Ondernemingsplan template: snel en eenvoudig een bedrijfsplan

Begin jij voor jezelf? Dan doe je er goed aan om eerst een ondernemingsplan te maken. Gebruik hiervoor dit gratis sjabloon. Zo heb je alle must-haves en tips in een leeg Word-document (.doc) en weet je zeker dat je alle belangrijke punten raakt. Handig! Bovendien je ontvang je van ons tips voor het starten van je bedrijf. Zo start je nog sterker!

Wist je dat...

dit template ondernemingsplan al ruim 11.000 keer gedownload is?

Zakelijk financieren verduurzaming

Je financiering berekenen

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Eerst sparren

Waarom is een ondernemingsplan belangrijk?

Het ondernemingsplan is de basis van iedere succesvolle onderneming. Dit document is een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden. We noemen het ook wel een ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan. Een ondernemingsplan helpt je om je mogelijkheden én je beperkingen in kaart te brengen.

Inhoud ondernemingsplan

Gebruik je ondernemingsplan om kort te beschrijven wie je bent en wat jouw overwegingen zijn om een bedrijf te starten. En vooral ook: waarom je dit juist nú wilt doen.

Onderbouw het verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en/of diensten je gaat aanbieden.

Geef daarnaast antwoord op vragen als:

    Waar ga ik me vestigen? Hoe is het gesteld met de concurrentie? Waar vind ik klanten?

Ook jouw persoonlijke drijfveren en ambities komen aan bod in je businessplan. Wanneer je meer inzicht hebt in wat voor ondernemerstype je bent, dan helpt dat bij het maken van een vliegende start van je bedrijf.

Tip: Doe een SWOT-analyse om knelpunten bloot te leggen.

Heb je externe financiering nodig van investeerders of een bank? Dan zullen zij je businessplan graag gebruiken om te beoordelen of ze in je bedrijf willen investeren. Meer uitleg over dit onderwerp lees je bij het gedeelte over financiering aanvragen.

Wil je aan de slag met een ingevuld voorbeeld ondernemingsplan met SWOT-analyse? We hebben handige ondernemingsplan voorbeelden voor je gemaakt, voor zeven verschillende branches. Je kunt de voorbeelden gratis downloaden als PDF.

Ondernemingsplan voorbeeld template

Gratis ondernemingsplan template én tips

Sommige startende ondernemers zien als een berg op tegen het opstellen van hun ondernemingsplan. Om je hierbij te helpen, heeft de Rabobank een gratis invulmodel in Word ontwikkeld. Met het invullen van dit template is een goed ondernemingsplan weer een stap dichterbij. We lichten alle onderdelen van zo’n plan toe en geven tips. Als je alles invult, staan alle belangrijke punten straks in jouw plan.

    Pas de lay-out aan zodat die bij jou past. Dat doe je in Word met ‘Stijlen’. Gebruik ter inspiratie een van onze ingevulde voorbeeldplannen. Sta niet te lang stil bij een zin, schrijf gewoon lekker verder, finetunen komt later. Open deur, maar verwijder de tipblokjes na gebruik, je zal de eerste niet zijn die dat vergeet. Vraag je omgeving om feedback.

Hoe werkt ons gratis onderneminsgplan template?

De basis is al voor je opgesteld. Je kunt het verder aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante informatie. Het is een levend document waaraan altijd wel iets valt aan te passen.

Blijf jouw businessplan updaten

Als je je businessplan hebt geschreven en je bent gestart met ondernemen, dan moet je dit document regelmatig updaten. Dit helpt je om terug te kijken op de afgelopen periode en jezelf eraan te herinneren welke doelen je had gesteld bij je begin als ondernemer.

Business Model Canvas

Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om je bedrijfsplan te updaten. Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw huidige strategie nog klopt. Gebruik dit handige BMC invulmodel om jouw bedrijf in kaart te brengen.

Hoe vaak je dit doet, is onder meer afhankelijk van:

    Je type onderneming. De bedrijfsresultaten. Nieuwe ontwikkelingen in jouw branche.

Een goede richtlijn is om je ondernemingsplan minimaal één keer per jaar onder de loep te nemen.

Veelgestelde vragen