Image - header

3 redenen om NU na te denken over pensioen

Diep van binnen weet je best dat het slim is om eens na te denken over je pensioen, maar grote kans dat je er niet aan toe komt. Het is immers ook nog zo ver weg… Juist dat is één van de redenen om nu toch al na te denken over je pensioen. Want als het om het opbouwen van pensioen gaat is tijd je beste vriend.

tips om te besparen op je televisie-, internet- en telefoonkosten

Webinar gemist : Pensioen moet je doen

In het webinar van 12 november 2024 leggen onze experts uit wat pensioen is en wat je kunt doen om zelf (extra) pensioen op te bouwen. Na een uur weet jij welke (extra) stappen je kunt zetten.

1. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is

Wie nog 40 jaar voor de boeg heeft tot zijn of haar pensioenleeftijd hoeft minder per maand opzij te zetten om een groot bedrag op te bouwen, dan iemand die nog maar 25 jaar te gaan heeft. Logisch eigenlijk, toch? Maar daarnaast is er nog iets anders: bij een langere periode kun je meer profiteren van het effect van rendement op rendement.

Rekenvoorbeeld - Verschil in looptijd en eindkapitaal

Rekenvoorbeeld rendement en looptijd

In dit voorbeeld zie je iemand die 25 jaar lang iedere maand € 50 stort en iemand die 40 jaar lang iedere maand € 50 euro stort. Het rendement is 5%. Je ziet dat door de langere looptijd het eindbedrag hoger is, niet alleen door de extra jaren aan inleg maar ook door het effect van rendement op rendement.

Goed om te weten: aan producten met een rendement van 5% zijn ook risico’s en kosten verbonden.

Belastingvoordeel

Kies je voor opbouwen via pensioensparen, dan kun je een deel van je inleg terugkrijgen via de belastingaangifte. Daarnaast telt je opgebouwde bedrag als vermogen in box 1. Dat wil zeggen dat je geen vermogensrendementsheffing betaalt. Wel is het zo dat je geld dan vaststaat.

2. Je weet binnen no time hoe je ervoor staat

Als het over pensioen gaat, haken veel mensen vaak af. Te moeilijk en te ver weg. Toch is het bijna kinderlijk eenvoudig om te zien wat je tot nu toe aan pensioen hebt opgebouwd bij je werkgever(s) en wat je straks per maand krijgt als je met pensioen gaat, zowel bruto als netto. De overheid heeft hier een platform voor opgezet genaamd mijnpensioenoverzicht.nl. Even inloggen met je DigiD en binnen een paar minuten weet je hoe je ervoor staat. Zo zie je snel of er reden is om verder na te denken over je pensioen.

3. Je bouwt nu geen of nauwelijks pensioen op

Wist je dat er duizenden MKB bedrijven in Nederland zijn die geen of een beperkte pensioenregeling hebben voor hun werknemers? Het is dus altijd slim om even te checken hoe dat bij jouw werkgever geregeld is. Is er namelijk geen sprake van een pensioenregeling, dan bouw je alleen AOW op. De kans is groot dat dit basispensioen niet voldoende is voor al die avonturen die jij in de planning hebt als je straks met pensioen gaat. zzp’ers zitten in een vergelijkbaar schuitje. Zij moeten zelf zorg dragen voor pensioenopbouw anders ontvangen zij straks enkel en alleen een relatief klein basispensioen vanuit de AOW.

pot met geld

Wanneer is zelf opbouwen nodig?

    Je bent in loondienst en je bouwt geen of weinig pensioen op (check bij je werkgever) Je hebt een pensioengat omdat je bijvoorbeeld tijdelijk werkloos of arbeidsongeschikt bent geweest. Een pensioengat kan ook ontstaan door een scheiding, meerdere werkgevers of als je parttime (hebt ge)werkt. Je ziet in je pensioenoverzicht dat je op het moment dat je met pensioen gaat minder inkomsten hebt dan je nodig denkt te hebben. Denk hierbij zowel aan je vaste lasten als leuke dingen doen. Je bent zzp’er/ondernemer of je bent dit (tijdelijk) geweest.

Aan de slag

Je hebt nu een beeld waarom het slim kan zijn NU na te denken over je pensioen. De volgende stap is zorgen dat je straks wat extra’s achter de hand hebt, bijvoorbeeld om je pensioeninkomen aan te vullen om leuke dingen te doen of eerder te stoppen met werken. We vertellen je graag meer.