Boilerroomfraude

Boilerroomfraude is een vorm van beleggingsfraude. Criminelen verleiden je om bijvoorbeeld te investeren in een veelbelovend project. Het begint vaak met kleine bedragen, maar daarna worden er steeds grotere bedragen gevraagd. Het project blijkt uiteindelijk niet te bestaan en je geld ben je kwijt.

Wat is boilerroomfraude?

Bij boilerroomfraude spelen criminelen in op de wens om makkelijk en snel geld te verdienen. Ze nemen de tijd om je over te halen en gebruiken daarbij allerlei psychologische trucjes. Vaak hebben ze veel informatie over je. Via social media, een hack waarbij informatie is gelekt of phishing waarbij je onbedoeld persoonlijke informatie hebt ingevuld. Je krijgt te horen dat je speciaal bent geselecteerd voor een beleggingsvoorstel met vrijwel zekere en hoge rendementen.

Waar moet je op letten?

Criminelen kunnen op allerlei manieren contact opnemen. Vaak gebeurt dat via advertenties op social media nadat je ergens gegevens hebt achtergelaten waarna je wordt gebeld vanuit een callcenter. Dat gebeurt niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels. Veel boilerroomfraude is internationaal. Word je gebeld en vertrouw je het niet? Hang dan direct op. Word je benaderd via social media? Reageer dan niet en verwijder het bericht.

Wat kun je zelf doen?

Als je wilt investeren in een veelbelovend project, wees dan altijd voorzichtig. Onderstaande checklist kan mogelijk beleggingsfraude voorkomen.

    Doe altijd onderzoek naar de partij waar je geld naar over wilt maken. Weet van tevoren in welk project je gaat investeren. Als je een adviseur hebt die helpt met de belegging, wees dan voorzichtig als je deze persoon via je een (online) advertentie benaderd heeft. Bij online advertenties worden vaak bekende Nederlanders gebruikt. Vaak zijn dit oplichters. Maak nooit zomaar geld over voor een cursus of advies (bijvoorbeeld € 250 voor opstartkosten). Maak nooit zomaar in opdracht van iemand anders geld over. Wees alert wanneer je geld naar een buitenlandse rekening overgemaakt moet worden. Maak duidelijke afspraken wanneer je je belegde geld terugkrijgt en leg dit vast. Trap niet in smoesjes als de partij aangeeft dat deze een vergunning bij de AFM heeft. Controleer of de partij op de waarschuwingslijst voorkomt van de AFM (de Autoriteit Financiële Markten) of op de internationale lijst van de IOSCO.

Misbruik melden

Heb je het idee dat er iets niet klopt? Meld dit dan direct bij ons of bij de AFM.