Twee tieners kijken op een telefoon

Word geen geldezel

Stel je voor: je kind wordt door een oplichter benaderd. Herkent jouw kind oplichters? Deze geldervaring maakt dit onderwerp bespreekbaar en bereidt jullie samen voor op verdachte situaties.

Wat is een geldezel precies?

Je bent een geldezel als je je betaalrekening tegen betaling laat gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. Dit lijkt een misschien goede manier om snel geld te verdienen, maar je hebt te maken met criminelen en dit is strafbaar. De groepen die hiervoor het vaakst benaderd worden zijn minderjarigen. Vaak worden zij op straat, op school of via social media benaderd. Helaas weet maar een kwart van de jongeren wat een geldezel is (scholierenonderzoek 2020, Nibud). Daarom is het belangrijk om samen met je kind over dit onderwerp te praten.

8 tips om oplichters te slim af te zijn

Waar moet je beginnen? Bekijk onderstaande tips eens en ga er samen met je kind over in gesprek.

1
Bespreek wat een geldezel is, zodat je kind er meer over leert.
2
Bewaar de betaalpas op een veilige plek: onopvallend en goed weggestopt. Bijvoorbeeld in een portemonnee en dan achter een rits in de jas of tas.
3
Leer de pincode uit het hoofd. Bewaar hem niet op papier of in de telefoon.
4
Deel de pincode met niemand, ook niet met vrienden. Vraagt iemand om de pincode, bijvoorbeeld online, op straat of op school? Meld het (anoniem) bij je bank en de politie.
5
Zorg dat tijdens het pinnen niemand meekijkt.
6
Is de betaalpas gestolen of kwijt? Blokkeer ‘m in de Rabo App en bespreek dit.
7
Laat je kind ook eens checken bij vrienden of zij ook weten hoe criminelen hen kunnen gebruiken als geldezel. Dan kunnen ze elkaar helpen als er iets vreemds gebeurt.
8
Klinkt een plan te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook zo. Ga er niet op in.

Meisje met een pinpas voor haar gezicht

Baas over eigen betaalrekening

Nog geen eigen betaalrekening? Met de gratis Rabo JongerenRekening doet je kind ervaring op met geld in een veilige omgeving. Het Nibud raadt aan om vanaf 10 jaar te gaan oefenen met een eigen betaalrekening en eigen betaalpas. Dat kan bijvoorbeeld door eerst samen te oefenen in winkels en bij de geldautomaat. Zo leert je kind veilig pinnen en geld bewaren. En vinden oplichters jouw kind veel minder interessant!

Wat als er iets verdachts gebeurt?

Vertrouw jij of jouw kind een situatie niet helemaal? Vraagt iemand bijvoorbeeld om een betaalpas of pincode? Doe onze simpele fraudecheck en ontdek binnen 4 vragen wat je het beste kunt doen.

    Binnen 4 vragen antwoord Telefoonnummers en mailadressen om te melden op een rij Vergroot je kennis over fraude
Rabobank

Veiligheid altijd voorop!

    Vertrouw jij als ouder of je kind het niet? Doe de fraudecheck en doe als het moet snel een melding. Praat ook als er niets aan de hand is samen over dit onderwerp, dan durft je kind er waarschijnlijk ook makkelijker over te beginnen als er tóch iets gebeurt. Logt je kind ergens in? Zorg dan dat je kind ook uitlogt. Check regelmatig samen de bij- en afschrijvingen in de Rabo App. Bespreek als jullie iets verdachts zien en meld het bij je bank. Heeft je kind toch per ongeluk gegevens gedeeld met iemand? Bespreek dit dan zo snel mogelijk, jullie kunnen samen de juiste stappen zetten!

Zet ‘m op!

Nieuwsgierig naar welke geldervaringen je nog meer kunt opdoen?

Meer informatie over geldezels