Jongen ligt op de bank met telefoon in zijn hand

Gratis wonen of kostgeld betalen

Het woningtekort, de hoge huur- en huizenprijzen, niet op jezelf willen wonen…. Wat de reden ook is, het blijkt dat meer jongvolwassenen bij hun ouders wonen. Deel je dan ook samen de kosten van het huishouden, m.a.w. krijg of betaal je kostgeld? RaboResearch heeft onderzocht hoe het zit met thuiswonen en kostgeld betalen.

Kostgeld betalen niet ongewoon

Uit onderzoek van RaboResearch blijkt dat 40% van de thuiswonende jongeren tussen de 18 en 30 jaar kostgeld betalen. Vooral oudere thuiswoners en thuiswoners met een hoger inkomen betalen vaker kostgeld. Ook de woonsituatie van ouders lijkt een rol te spelen: kinderen van huurders betalen vaker kostgeld dan de inwonende kinderen van ouders met een eigen huis. Van de thuiswonende jongvolwassenen betaalt 23% een vast bedrag aan kostgeld en 17% een wisselend bedrag.

Wanneer kostgeld?

Het onderzoek van RaboResearch richt zich op de geldzaken van het kind, niet op dat van de ouders. Maar kostgeld kan een belangrijke financiële bijdrage leveren aan de financiën van ouders. Door het betalen van kostgeld dragen kinderen bijvoorbeeld bij aan de kosten die gemaakt worden doordat zij nog thuis wonen. Dit kan gaan om extra uitgaven aan gas, water, elektriciteit en boodschappen. Waarom je kostgeld laat betalen is natuurlijk helemaal aan de ouders zelf. Het kan financiële verlichting geven en het kan kinderen ook de waarde van geld en financiële verantwoordelijkheid bijbrengen. Het is in ieder geval belangrijk om er samen over te praten en er goede afspraken over te maken.

Inzicht

Het is goed om de financiën op een rijtje te hebben om te kunnen beoordelen wie wat kan bijdragen en wat een reëel bedrag is aan kostgeld.

Aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht

Inzicht in de Rabo App

Met de inzicht functie in de Rabo App heb je in één oogopslag al je uitgaven en inkomsten op een rij. Deze functie geeft ook aan wat je maandelijks uitgeeft aan bijvoorbeeld kleding en boodschappen. Hierdoor krijg je op een handige manier een overzicht van waar je geld naartoe gaat.

Grip op je uitgaven

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongvolwassenen die kostgeld betalen, er financieel minder goed voor staan dan hun thuiswonende leeftijdsgenoten die geen kostgeld betalen. Zo is de kans dat zij financiële stress ervaren en een studieschuld hebben groter. De kans dat ze geld overhouden en meer dan 2.500 euro spaargeld hebben, is juist kleiner. Daarnaast zeggen thuiswoners die kostgeld betalen vaker te maken te hebben gehad met problemen door geldgebrek, zoals rekeningen te laat betalen of niet kunnen pinnen.

De Rabo App helpt je met handige functies om grip op je uitgaven te houden. Bijvoorbeeld met Rabo Budgets. Door te budgetteren weet je precies hoeveel je maandelijks kunt uitgeven. Via Rabo Budgets kies je zelf de categorie en het bedrag van het budget en de app houdt automatisch bij of je binnen je budget blijft.

Als het budgetteren goed gaat, houd je misschien wel geld over aan het einde van de maand. Met behulp van de spaarpotjes functie in de app kan je makkelijk en doelgericht sparen. Via deze tool heb je niet meer al je spaargeld op één hoop staan maar kan je voor elk spaardoel een eigen gratis spaarpotje aanmaken.

Huis met geld

Onderzoek van RaboResearch

Kostgeld betalen is niet ongewoon onder thuiswonende volwassenen. RaboResearch heeft een onderzoek gepubliceerd over het betalen van kostgeld onder thuiswoners. Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees het via onderstaande link.

Kostgeld onder thuiswonende volwassenen