Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van franchising
Wil jij je aansluiten bij een franchise? Als startende ondernemer sta je voor de keuze: ga je helemaal zelfstandig aan de slag of sluit je je aan bij een franchiseketen? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat jij een goede beslissing kunt maken.
Wat is een franchise precies?
Bij een franchise word je onderdeel van een grote organisatie. Je krijgt veel steun van het moederbedrijf (de franchisegever). Denk bijvoorbeeld aan:
Het grootste voordeel? Je start met een bekende bedrijfsnaam en klanten kennen jouw winkel al. Daarnaast sta je er niet alleen voor. Het moederbedrijf helpt je met de logistiek, winkelinrichting en reclame.
Jij blijft wel de baas in je eigen winkel. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Maar geen zorgen: het moederbedrijf denkt met je mee als het even tegenzit. Ze nemen veel taken uit handen zodat jij je volledig kunt richten op je klanten.
Vormen van franchising
Je kunt kiezen uit twee vormen:
- Hard franchising: hier ligt bijna alles vast. Je ziet dit vooral bij grote ketens. Het voordeel? Jij kunt je volledig richten op lokale marketing en personeel.
- Soft franchising: hier heb je meer vrijheid. Je regelt zelf je inkoop en bepaalt je assortiment.
Groei in franchises
De franchisewereld groeit en biedt steeds meer kansen voor ambitieuze ondernemers. In 2024 hebben meer dan 431.700 mensen een baan bij een franchiseonderneming, zo blijkt uit onderzoek van De Nationale Franchisegids. Dat zijn er ruim 35.000 meer dan in 2022.
Vooral in de horeca liggen er kansen, volgens het onderzoek. Restaurants en cafés zoeken actief naar nieuwe franchisenemers. Ook bij supermarkten en andere foodwinkels worden franchises steeds populairder.
Voordelen
Voordeel franchise 1: je loopt minder risico
Als franchisenemer start je niet helemaal vanaf nul. Je maakt deel uit van een grote organisatie. Meestal ga je een contract aan voor vijf jaar. Met hulp van de franchisegever regel je ook makkelijker je financiering.
Hogere overlevingskans bedrijf
De praktijk laat zien: franchisenemers hebben meer kans om succesvol te blijven dan zelfstandige starters. Dat komt door:
Voordeel franchise 2: je kunt je focussen op ondernemen
Het fijne aan franchise? Je hoeft niet alles zelf uit te vinden. Het moederbedrijf doet het marktonderzoek en bedenkt de marketingstrategie. Ook handig: de winkelinrichting en klantenacties liggen vaak al vast. Zo kun jij je energie steken in wat echt belangrijk is: je bedrijfsvoering, klantcontact én het maken van winst.
Voordeel franchise 3: je profiteert van naamsbekendheid
Ken je Etos, HEMA, AKO, Subway en Zara? Dat is precies het voordeel van franchise! Als franchisenemer van zo’n bekende keten heb je meteen een streepje voor. Klanten weten al wat ze kunnen verwachten en vinden sneller de weg naar jouw zaak.
Nadelen
Nadeel franchise 1: je hebt minder vrijheid in je keuzes
Als franchisenemer volg je de spelregels van het moederbedrijf: hun visie, missie en werkwijze. Hoeveel ruimte je krijgt om je eigen draai aan de zaak te geven, verschilt per bedrijf. Bij sommige formules kun je veel zelf bepalen en bij andere ligt alles vast, van de prijzen van producten tot de indeling van je winkel.
Vrijheid of zekerheid als ondernemer?
Veel ondernemers vinden het juist fijn om in een geoliede machine te stappen. Maar wil je graag je eigen koers bepalen? Dan is het extra belangrijk om je goed te verdiepen in de franchiseformule.
Tips voordat je kiest:
Nadeel franchise 2: je bent afhankelijk van het moederbedrijf
Als franchisenemer deel je een deel van je inkomsten met het moederbedrijf. Dat is logisch: je profiteert immers van alle voordelen die ze je bieden. Je krijgt te maken met 3 soorten kosten:
- Een entreefee (eenmalig bedrag bij de start)
- Een franchisefee (percentage van je omzet)
- Een bijdrage aan gezamenlijke reclame
De hoogte van deze bedragen verschilt per formule. Vergelijk de voorwaarden van verschillende franchisegevers goed met elkaar.
Denk ook aan de lange termijn
Goed om te weten: een franchisecontract sluit je meestal af voor langere tijd. De Kamer van Koophandel (KVK) geeft aan dat 5 jaar gebruikelijk is. Je gaat dus een langdurige samenwerking aan.
Nadeel franchise 3: je kunt je zaak minder makkelijk overdragen
Wil je in de toekomst stoppen met je zaak? Als franchisenemer kun je niet zomaar verkopen aan iemand anders. Je hebt hiervoor toestemming nodig van het moederbedrijf. Samen met het moederbedrijf bespreek je:
Dit proces vraagt tijd en geduld.
Maak geen gehaaste beslissing
Is het starten van een franchise iets voor jou? Het antwoord hangt helemaal af van wat voor ondernemer jij wilt zijn.
Neem de tijd om beide opties te verkennen. Praat met verschillende franchisegevers én zelfstandige ondernemers. Zo ontdek je wat het beste bij jou past.