Cryptofraude

Het klinkt verleidelijk. Investeren in Bitcoin of in een andere cryptocurrency (digitale munt) waarin je in korte tijd zogenaamd veel geld kunt verdienen. Toch kan het misgaan en kun je veel geld kwijtraken als je niet de juiste kennis hebt en de verkeerde mensen vertrouwt.

Wat is cryptofraude?

In de cryptowereld is veel geld te verdienen en dat trekt oplichters aan. Via (online) advertenties of berichten van influencers of bekende Nederlanders op social media verleiden criminelen je om te investeren in cryptocurrencies. Wanneer je op het bericht reageert, word je benaderd door iemand die zich voordoet als een ‘financieel adviseur’ die je wilt helpen om te investeren. In het begin helpen ze je opstarten met de aankoop van crypto’s via een cryptoplatform om je vertrouwen te winnen. Uiteindelijk gaan ze er met jouw crypto’s vandoor.

Waar moet je op letten?

Als je wilt beginnen met het investeren in crypto’s en je hebt er weinig kennis over, wees dan extra voorzichtig. Vertrouw niet zomaar elk cryptoplatform of persoon die zijn of haar hulp aanbiedt. Trap ook niet in acties van influencers op social media die (gratis) Bitcoins of andere crypto’s aanbieden. En reageer ook niet zomaar op verleidelijke (online) advertenties over snel geld verdienen met crypto’s. Als iemand je belt om zijn of haar hulp aan te bieden bij het aankopen van crypto’s, hang dan direct op.

Wat kun jij zelf doen?

Als je wilt investeren in cryptocurrencies kan onderstaande checklist mogelijk helpen om cryptofraude voorkomen:

    Doe altijd onderzoek naar de partij waar je geld naar over wilt maken. Kijk of het cryptoplatform of -exchange betrouwbaar en bekend is. Weet van tevoren welke crypto je wilt kopen en verdiep je hierin. Als je een adviseur hebt die helpt met de aankoop van crypto’s, wees dan voorzichtig als je deze persoon via je een (online) advertentie benaderd heeft. Bij online advertenties worden vaak bekende Nederlanders gebruikt. Vaak zijn dit oplichters. Maak nooit zomaar geld over voor een cryptocursus of advies (bijvoorbeeld € 250 voor opstartkosten). Maak nooit zomaar in opdracht van iemand anders geld over. Wees alert wanneer je geld naar een buitenlandse rekening overgemaakt moet worden. Als je een cryptowallet nodig hebt, maak deze dan altijd zelf aan. Laat niemand meekijken en hou je inloggegevens altijd voor jezelf. Installeer geen software (zoals AnyDesk of TeamViewer) waarmee de ander kan meekijken met jou. Geef nooit je toegangscodes (of keys) van je cryptowallet aan iemand anders. Wanneer er zogenaamd sprake zou zijn van verliezen, maak geen hoge transactiekosten over om je inleg terug te kunnen krijgen. Wees voorzichtig met het inhuren van bedrijven die claimen je te kunnen helpen om je inleg terug te krijgen, dit is een andere manier van fraudeurs om nog extra schade bij je aan te kunnen brengen. Trap niet in smoesjes als de partij aangeeft dat deze een vergunning bij de AFM heeft. Controleer of de partij op de waarschuwingslijst voorkomt van de AFM (de Autoriteit Financiële Markten) of op de internationale lijst van de IOSCO.

Misbruik melden

Heb je het idee dat er iets niet klopt? Meld dit dan direct bij ons of bij de AFM.