
De meeste indices zijn samengesteld uit de grootste bedrijven van een land of een branche, op basis van hun marktkapitalisatie of beurswaarde. Hieronder vind je een aantal veelgebruikte indices.
Welke index moet je als belegger gebruiken?
Er is niet één index die voor elke belegger geschikt is. De keuze van een index hangt af van je beleggingsdoel, -horizon, -profiel en -voorkeur. Je moet rekening houden met het rendement, het risico, de diversificatie en de kosten van de index.
Sommige beleggers kiezen voor een brede index die de hele markt of regio weerspiegelt, zoals de Bloomberg EurAgg. Anderen kiezen voor een specifieke index die zich richt op een bepaalde sector, stijl of factor, zoals duurzaamheid of dividend. Het is belangrijk om een index te kiezen die past bij je beleggingsplan en deze regelmatig te evalueren.
Waar let je op bij het gebruik van een index?
Regio
Sommige indices zijn wereldwijd en omvatten aandelen of obligaties uit verschillende regio's, terwijl andere zich richten op specifieke continenten, landen of sectoren.
Marktgewogen of gelijkgewogen
Sommige indices zijn marktwaarde-gewogen, wat betekent dat de effecten met een hogere marktkapitalisatie een grotere invloed hebben op de indexprestaties. Andere indices zijn gelijkgewogen. Dit betekent dat elk effect in de index dezelfde weging heeft, ongeacht de marktkapitalisatie of de koers.
Een gelijkgewogen index kan worden gezien als een manier om de diversificatie te vergroten en concentratierisico's te verminderen. Zo hebben de ‘Magnificent 7’ (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) momenteel samen een gewicht van bijna 30% in de normale S&P 500 index. Daarmee wordt de index kwetsbaar voor uitschieters bij één of twee van de bedrijven. In de gelijkgewogen S&P 500 index is dat veel minder het geval, daarin heeft elk aandeel een gewicht van slechts 0,2%.
Valuta
Belangrijk is het ook om te kijken naar de valuta waarin de index is weergegeven. Wij gebruiken zelf bij voorkeur indices in euro. Dan wordt het effect van valutaschommelingen direct meegenomen in het beoordelen van het rendement van beleggingen.
Prijsindex of total return index
Een prijsindex is een index die alleen de koersveranderingen van de onderliggende aandelen of obligaties meet. Een total return index daarentegen houdt ook rekening met de herbelegging van eventuele dividenden of rente die de beleggers ontvangen.
Een voorbeeld van een prijsindex is de AEX index, die de 25 grootste Nederlandse bedrijven omvat. Een voorbeeld van een total return index is de MSCI World Net Total Return Index, die de wereldwijde aandelenmarkt weerspiegelt met netto dividenden.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Beter beleggen
Verder de diepte in over beleggen? Onze experts geven je graag inzicht in verschillende beleggingsonderwerpen. Bovendien laten ze wekelijks hun licht schijnen over ontwikkelingen op de financiële markten.