Een vrouw doet werk op haar laptop

Modelovereenkomst voor zzp’ers, dit moet je weten

Werk je als zzp’er? Dan moet je dit weten over modelovereenkomsten. Als zzp'er wil je er zeker van zijn dat je echt als zelfstandige werkt. Dit is belangrijk voor de Belastingdienst, omdat het invloed heeft op jouw belasting en rechten. Ook voor je opdrachtgever is het belangrijk om dit te weten.

Wat is een modelovereenkomst voor zzp’ers?

De Belastingdienst worstelt al jaren met de aanpak van schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Dit zijn zelfstandige ondernemers die eigenlijk alleen op papier zelfstandig zijn. Ze werken voor één of enkele opdrachtgevers en doen eigenlijk niets anders dan de medewerkers die in loondienst zijn.

In 2016 voerde de Belastingdienst modelovereenkomsten in om een samenwerking tussen een organisatie en een zzp’er schriftelijk vast te leggen. Deze modelovereenkomsten zijn per sector opgesteld. Zzp'ers en bedrijven kunnen de contracten downloaden, invullen en (her)gebruiken.

Modelovereenkomst vanaf 2024 niet meer goedgekeurd

Toch bleken de modelovereenkomsten niet helemaal goed te werken. Afspraken werden op papier gemaakt, maar niet in het echt nageleefd. Met als resultaat: vanaf september 2024 keurt de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer goed.

Rechters kijken vooral naar hoe je echt werkt. Niet naar wat er op papier staat. Heb je al een goedgekeurde modelovereenkomst? Die kun je gewoon blijven gebruiken. Maar let op: ook dan kan er toch sprake zijn van een dienstverband.

Heb je toch nog een modelovereenkomst nodig? Je vindt ze op de website van de Belastingdienst. Er zijn algemene voorbeelden, maar ook voorbeelden voor specifieke branches.

Rabobank

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Strengere controles vanaf 2025

Wat verandert er in 2025? Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer strenger controleren met de wet DBA. Ze kunnen dan boetes geven als je eigenlijk in loondienst zou moeten werken.

Nieuwe wet: VBAR

Daarnaast is er ook nog een ander wetsvoorstel die hetzelfde probleem wil aanpakken: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Deze wet moet duidelijker maken wanneer je echt zelfstandig bent. Enkele belangrijke punt uit deze wet:

    Verdien je minder dan € 33 per uur? Dan kun je makkelijker rechten krijgen die werknemers ook hebben. Beschermen van zzp’ers die eigenlijk werknemer zouden moeten zijn. Een goede balans houden in de sociale zekerheid, nu er steeds meer zzp'ers zijn.

Maar volgens de Raad van State lost deze wet niet alle problemen op. De huidige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet nu beslissen of hij de voorstellen wil aanpassen. Daarna kan hij de wet naar de Tweede Kamer sturen voor bespreking. Het is niet waarschijnlijk dat de wetten snel ingevoerd zullen worden.

Schijnzelfstandigheid in 2025

De Belastingdienst heeft sinds 2016 geen boetes of naheffingen opgelegd aan opdrachtgevers of zzp’ers die mogelijk niet voldoen aan de regels van de Wet DBA. Alleen bij duidelijke gevallen van kwaadwillendheid wordt er opgetreden.

Daar kan in 2025 verandering in komen. Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven en kunnen belastinginspecteurs weer boetes en naheffingen opleggen bij schijnzelfstandigheid.