Rabobank

Zo start je met goede geldgewoontes

Stoppen met roken, meer sporten en vaker op reis: het zijn de populairste goede voornemens in Nederland. Je financiën op orde krijgen en houden? Dat is wat ons betreft een minstens zo belangrijk voornemen. Vind jij dat ook, en kun je wel wat aanmoediging gebruiken? Bekijk dan deze tips om je financiële toekomst wat gezonder te maken.

Tips voor goede gewoontes

Vaak is er aandacht voor het afleren van slechte gewoontes. Nagels bijten, te laat naar bed gaan of te weinig water drinken. Maar gewoontes werken ook de andere kant op. Je kunt jezelf ook goede gewoontes aanleren, en daar lang profijt van hebben. De tips hieronder helpen je op weg.

Bekijk het positief

Goede geldgewoontes zijn er voor iedereen. Of je nu wilt besparen, een buffer opbouwt of gaat beleggen voor je pensioen – ook jíj kan een stapje zetten naar een financieel gezonder leven. Elke verbetering of besparing is er één. Werkt een tip niet voor je? Geen probleem, er zijn vast andere tips die je wél verder helpen.

Begin vandaag

Binnen een week een goed gevulde spaarrekening? Dat zal niet snel gebeuren. Sparen is een proces en daar gaat nu eenmaal wat tijd in zitten. Wil je resultaat zien? Dan zul je toch echt gewoon moeten beginnen. Al is het maar tien euro in de maand, uiteindelijk bouwt het op en ben je blij dat je gestart bent.

Keep the change!

Op zoek naar een manier om bijna ongemerkt in kleine stapjes te sparen? Maak dan gebruik van de feature ‘Slimme overboekingen’ in de Rabo App. Hiermee kun je bijvoorbeeld instellen dat het wisselgeld van elke uitgave op je spaarrekening komt te staan. Haal je boodschappen voor € 19,50? Dan gaat er 50 cent automatisch naar je spaarpotje. Alle kleine beetjes helpen!

Probeer een bespaarwissel

Ineens je hele leven omgooien om geld te besparen is misschien wat overdreven. Wat wél goed te doen is, is wekelijks of maandelijks een ‘bespaarwissel’ te maken. Wat dat inhoudt? Nou, bijvoorbeeld dat je een B-merk pindakaas koopt in de supermarkt. Of dat je naar een goedkopere sportschool gaat. Het zijn kleine dingen op dat moment. Maar als het een gewoonte wordt, zul je een jaar later tevreden terugkijken op het geld wat je er relatief makkelijk mee bespaarde.

Bewaar het overzicht

Automatische incasso’s kunnen ontzettend handig zijn. Je vergeet nooit een rekening te betalen en voorkomt op die manier boetes. Maar je kunt hierdoor ook het overzicht over je vaste uitgaven kwijtraken. Maak daarom eens een lijst met alle automatische afschrijvingen en abonnementen. Zo krijg je meer inzicht. En ontdek je misschien dat je kan besparen op sommige kosten. Extra tip: een opsomming van je vaste lasten vind je in de Rabo App onder ‘inzicht’.

Wees alert op verleidingen

Een espresso of flesje water op het station, een lunch in de kantoorkantine of die súperhandige gadget die je eigenlijk totaal niet nodig hebt. Er zijn ontelbaar veel van dit soort kleine verleidingen. ‘Alle kleine beetjes’ werkt dus óók andersom: opgeteld is het een hoop geld. Wil jij er beter in worden om deze dagelijkse verleidingen te weerstaan? Lees dan onze tips tegen kleine verleidingen.

Leer je valkuilen kennen

Sparen is het tegenovergestelde van geld uitgeven. Dus: wil je graag geld opzijleggen voor later, dan is het zaak om je koopdrang te weerstaan. Hiervoor is ook wat zelfkennis nodig, want de wens om iets te kopen heeft te maken met je emoties. Welke gevoelens of situaties triggeren bij jou de zin om (online) te shoppen? Leer die momenten te herkennen en wees je bewust van je valkuilen. In de tussentijd kun je het jezelf wat makkelijker maken door je uit te schrijven voor nieuwsbrieven met aanbiedingen.

Geef jezelf bedenktijd

De drang om iets te kopen ontstaat vaak in een milliseconde. De aankoop zelf is ook zo gepiept, zeker online kan het heel rap gaan. Kortom: voor je het weet heb je een impulsaankoop gedaan. Hoe kun je dit vermijden? Door je aankopen te plannen. Zie je bijvoorbeeld de allernieuwste sneakers in de etalage staan? Spreek dan met jezelf af dat je ze pas over drie weken koopt. Zo denk je beter na of je het écht wil en nodig hebt.

Plan een geldmoment in

Uiteindelijk houd je het sparen langer vol als je helder zicht hebt op je financiën. Dan kun je zelfs berekenen wanneer je jouw spaardoel haalt, en dat kan weer extra motivatie geven. Plan daarom eens een wekelijks geldmoment in. Pak bijvoorbeeld op maandag je rekeningen en Rabo App erbij en bereken of je het deze week redt en hoeveel je eventueel apart kan zetten. Dit is ook een mooi moment om te kijken naar je abonnementen. Betaal je voor iets wat je amper gebruikt of misschien al was vergeten? Gebruik dan dit moment om het abonnement stop te zetten.

Winkel met een budget

Geef je vaak meer uit dan je van tevoren bedacht had? Dan kan het helpen om een budget te maken. Je kunt dit bijna met elke kostenpost doen: van boodschappengeld tot shoptegoed. Bereken wat je per maand kan missen en bepaal een budget. Winkel je fysiek in plaats van online? Neem dan je budget contant mee. Zo weet je zeker dat je niet meer kán uitgeven dan je meebrengt.