Ondernemingsplan horeca voorbeeld

Een vliegende start maken met je eigen horecaonderneming? Dan is een ondernemingsplan onmisbaar. Of je nu een café, hotel, restaurant, sapbar of bed & breakfast begint: met een bedrijfsplan krijg je inzicht in de kansen, concurrentie én potentiële klanten. Ook heb je dit plan nodig voor je financieringsaanvraag bij een bank of externe investeerders. Ontdek hoe je zo’n plan maakt.

Financiering horecazaak

Je eigen horecazaak beginnen: een mooi avontuur! Voordat je de eerste gasten verwelkomt, stel je een ondernemings- of businessplan op. Hierin zijn het marketing- en financiële gedeelte heel belangrijk. Want voor een horecazaak heb je bijna altijd startkapitaal van externe financiers nodig. Maar ook als je geen financiële ondersteuning nodig hebt, vergroot een ondernemersplan jouw kansen op een succesvol begin van je horecaonderneming.

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden misschien andere verplichtingen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2024 voor de horeca geldt, en hou hier rekening mee in je ondernemingsplan.

Inhoudsopgave voorbeeld ondernemingsplan horeca

Welke onderdelen komen er allemaal terug in je ondernemingsplan? Hieronder vind je ze op een rij:

Hoofdstuk 1: samenvatting

Hier geef je een samenvatting van de belangrijkste punten in je plan. Je laat zien dat je je doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.

Hoofdstuk 2: de ondernemer

In hoofdstuk 2 ga je in op de persoon áchter het horecabedrijf. Wie ben jij en wat zijn je ambities?

Hoofdstuk 3: de onderneming

Hier beschrijft je uitgebreid je bedrijfsplannen én relevante ontwikkelingen in de horecabranche.

Hoofdstuk 4: de markt

Dit hoofdstuk gaat in op marktontwikkelingen. Heeft jouw onderneming potentie om de (lokale) markt te veroveren?

Hoofdstuk 5: marketingplan

Hier beschrijf je hoe je jouw horecaonderneming in de markt zet. In je marketingmix vertaal je jouw plannen naar een praktische aanpak.

Hoofdstuk 6: financieel plan

In hoofdstuk 6 breng je je financiële situatie in kaart. Let erop dat je volledig bent en geef concrete toelichtingen op de verschillende begrotingen.

Hoofdstuk 7: juridische zaken

Hier beschrijf je algemene juridische zaken die invloed hebben op jouw onderneming.

Onderdelen ondernemingsplan

In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Check in 5 minuten hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.

Rabobank

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Eigen horecabedrijf beginnen in 12 stappen

Sta je te popelen om je eerste gasten te ontvangen? Volg deze 12 stappen en jij kunt je deuren met een gerust hart openen.

1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KVK)

Inschrijven bij de KVK kost € 80,10. Doe dit uiterlijk een week nadat je start. De KVK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst, daar hoef je dus zelf niets voor te doen.

2. Controleer het bestemmingsplan van de gemeente

Ga eerst bij de gemeente langs om het bestemmingsplan te checken. Zorg ervoor dat jouw horecabedrijf past in dit plan. Past het niet? Dan kun je de gemeente vragen om het bestemmingsplan te wijzigen. Wat ook kan: een omgevingsvergunning aanvragen.

3. Check of je een omgevingsvergunning nodig hebt

Wil je nu of in de toekomst verbouwen, renoveren of een terras plaatsen? Dan heb je waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Ook als je wilt uitbreiden, moet je zo’n vergunning aanvragen. Check altijd bij de gemeente of je een omgevingsvergunning nodig hebt

Aanvragen omgevingsvergunning

Naast verbouwen, renoveren of uitbreiden heb je misschien in meer gevallen een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als je gaat slopen of aanpassingen wilt doen die gevolgen hebben voor beschermde monumenten. En wist je dat je voor een horecazaak vaak een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig hebt? Hiermee toon je aan dat je aan de regels voor brandveiligheid voldoet. Dit geldt bijvoorbeeld voor een hotel.

Gebruiksmelding

Als je een gebouw gaat gebruiken, moet je meestal een gebruiksmelding doen. Met deze melding laat je de gemeente weten hoe je het gebouw gebruikt. De gemeente kan dan controleren of het voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften.

Check bij het omgevingsloket welke situatie geldt voor jouw horecabedrijf. Houd daarbij ook rekening met de toekomst. Misschien wil je nu een bar openen en later ook lunch serveren? Het is handig om alvast een vergunning aan te vragen voor je toekomstplannen.

4. Sluit de juiste bedrijfsverzekeringen af

Van diefstal tot inbraak, of een flinke brand in de keuken: het kunnen behoorlijke financiële dompers zijn voor je horecabedrijf. Zorg er dus voor dat je goed verzekerd bent. Deze bedrijfsverzekeringen zijn slim om af te sluiten:

5. Controleer de milieuregels

Als je een horecazaak begint, krijg je te maken met allerlei milieuvoorschriften rondom bijvoorbeeld geluid, energie en afvalstoffen. Je hebt hier vaak geen speciale omgevingsvergunning voor nodig, meestal volstaat een melding. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

6. Vraag een exploitatievergunning aan

Begin je een restaurant, bar of café? Dan heb je een exploitatievergunning nodig. Dit is een vergunning van de gemeente waarin je toestemming krijgt om een horecabedrijf te starten. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Check dit dus bij de gemeente waar jij je bedrijf start.

7. Zorg voor een hygiënische inrichting

Of je nu een sapbar opent of gaat rondrijden met een foodtruck: met een eigen horecabedrijf moet je voldoen aan hygiënemaatregelen. Daarvoor is via Europese regelgeving een uitgebreide norm opgesteld: de HACCP.

Als horecaondernemer heb je een HACCP-plan nodig. Daarin zet je de gevaren en risico’s rondom voedselveiligheid op een rij. Of je moet kunnen aantonen dat je werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode.

8. Vraag een drank- en horecavergunning aan

Van tropische cocktail tot koud biertje: als je in je horecazaak alcoholische dranken wilt schenken, heb je een drank- en horecavergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente.

9. Vraag een terrasvergunning aan

Heb je een terras waar je gasten kunnen genieten van een drankje en een hapje in de zon? Vraag dan via je gemeente een terrasvergunning aan. Die heb je nodig als je een terras wilt plaatsen op je eigen terrein of in de openbare ruimte.

10. Vraag een vergunning aan voor kansspelautomaten en muziekrechten

Wil je een kansspelautomaat in je zaak? Vraag dan op tijd een vergunning aan bij de gemeente; deze is geldig voor één locatie. Muziekje op de achtergrond? Vergeet dan niet om muziekrechten aan te vragen bij Buma/Stemra.

11. Organiseer je zakelijke betalingsverkeer

Maak het je klanten (en jezelf) zo gemakkelijk mogelijk met handige betaalmethoden. Zoals een mobiel pinapparaat of afrekenen via een QR-code. En ga je de boekhouding zelf bijhouden of besteed je die liever uit?

12. Maak een risico-inventarisatie en -evaluatie

Wil je personeel aannemen? Dan heb je een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) nodig. Hierin beschrijf je de bedrijfsrisico's op de werkplek en hoe je die zoveel mogelijk beperkt.

Ondernemingsplan voorbeeld horeca

Meer over het ondernemingsplan horeca

Sta jij in de startblokken om te beginnen met je horeca ondernemingsplan? Dan is een beetje houvast welkom. Met het voorbeeld ondernemersplan horeca helpen we je op weg. Hierin lees je alles over horecaondernemer Pepijn Geurts. Hij wil een koffiebar beginnen in Rotterdam en deze later uitbreiden met workshops en proefsessies. De financiering wil hij via verschillende wegen bij elkaar verzamelen. Ieder horecabedrijf is uniek en dat geldt natuurlijk ook voor de onderliggende businessplannen. Gebruik dit voorbeeldplan daarom als leidraad en neem de informatie niet een-op-een over. Goed om te weten: alle cijfers en persoonlijke informatie in dit plan zijn fictief. Succes met het schrijven van je ondernemingsplan en de start van je horeca-avontuur!