Let op! Geld lenen kost geld
man kijkt online voor spaarhypotheek oversluiten of spaarhypotheek aflossen’

Spaarhypotheek

Met een spaarhypotheek spaar je maandelijks een vast bedrag zodat je aan het einde van de looptijd in één keer (een deel van) je hypotheek kan aflossen. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een nieuwe spaarhypotheek af te sluiten. Had je deze op dat moment al, dan mag je deze gewoon houden en oversluiten.

Smartphone met Bankierenapp voor een spaarhypotheek

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek en een spaarrekening- of verzekering. Tijdens de looptijd blijft je hypotheekschuld gelijk, omdat je niet maandelijks aflost op je hypotheek maar spaart om aan het einde van de looptijd in één keer (een deel van) je hypotheek af te lossen. Je betaalt maandelijks je hypotheekrente en je stort geld op jouw spaarrekening- of verzekering. Het voordeel hiervan is dat je maximale hypotheekrenteaftrek hebt, omdat je rente betaalt over het volledige hypotheekbedrag.

Spaarhypotheek berekenen

De hoogte van je spaarhypotheek hangt af jouw hypotheek op dit moment. Een nieuwe spaarhypotheek mag niet meer worden afgesloten maar een spaarhypotheek oversluiten mag wel. Dit betekent dus dat je nu ook al een spaarhypotheek moet hebben. Het spaarbedrag op de einddatum (doelkapitaal) mag niet tussentijds verhoogd worden. Als je verhuist dan kan je de bestaande spaarhypotheek meenemen naar je volgende woning, we nemen dan de gegevens van de bestaande spaarhypotheek over. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met een van onze financieel adviseurs, of maak zelf alvast een berekening via onze online tool.

Wat kun je doen met een spaarhypotheek?

Je spaart tegen dezelfde rente als de hypotheekrente die je betaalt. Wanneer de hypotheekrente wijzigt, bijvoorbeeld omdat je rentevaste periode verstreken is, blijven je maandlasten toch ongeveer gelijk. Hoe zit dat precies?

    Als de hypotheekrente stijgt, betaal je maandelijks meer rente over je hypotheek. Omdat je ook meer spaarrente ontvangt, hoef je maandelijks minder in te leggen op je spaarrekening- of verzekering. Daalt de hypotheekrente, dan betaal je maandelijks minder rente over je hypotheek maar moet je meer sparen om toch je spaardoel te halen.

Sinds 1 januari 2013 kun je geen nieuwe spaarhypotheek meer afsluiten. Wel mag je een spaarhypotheek die je vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten laten doorlopen of oversluiten. Lees hieronder meer over de mogelijkheden die er zijn als je een spaarhypotheek hebt.

Extra aflossen of storten op je spaarhypotheek

Als je geld over hebt dan kun je op twee manieren inleggen:

    Je lost extra af. Je lening wordt lager en je gaat minder hypotheekrente betalen. Dit betekent dat je minder hoeft te sparen om je hypotheek op de einddatum af te lossen. Je stort extra. De hypotheek en hypotheekrente blijven gelijk. Doordat je maandelijks minder premie betaalt, gaan je maandlasten omlaag. Wil je je hypotheek eerder aflossen? Dan kun je de looptijd verkorten.

Spaarhypotheek oversluiten of omzetten

Wil je je spaarhypotheek oversluiten naar de Rabobank? Dat kan alleen als het een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) is. Op de polis of in de overeenkomst staat dat met de uitkering een eigenwoningschuld moet worden afgelost. Bij de Rabobank kun je jouw KEW (SpaarZeker, Spaaroptimaal of OpMaat Hypotheek) oversluiten naar een Rabo OpbouwHypotheek Sparen (SEW). Weet je niet zeker of jouw spaarhypotheek een KEW of een SEW is? Vraag het na bij je verzekeraar of bank of raadpleeg je adviseur.

Spaarhypotheek meenemen

Wanneer je een ander huis wilt kopen, dan kan je normaal gesproken je spaarhypotheek meenemen of omzetten naar een bankspaarhypotheek. Dit kan voordelig zijn.

De voor- en nadelen van een spaarhypotheek

Een voordeel van de spaarhypotheek is de vaste maandlast. Zolang jouw rente vaststaat, verandert de (bruto) maandlast niet. Het voordeel is ook dat je met de spaarhypotheek (een deel van de) lening aflost op de afgesproken einddatum. De Rabobank biedt deze hypotheekvorm nog aan waardoor het oversluiten van een spaarhypotheek mogelijk is.

Er zijn ook nadelen aan de spaarhypotheek. De rente kan hoger zijn dan bij andere hypotheekvormen. Dit kan gunstig zijn doordat een hoge rente zorgt voor een lagere spaarinleg. Een lagere rente zorgt juist weer voor een hogere spaarinleg. Fiscaal zijn er ook gevolgen bij een spaarhypotheek. Bekijk samen met een financieel adviseur of het houden van een spaarhypotheek een goede keus is voor jou. Zo zorg je dat jouw hypotheek bij jou blijft passen, nu en in de toekomst.

Rente bij een spaarhypotheek

De rente is onder andere afhankelijk van je keuze in voorwaarden. De spaarhypotheek bij Rabobank is alleen af te sluiten met Plusvoorwaarden. Je kiest zelf of je de rente vastzet voor een korte of langere periode. Een kenmerk van een spaarhypotheek is dat de rente van hypotheek en de spaarrekening gekoppeld zijn. Je krijgt dezelfde rente op je gekoppelde spaarrekening als wat je op de hypotheeklening betaalt.

Misschien kom je in aanmerking voor een korting op je rente, zoals een betaalpakket- of Duurzaamheidskorting. Het hoeft niet altijd voordelig te zijn om rentekorting te krijgen op een spaarhypotheek. Dit heeft te maken met de rente die je krijgt op je spaarbedrag, een lagere rente op je spaarrekening betekent dat je inleg omhooggaat. Het is daarom goed om samen met een van onze financieel adviseurs te bekijken bij welke rente je het meeste voordeel hebt.

Voorwaarden spaarhypotheek

De spaarhypotheek bij Rabobank is alleen af te sluiten met Plusvoorwaarden. Laat jezelf goed informeren als je een hypotheek afsluit. Lees de voorwaarden goed door en gebruik de vergelijkingskaart. Op deze manier kun je ons makkelijk vergelijken met andere financiële dienstverleners. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Veelgestelde vragen over de spaarhypotheek

Meer weten over de Spaarhypotheek?