Uitleg over ordertypes: limiet, bestens (market), stop loss en stop limit orders

Wanneer je als belegger een belegging wilt aankopen of verkopen, kun je een order plaatsen op de beurs. Je geeft dan als het ware een opdracht voor de aan- of verkoop van bijvoorbeeld een aandeel of obligatie. Het plaatsen van een order kan op verschillende manieren, ook wel ordertypes genoemd. Ordertypes kunnen jou als belegger helpen om gerichter een aan- of verkoop te doen. Beleg je met Rabo Zelf Beleggen of ben je van plan om te beginnen met beleggen en weet je niet welk ordertype je moet kiezen? Wij geven je op deze pagina meer uitleg over veelvoorkomende ordertypes.

Welke ordertypes zijn er?

Als je een order doorgeeft, kun je kiezen uit verschillende ordertypes. De meest voorkomende ordertypes zijn: limiet order, bestens order, stop loss order en stop limit order. Hieronder leggen we deze vier ordertypes aan je uit.

Bied- en laatkoers

Voordat je alle ordertypes gaat doornemen, is het goed om te weten dat je op de beurs te maken hebt met twee soorten koersen. De biedkoers en de laatkoers. De biedkoers geeft de hoogste prijs aan die een koper op het moment bereid is te betalen voor bijvoorbeeld een aandeel of obligatie. En de laatkoers geeft de laagste prijs aan waarvoor een verkoper een aandeel of obligatie aanbiedt.

Wat is een limiet order?

Bij een limiet order, ook wel limit order genoemd in het Engels, bepaal je vooraf tegen welke koers je order mag worden uitgevoerd. Je geeft voor de aankoop (limiet-kooporder) een maximale prijs op die je wil betalen. Voor de verkoop (limiet-verkooporder) een minimale prijs die je wil ontvangen. Zo betaal je bij een aankoop nooit meer dan deze vooraf bepaalde prijs. Bij verkoop ontvang je nooit minder. Let hierbij wel op dat als de koers niet wordt bereikt, je order ook niet wordt uitgevoerd.

Bij een limiet order hangt de kans op uitvoering van de order onder andere af van hoe de beurs zich ontwikkelt. Zo kan het zijn dat je order niet of in gedeeltes wordt uitgevoerd. Als je een verkoop inlegt voor honderd aandelen op € 25 kan het zijn dat er maar vijftig aandelen worden verkocht. Dit omdat er niet meer kopers zijn die voor € 25 of meer willen kopen of een andere koper heeft eerder dan jou eenzelfde limiet order ingelegd. Deze andere koper krijgt dan voorrang, omdat hierbij door de beurs het ‘first in, first out’-principe wordt gehanteerd.

Wat is een bestens order (market order)?

Een bestens order, ook wel market order genoemd, is een beleggingsorder zonder limiet. Je aandelen of obligaties worden dan tegen de eerstvolgende handelskoers aangekocht of verkocht. Voor een kooporder is dat tegen de dan geldende verkoopprijs. Voor een verkooporder is dat tegen de dan geldende koopprijs (biedprijs). Deze koers kan hoger of lager zijn dan de laatst gehandelde koers die je op je scherm ziet tijdens het opgeven van de order.

Illustratie van een grafiek

Wat is het verschil tussen een limiet order (limit order) en een bestens order (market order)?

Een limiet order is een beleggingsorder met een limiet. Bij een bestens order is er geen limiet. Vergeleken met een limiet order is bij een bestens order de kans groter dat de order snel wordt uitgevoerd. Wel kan dit tegen een ongunstigere koers zijn. Wanneer je liever meer zekerheid wil over de koers die je ontvangt, is een limiet order waarschijnlijk een betere keus voor jou als belegger.

Wat is een stop loss order?

Bij een stop loss order geef je aan dat je order vanaf een bepaalde koers ‘geactiveerd’ moet worden. Vandaar dat bij dit ordertype gesproken wordt over een activeringsprijs.

Hoe werkt een stop loss verkooporder?

Je geeft voor een verkooporder een activeringsprijs op die lager ligt dan de huidige koers. Op het moment dat de activeringsprijs is bereikt, wordt je order uitgevoerd tegen de dan geldende biedprijs. Dit is dus vergelijkbaar met de werking van een bestens order, alleen wordt bij dit ordertype de order pas geactiveerd als de activeringsprijs is bereikt. Je kunt dit ordertype bij Rabobank alleen gebruiken voor transacties op de beurzen van Euronext.

Wanneer gebruik je een stop loss order?

Je kunt als belegger een stop loss order gebruiken om jezelf te bescherm tegen een mogelijk onverwachte koersdaling. Zo kun je bij dit ordertype van tevoren het maximale koersverlies bepalen. Ook kun je een stop loss order gebruiken om te profiteren van een koersuitbraak.

Wat is een stop limit order?

Als je een stop limit order opgeeft, geef je naast een activeringsprijs ook een limietprijs aan. Een limietprijs is het laagste of hoogste bedrag waarvoor je wilt verkopen of aankopen. Je order wordt op de beurs geplaatst als de activeringsprijs is bereikt. Vanaf dan is jouw order een gelimiteerde order. Je geeft dus grenzen aan waarbinnen jouw beleggingen mogen worden aangekocht of verkocht.

Wat is het verschil tussen stop loss order en stop limit order?

Bij een stop loss order geef je een activeringsprijs aan. Dit doe je ook bij een stop limit order alleen voer je daar ook nog een limietprijs in. Het verschil is dus dat een stop limit order een gelimiteerde order is. Het voordeel van beide ordertypes is dat ze bescherming bieden tegen mogelijk onverwachte koersdalingen.

Veelgestelde vragen over orders

Rabobank

10 veelgebruikte begrippen rondom beleggen

Je weet nu meer over hoe een limiet order en bestens order werkt. Maar ben je ook bekend met andere begrippen? Wij hebben 10 veelgebruikte begrippen rondom beleggen voor je op een rijtje gezet. Lees een uitgebreide uitleg over allerlei beleggingsbegrippen die handig zijn voor beleggers.

Bekijk 10 begrippen rondom beleggen