
Verduurzamen in 2025? Kijk dan ook naar subsidies
We zitten midden in de transitie naar een volledig duurzaam 2050. Maar er moet nog veel gebeuren. Of het nu gaat om het verduurzamen van bedrijfsgebouwen of verhuurde woningen, het aanschaffen van emissieloze voertuigen of werkmaterieel, het opwekken, opslaan en opladen van hernieuwbare energie of het besparen van grondstoffen. Veel van deze investeringen brengen hogere investeringskosten met zich mee. Er zijn dit jaar diverse subsidies die jou als ondernemer helpen om te verduurzamen en energie-efficiënter te worden. Op deze pagina een aantal subsidies op een rij die je daarbij kunnen helpen.
Energie besparen, opwekken en opslaan
Als ondernemer zoek je steeds nieuwe manieren om te besparen op je energierekening. Er zijn kleine en grote duurzame investeringen die hieraan kunnen bijdragen. Voor dit soort investeringen zijn er verschillende subsidies en via de Energie-Investeringsaftrek (EIA) ook fiscaal voordeel.
Elektrificeren van vrachtauto’s en werkmaterieel
Ondernemend Nederland stapt over op elektrisch. In je bedrijf ga je meer gebruik maken van elektrische of waterstof aangedreven bedrijfsmiddelen. Dat geldt niet alleen voor vrachtauto’s, maar ook voor graafmachines, minigravers en vrachtwagens. Voor dit soort investeringen zijn er een aantal subsidies zoals de Aanschafsubsidie Emissieloze Trucks (AanZET) voor elektrische vrachtwagens, de Subsidie Schoon Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) voor werkmaterieel en de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) voor laadpalen.
Verduurzamen van gebouwen
Of je nou een eigen bedrijfspand, meerdere winkelpanden of een volledige vastgoedportefeuille hebt; duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Wat kun je doen om je bedrijfspand(en) energiezuiniger te maken? Steeds meer ondernemers stellen zich deze vraag. Gelukkig is er veel mogelijk en zijn er ook subsidiemogelijkheden om investeringen te stimuleren.
Aan de slag met innovatie
Soms heb je als ondernemer met een innovatief idee geld nodig om je bedrijf te laten groeien. Wij helpen graag met de financiering van je innovatie. Juist als er nog geen bewezen resultaten, cashflow of betalende klanten zijn. Wij denken graag met je mee.
Circulair ondernemen
De vraag naar primaire grondstoffen moet in 2030 met 50% zijn afgenomen en in 2050 moet onze economie volledig circulair zijn. Deze transitie vraagt om grote veranderingen van de economie zoals wij deze nu kennen. En ook van bedrijven die overstappen van lineair naar circulair ondernemen. Hoe en waar begin je als ondernemer met circulariteit?

Aan de slag met circulair ondernemen
De overgang naar een circulaire economie betekent een grote omschakeling. Om ondernemers hierbij te ondersteunen hebben we een Circulair Ondernemen Desk. Deze desk bestaat uit specialisten die je helpen met al jouw vraagstukken rondom circulaire businessmodellen. Zij denken mee over de financiering en leggen verbinding met relevante partners. Op deze manier begeleiden we klanten naar bestaande en/of nieuwe oplossingen. Benieuwd wat we voor jouw circulaire ambities kunnen betekenen?
Innoveren
Met de juiste subsidie of fiscale regeling kun je jouw innovatie of duurzame investering een flinke boost geven. Ben je bezig met een innovatie of ga je aan de slag gaan met duurzaam ondernemen check dan of een van de volgende subsidies passen bij jouw project.
Met korting duurzame investeringen financieren
Naast deze subsidieregelingen is er ook de Regeling Groenprojecten waar je in 2025 gebruik van kunt maken. Rabobank biedt deze aan in de vorm van de Rabo Groen Lening (of lease). Deze regeling stimuleert duurzame investeringen in gebouwen (zowel bestaande bouw als nieuwbouw), maar ook investeringen in duurzame energie, mobiliteit en circulair ondernemen.
Met deze financiering kun je een duurzaam of innovatiefproject financieren tegen een gunstige rente. De groenkorting geldt zodra de overheid een groenverklaring voor het project heeft verstrekt. De kosten voor de Rabo Groen Lening zijn gelijk aan die van andere leningen, maar je profiteert van een groenkorting. De hoogte van deze korting wordt door de bank bepaald en kan variëren.