
Jongvolwassenen en geld: van inzichten naar tips
Iets kopen als je eígenlijk geen geld hebt. Geld lenen als je krap bij kas zit. Of juist sparen voor later. Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en ben je benieuwd hoe jouw leeftijdsgenoten met geld omgaan? Lees hier de inzichten uit een Nibud-onderzoek in opdracht van Rabobank én onze tips.
Financiële stappen maken
Vanaf je 18e zet je veel nieuwe stappen, ook op geldgebied. Je krijgt een eigen inkomen, je volgt een opleiding of studie, je gaat op jezelf wonen. Waarschijnlijk zijn je inkomsten nog beperkt, maar je wilt natuurlijk wél leuke dingen kopen en doen.
Hoe vind je hierin de balans?
Dat is niet altijd simpel. Uit dit Nibud-onderzoek blijkt dat jongeren tot 30 jaar dan ook meer dan gemiddeld in een kwetsbare financiële situatie zitten. Bijvoorbeeld door geen of weinig spaargeld te hebben – en soms ook leningen of onbetaalde rekeningen.
Ben jij ook tussen de 18 en 30 jaar?
Lees dan hieronder hoe jouw leeftijdsgenoten er financieel voor staan. En pak meteen ook onze tips mee. Daarmee kun je geldstress voorkomen en werken aan een gezond geldleven.
Rondkomen
Van de jongvolwassenen heeft geen stabiel inkomen
Van de jongvolwassenen koopt regelmatig iets waarvoor ze eigenlijk geen geld hebben
Van de jongvolwassenen geeft aan dat ze moeilijk rondkomen
1. Geld erin, geld eruit
Aan het eind van je geld nog wat maand overhebben. Klinkt dat bekend? Dan ben je zeker niet de enige.
Vandaag is belangrijker dan morgen – ben jij het eens met die stelling? Eén op de drie jongeren zegt ‘ja’. Hun focus ligt dus vooral op de korte termijn. De meesten denken trouwens juist goed na over hun bestedingspatroon. En 64% maakt zelfs regelmatig een overzicht van hun inkomsten en uitgaven. Slim!
“Van de jongvolwassenen geeft 39% aan dat ze moeite hebben met rondkomen.”
Dat kan allerlei redenen hebben. Zoals: te vaak iets kopen waarvoor je eígenlijk geen geld hebt. Ongeveer één op de vier jongeren doet dat regelmatig.
Sparen & plannen
Van de jongvolwassenen spaart
Van de jongvolwassenen heeft het gevoel dat ze niet genoeg geld achter de hand hebben
Van de jongvolwassenen maakt regelmatig een overzicht van inkomen en uitgaven
2. Vergeet niet te saven
Goed nieuws: maar liefst 91% van de jongvolwassenen spaart. Dat is indrukwekkend. Sparen is een positieve gewoonte die je helpt om een stabiele financiële toekomst op te bouwen. Lukt het jou ook om geld opzij te zetten?
Wat is in jouw situatie een goede financiële buffer? Je ontdekt ’t meteen met onze Bufferberekenaar.
Lenen & schulden
Van de jongvolwassenen wil liever lenen om dingen te kopen dan wachten en sparen
Van de jongvolwassenen heeft een lening bij een financiële instelling of leent bij familie en vrienden
Van de jongvolwassenen ervaart rust in de financiële administratie dankzij lening
3. Lenen of geduld hebben?
Heb je ergens te weinig geld voor, dan kun je het misschien lenen. Onder Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar is de bereidheid om te lenen best groot. 20% heeft een lening bij een financiële instelling en 18% leent bij familie of vrienden.
“Eén op de vijf (20%) leent liever nú geld om iets te kopen dan dat zij ervoor sparen. Even als vergelijking: bij 30-plussers is dat maar 8%.”
Volledig factsheet
Download hier het volledige factsheet over Jongvolwassenen & Geld

Studeren en je eerste (bij)baan
Studeren, afstuderen of na je diploma aan het werk gaan bij je eerste echte baan. Het zijn allemaal situaties waarin jouw geldleven flink verandert. Of je nu net begint met je opleiding, of juist aan het afstuderen bent, check hier waar je op moet letten om als jongvolwassene je geldzaken in orde te houden.
Ook interessant voor jou
In 6 stappen inzicht in je financiën
Financiën bijhouden klinkt niet aantrekkelijk. Toch is het slim om een financieel overzicht te maken. Ontdek in 6 stappen hoe je inzicht krijgt in je financiën.
Budgetteren: meer grip op je geld
Weet je niet altijd waar je geld blijft én wil je meer grip en inzicht? Dan kan budgetteren uitkomst bieden. Wij helpen je op weg met deze tips.
Huishoudboekje
Met het online huishoudboekje van de Rabobank kun je op een eenvoudige manier je inkomsten en uitgaven bijhouden.