
"Ik schaam me soms om hoeveel ik uitgeef"
"Ken je dat? Dat je weet dat je iets doet wat niet goed is, maar je het toch blijft doen. Nou, dat heb ik dus heel erg met geld uitgeven.” Lisandra (28) weet theoretisch precies wat ze moet doen, maar in de praktijk pakt dat iedere maand toch anders uit. Lees het interview hier.
Voor de vuist weg
“Ik ben al jarenlang single en leef eerlijk gezegd een beetje als een losbol. ‘Voor de vuist weg’ noemt mijn vader het altijd. En dat realiseer ik me ook hoor. Ik denk nooit echt na over de gevolgen van mijn woorden of daden. Ik ben nogal een flapuit, dus het komt regelmatig voor dat ik iemand beledig. Nou, dit is meteen een mooie gelegenheid om tegen iedereen te zeggen dat ik dat echt niet kwaad bedoel.”
Sparen, ho maar
Een ‘flapuit’ is ook wel een term die past bij de financiële huishouding van Lisandra. “Nou je het zegt, de flappen gaan er aardig uit”, schatert ze. En dan serieuzer: “Ik weet dat ik moet veranderen, dat ik ‘volwassen’ moet worden en wat meer zou moeten besparen door wat zuiniger met m’n geld om te springen. Ik werk als online marketeer en verdien echt prima. Maar sparen, ho maar. En dat is zonde, want ik had eigenlijk allang een eigen huis kunnen kopen. Nu huur ik nog, omdat de huizen die ik wil voor mij niet te betalen zijn. Althans, ik zou ze wel kunnen betalen denk ik, maar de bank denkt daar anders over. Ik krijg de hypotheek niet. Wat zou helpen is als ik eigen geld erin zou steken. Maar ja, daar had ik dus voor moeten sparen.”
Ik weet niet waar het geld blijft
“En zo zijn er wel meer van die dingen. Mijn auto bijvoorbeeld is echt een rammelbakkie. Terwijl ik best een leuke auto zou kunnen kopen als ik eens wat beter op mijn geld zou letten. Als je me vraagt waaraan het allemaal precies opgaat, zou ik het niet eens precies weten. Ja, ik hou van shoppen, maar daar besteed ik echt niet ál mijn geld aan. Eigenlijk schaam ik me daar wel een beetje voor. Dat ik zoveel geld uitgeef en niet eens weet waar het allemaal blijft. Ik moet zeker op dingen kunnen besparen, maar ik zie gewoon nu niet goed waarop dan.”

Wil jij ook geld besparen?
Lisandra is er dan nog niet zo goed in, ze realiseert zich wel degelijk dat ze meer zou kunnen besparen en zodoende ook meer kan sparen. Benieuwd hoe jij geld kunt besparen? Wij vertellen je er alles over.
Niet goed in besparen
Waar Lisandra tot dusverre geluk mee heeft gehad, is dat ze geen onverwacht grote uitgave heeft moeten doen. “Ja, ik besef dat ik wat dat betreft mazzel heb”, zegt de Zuid-Hollandse. “Natuurlijk had ik een betere auto kunnen rijden of, wat ik al zei, een huis kunnen kopen, maar dat móest niet. Maar ik snap heus wel dat de auto een keer kapot kan gaan. Daarom wil ik echt gaan besparen door minder uit te geven zodat ik wat kan sparen, maar tot dusverre moet ik gewoon toegeven dat ik er niet goed in ben.”

Tip van Rabobank
Vind jij het, net als Lisandra, ook lastig als het op besparen en sparen aankomt, maar zou je er wel beter in willen worden? Met de Budgetadvies tool van het Nibud krijg je snel inzicht in waar jouw geld naartoe gaat en waarop je kunt besparen. Bereken zelf je bespaarkansen om meer geld over te houden om te sparen.
Financieel gezond leven
Bekijk ook andere tips en tools die jou helpen om een stap te zetten naar een financieel gezonder leven.
Dit artikel is in samenwerking met Mediahuis gemaakt.
Ook interessant voor jou
Check je financiële gezondheid
Vraag jij je wel eens af hoe financieel gezond je eigenlijk bent? En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren? Met de Financiële GezondheidsCheck weet je het in 5 minuten.
Budgetteren: meer grip op je geld
Weet je niet altijd waar je geld blijft én wil je meer grip en inzicht? Dan kan budgetteren uitkomst bieden. Wij helpen je op weg met deze tips.
De kracht van 50 euro
Met een klein bedrag per maand kun je meer dan je nu misschien denkt. Stel dat je vanaf nu iedere maand € 50 apart zet, dan heb je straks een mooi bedrag.