Je bedrijf klaar maken voor een bedrijfsoverdracht
Bijna alle ondernemers denken wel eens na over een bedrijfsverkoop. In verband met nieuwe zakelijke plannen of om eerder te stoppen met werken. Dat scenario lijkt nu misschien nog ver weg, maar een bedrijfsoverdracht kan soms jaren duren. En de verkoop van je bedrijf is misschien wel één van de belangrijkste deals van je leven. Daarop wil je goed voorbereid zijn. Met deze tips bereid je jouw bedrijf nú al voor een bedrijfsoverdracht in de toekomst.
1. Maak jezelf overbodig
In een kleiner bedrijf ben jij als ondernemer vaak het gezicht maar ook de drijvende kracht van de onderneming. Voor een potentiële koper is jouw bedrijf minder interessant als het te sterk van jou afhankelijk is. Want wat blijft er van het succes van het bedrijf over op het moment dat jij afscheid neemt? Zorg daarom dat verantwoordelijkheden worden gespreid. Denk bijvoorbeeld aan management maar ook aan sales. Door jezelf overbodig te maken maak je je bedrijf klaar voor een toekomstige verkoop.
2. Neem je financiën onder de loep
Voor je bedrijf, waar je vaak je ziel en zaligheid in hebt gestopt, wil je straks een goede prijs. Om dit te bereiken is het van belang om je financiën op orde te hebben. Zorg daarom dat je administratie op orde is en dat je beschikt over actuele jaarcijfers. Dan kan je je prestaties inzichtelijk maken voor geïnteresseerde kopers. Ook als deze onverwacht komen. Neem ook eens de tijd om je rentabiliteit en solvabiliteit te vergelijken met collega's in je branche en kijk waar je kan verbeteren. Dat is niet alleen goed voor je bedrijf. Kopers zullen een betere prijs willen betalen voor bedrijven die een stabiel, groeiende omzet laten zien.
E-book bedrijfsoverdracht: De deal van je leven
Je bedrijf verkopen is geen alledaagse bezigheid. Het is een langdurig traject met veel partijen, financiële beslissingen en emotionele keuzes. Hoe bereid je je voor en waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je op weg met dit gratis e-book.
3. Zorg dat je interne organisatie op orde is
Naast je jaarcijfers, kengetallen en administratie zijn er nog tal van andere zaken binnen je bedrijf die je kan optimaliseren voor een toekomstige bedrijfsoverdracht. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je debiteurenbeheer, de contracten met je leveranciers of de hoogte van je kostenposten. Ook je bedrijfsstructuur is iets wat je kan checken. Misschien wil je in de toekomst slechts een deel van je bedrijf verkopen. Dan is het misschien een optie deze tak onder te brengen in een aparte B.V.. Kijk ook nog eens kritisch of je personeelsbezetting op orde is. Heb je overal voldoende en kundig personeel of is er misschien sprake van overbezetting?
4. Denk na over je toekomst na je bedrijf
Ondernemen geeft vrijheid en zelfstandigheid maar kan ook zorgen dat je minder tijd hebt voor je privéleven. Het is daarom goed om af en toe stil te staan bij wat je zou willen doen als je stopt met je bedrijf. Zou je weer opnieuw een ander bedrijf willen starten, wil je in loondienst of wil je zelfs volledig stoppen met werken nadat je je bedrijf hebt verkocht? Aan alle scenario's hangt een ander financieel plaatje. Als je wil stoppen met werken heb je mogelijk een bepaalde verkoopprijs nodig om je huidige levensstijl nog een groot aantal jaren te behouden. Maar hoe hoog moet de verkoopprijs daarvoor zijn? Een vermogensplanner kan je hierin adviseren.
Spieken bij de bedrijfsoverdracht van iemand anders?
In deze aflevering van Kennismakers vertelt Friso hoe zijn bedrijf heeft verkocht en daarna in loondienst is gebleven. Hij praat hierover met Judith, haar modelabel groeide snel en ze was verrast toen er ineens potentiële kopers op de stoep stonden. In 3 minuten krijg je in kijkje in de keuken bij de bedrijfsoverdracht van andere ondernemers.