Omscholen: tips voor een carrièreswitch

De arbeidsmarkt verandert. Daardoor ben je niet meer zeker of je baan over een aantal jaar nog bestaat. Globalisering, robotisering en technologische ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis en vaardigheden. Hoe kun jij je via omscholing daarop voorbereiden? En hoe zorg je dat je de financiële middelen hiervoor hebt?

Wat is omscholen?

Bij omscholen leer je een heel nieuw beroep. Daarvoor volg je een opleiding of diverse cursussen en trainingen. Dat kan wel een jaar of langer duren. Een heel nieuw vakgebied leer je vaak niet in een paar weken. In de meeste gevallen moet je dit buiten je werkuren om doen. Check altijd even bij je werkgever wat deze voor je kan doen.

Waarom zou je omscholen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je te laten omscholen. We zetten de meest voorkomende op een rij.

Je wil voor jezelf beginnen

Ben je van plan om nu (of straks) voor jezelf te beginnen? Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je een sterke start maakt. Omscholen kan daarbij helpen. Ook bij Rabobank helpen we starters graag op weg.

Je bent op zoek naar een nieuwe baan

Ben je van plan om in de toekomst ander werk te gaan doen? Bijvoorbeeld omdat je je droom achterna wilt gaan, lichamelijke klachten wilt voorkomen of omdat een andere functie meer toekomstperspectief biedt. In sommige gevallen is het nodig je hiervoor te laten omscholen.

Je bent werkloos of verdient te weinig als zzp’er

Helaas kan iedereen te maken krijgen met een (tijdelijk) verlies van inkomen door bijvoorbeeld werkeloosheid of het wegvallen van opdrachtgevers. Daardoor ga je misschien anders kijken naar je werk en nadenken over omscholen. Het is verstandig om hier nu al mee aan de slag te gaan om je hierop voor te bereiden. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten zodat je een deel van het weggevallen inkomen kan opvangen met spaargeld. Door een financiële buffer op te bouwen.

Omscholing en financiën

Het financieren van omscholing kan op uiteenlopende manieren. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Subsidie voor scholing en ontwikkeling

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Sinds 1 maart 2022 kan je hiervoor een subsidie aanvragen bij de overheid. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding.

Omscholingsmogelijkheden via het UWV

Heb je een WW, WIA of Wajong uitkering? Dan heb je recht op scholingsbudget via het UWV. Hiermee kan jij vaardigheden aanleren of verbeteren die je helpen bij het vinden van een baan die door het UWV is aangemerkt als krapteberoep.

Overige mogelijkheden

Er zijn nog veel andere manieren om je omscholing te laten bekostigen. Denk aan het volgen van een BBL-opleiding, waarbij je leren en werken combineert. Of (gedeeltelijke) financiering door je werkgever, bijvoorbeeld in een reorganisatie. Check in je cao wat voor regels daar staan over omscholing en of je werkgever daar iets aan moet bijdragen of niet. Vaak is dat alleen het geval als die scholing nodig is om bij diezelfde werkgever aan de slag te blijven. Daarom is het ook belangrijk dat je zelf geld achter de hand hebt om een bepaalde opleiding of cursus te kunnen volgen. Je kunt hiervoor sparen en of beleggen.

Omscholen op latere leeftijd

Het is nooit te laat om te leren. Dus ook als je 50-plusser bent is omscholen altijd een goed idee. De pensioenleeftijd in Nederland ligt op gemiddeld 67 jaar. Dat betekent dat er nog genoeg jaren zijn om jouw droombaan te vervullen.

Bijscholen?

Wil je niet van beroep switchen maar juist bijleren over je huidige beroep, dan is bijscholen een goede optie. Hierdoor kun je nét dat stapje extra zetten of je functie uitbreiden. Ben je van plan dit te doen? Check dan altijd bij je werkgever wat deze voor je kan betekenen. Misschien biedt je werkgever cursussen aan of willen ze wel meebetalen als je de cursus voor je werk gebruikt.