Belastingvrij sparen in 2024
Sparen is altijd handig. Bijvoorbeeld voor het opbouwen van een buffer of als je een grote aankoop wilt doen. Maar wie spaart, krijgt mogelijk ook te maken met belasting. Op deze pagina leggen we uit hoeveel spaargeld je belastingvrij mag hebben. Ook lees je hier wat vermogensrendementsheffing is, hoe je belasting over je spaargeld berekent en hoeveel spaargeld je mag hebben voor bepaalde toeslagen.
Hoeveel spaargeld mag je hebben?
Je spaargeld is onderdeel van je vermogen. Je vermogen bestaat uit je bezittingen (zoals je spaargeld, beleggingen en tweede (vakantie)woning) min je schulden in box 3. Het bedrag dat je belastingvrij mag sparen, ofwel aan vermogen mag hebben, verandert vrijwel ieder jaar. Op Belastingdienst.nl kun je zien hoe dit zit voor 2024 en wat het was voor de afgelopen twee jaar.
Belastingvrij sparen en vermogensrendementsheffing
Vermogensrendementsheffing is de belasting die je in box 3 betaalt over je vermogen. Gelukkig betaal je niet over al je vermogen belasting. Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je tot een bepaald bedrag belastingvrij sparen. Tot deze grens betaal je dus geen vermogensrendementsheffing. Dit wordt ook wel een heffingsvrij vermogen genoemd.
Wanneer betaal je belasting over je spaargeld?
Je betaalt vermogensrendementsheffing als de waarde van je vermogen boven de grens van het heffingsvrije vermogen komt. Het bedrag boven deze grens wordt ook wel de grondslag sparen en beleggen genoemd. Over dit deel betaal je belasting, afhankelijk van de samenstelling van jouw vermogen.
Voorbeeld belasting betalen over spaargeld
Hoeveel vermogensrendementsheffing betaal je? De Belastingdienst heeft na uitspraak van de Hoge Raad in 2021 de berekening voor het box 3 inkomen flink aangepast. Zo wordt in de nieuwe berekening uitgegaan van de werkelijke verdeling van je vermogen, en niet meer van een fictieve verdeling. Lees hieronder meer over wat er is veranderd en bekijk aan de hand van een voorbeeld hoe je belasting over je spaargeld kunt berekenen.
Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag?
De hoogte van je spaargeld kan ook gevolgen hebben voor bepaalde toeslagen, zoals huurtoeslag. Lees hieronder op de website van de Belastingdienst meer over spaargeld en huurtoeslag en bekijk een aantal voorbeelden. Ook lees je hier hoeveel spaargeld je mag hebben voor zorgtoeslag.
Mogelijkheden belastingvrij sparen
Wil je graag extra geld opzij zetten, maar geen vermogensrendementsheffing betalen? Dan zijn er verschillende opties, zoals groen sparen of sparen voor je pensioen. Lees hieronder meer over deze twee mogelijkheden.
Groen sparen
Duurzaam sparen met fiscaal voordeel, dat is groen sparen. Bij ons kan dat met Rabo GroenSparen. Dit is een spaarrekening waarbij je inleg voor een groot deel wordt geïnvesteerd in groene projecten, zoals duurzame bouw en zonne-energie. Het tegoed op deze spaarrekening wordt gezien als een groene belegging. Hierdoor kun je mogelijk tot € 71.251 (€ 142.502 voor fiscaal partners, 2024) profiteren van een extra vrijstelling in box 3 en een extra heffingskorting in box 1.
Sparen voor je pensioen
Sparen voor je pensioen is eigenlijk altijd een slimme zet. Zo bouw je extra inkomsten op die je straks kunt gebruiken als aanvulling op je pensioeninkomen. En wist je dat je dit ook op een belastingvriendelijke manier kunt doen? Dit kan bijvoorbeeld met Rabo ToekomstSparen. Bij deze spaarrekening kun je mogelijk een deel van je stortingen terug krijgen via je belastingaangiften.