Meer spaargeld: slim kiezen en goede gewoontes vasthouden
Het leven wordt steeds duurder, bijvoorbeeld door de inflatie, stijgende energiekosten en hogere prijzen voor voedsel en grondstoffen die producenten weer doorberekenen aan de klant. Dat heeft veel impact op het geld dat je maandelijks overhoudt om te besteden. Belangrijk dus om je bewust te zijn waaraan jij je geld uitgeeft en hoe je kunt besparen. Door deze 6 tips krijg jij meer inzicht in de keuzes die je maakt en hoe je verleidingen leert weerstaan.
Tips in tijden van inflatie
De inflatie raakt ons allemaal. Geld uitgeven gaat altijd om keuzes maken, maar in tijden van inflatie nog veel meer. We helpen je om slim te kiezen, of om nieuwe gewoontes vast te houden of aan te leren waarmee geld besparen makkelijker wordt en blijft. Het Nibud heeft een aantal tips die we graag met je delen. Doe er je voordeel mee!
1. Zwakke plekken en vaste gewoontes
We hebben allemaal ‘zwakke plekken’ waar het om geld uitgeven gaat. De nieuwste smartphone, kleding voor de kinderen, of lekker eten in een restaurant… Misschien zwicht je sneller op vakantie, e-shoppend op de bank, of tijdens een winkelmiddag met een vriendin die wat meer te besteden heeft. Wil je minder uitgeven? Door bewust te zijn van je zwakke plekken kun je verleidelijke situaties beter herkennen en uit de weg gaan. Daarnaast helpt het om een goed overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven zodat je meteen kan zien waar de ‘zwakke plekken’ in je uitgavenpatroon zitten.
2. 'Gestuurde’ keuzes
Mensen houden van het hebben van keuzes, maar niet van keuzes maken… Vaak staat op websites één keuze alvast aangevinkt in de lijst met opties. Dit verschijnsel zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen vaak lang bij dezelfde zorgverzekering of energieleverancier zijn aangesloten zonder deze te hebben vergeleken met andere aanbieders. Maar er zijn meer (online) verleidingstechnieken: beperkte voorraad, gratis verzending, de mening van enthousiaste kopers… Hoe beter je dit herkent, hoe minder vatbaar je ervoor bent.
3. Maak een begroting
Als je weet hoeveel je te besteden hebt kun je betere keuzes maken bij het uitgeven van je geld. Maak daarom een begroting en zet je inkomsten en uitgaven eens op een rij. Bijvoorbeeld met behulp van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies. Of kijk daarvoor in de Rabo App. Via ‘Inzicht’ kun je zien hoe je ervoor staat. Of ontdek Rabo Budgets, om meer grip te krijgen op je uitgaven. Dat houdt automatisch bij of je binnen je budget blijft.
4. Duur = lekkerder?!
Hoe kan het dat we denken dat dure dingen vanzelfsprekend beter zijn? Onze hersenen maken altijd vergelijkingen. We vergelijken producten onder andere op basis van prijs. Bij hogere prijzen gaan we uit van een betere kwaliteit. Alleen al denken dat iets duurder is, laat onze hersenen het beloningsysteem activeren. Dit zorgt ervoor dat we meer plezier hebben van het product. Is iets écht lekkerder of mooier, of lijkt dat alleen maar zo omdat je meer hebt betaald? Want die twee gaan dus niet altijd samen!
5. Cognitieve dissonantie
Soms doen we een dure aankoop, ook al hadden we ons voorgenomen om minder uit te geven. Vaak praten we dat goed voor onszelf door te zeggen: ‘Maar het is zo’n goede deal’, of: ‘Ach, ik heb het verdiend na zo’n rotdag’. Dit fenomeen heet cognitieve dissonantie. We doen iets anders dan wat we ons voorgenomen hadden. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel. Als we het in ons hoofd (onbewust) weer goedpraten, voelen we ons direct beter. Herken je dat ook bij jezelf?
6. Je gegevens als ruilmiddel
Cashback-acties, korting achteraf op je bankstel: als het om een product gaat dat je toch al wilde kopen, kan dat waardevol zijn. Bedenk wel eerst waar je jouw gegevens achterlaat. Misschien bespaar je nu iets, maar ontvang je voortaan veel (digitale) reclame of telefoontjes.
En nu? Aan de slag met besparen!
Nu je een beter inzicht hebt in je zwakke plekken en goede gewoontes, is het hopelijk makkelijker om verleidingen te weerstaan en geld apart te zetten. Wil je weten hoe je kan besparen?
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van teksten van nibud.nl over ‘Bewust uitgeven’.
Ook interessant voor jou
Zo stel je financiële doelen
Financiële doelen stellen is zo makkelijk nog niet. En hoe zorg je ervoor dat je ze ook gaat behalen? Door middel van een stappenplan helpen we je hiermee.
Makkelijker sparen
Voor de meeste grote uitgaven moet je sparen. Afhankelijk van jouw doel kan dit oplopen tot een hoog bedrag. Met behulp van automatisch sparen zet jij je geld makkelijker opzij en komt ook jouw spaardoel in zicht. Stel het direct in of bekijk de overige spaartips.
Check je financiële gezondheid
Vraag jij je wel eens af hoe financieel gezond je eigenlijk bent? En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren? Met de Financiële GezondheidsCheck weet je het in 5 minuten.