Zonnepanelen zakelijk: dit zijn de subsidies en fiscale regelingen
De overstap naar duurzame energie is een stuk aantrekkelijker door verschillende subsidies en regelingen waarmee je financieel voordeel kunt behalen. Maar welke regelingen zijn er nu precies, en wanneer zijn ze voor jou van toepassing?
Het verschil tussen klein- en grootverbruikers
Allereerst kun je als ondernemer niet zomaar aanspraak maken op iedere subsidie. Je moet eerst bepalen of je klein- of grootverbruiker bent. Bianca van Dijk, themamanager Energietransitie van Rabobank, illustreert het verschil: “De kleinverbruiker gaat tot 3x80A. Daarnaast weet je dat je kleinverbruiker bent als je maar één energierekening krijgt, net als bij een particulier. Grootverbruikers krijgen twee rekeningen: een van de netwerkbeheerder en een van de energieleverancier. De aansluiting is tevens hoger dan 3x80A.”
Kleinverbruiker | |
Grootverbruiker |
Subsidie voor Grootverbruikers: SDE++
De SDE++ is bestemd voor
De SDE++ is geen vaste vergoeding maar een basisbedrag per kWh, en is daarmee een subsidie die per jaar kan variëren.
Investeerders met een zon-PV-installatie achter een grootverbruikersaansluiting, die geen aanspraak kunnen maken op de SDE++, kunnen nu onder bepaalde voorwaarden wél profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Subsidie voor Energiecooperaties: SCE
Een energiecoöperatie komt in aanmerking voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). De SCE-subsidie is een exploitatiesubsidie voor 15 jaar met een gegarandeerde basisprijs per opgewekte kWh. In aanmerking komen zonprojecten met een piekvermogen tussen de 15 kWp en 500kWp. Voor grotere projecten kan gebruikt worden gemaakt van de reguliere SDE++ subsidie.
Zo financier je zonnepanelen bij Rabobank
Breid je voordeel uit met deze fiscale aftrekposten
Meer voordeel om de kosten van zonnepanelen te drukken vind je in de vorm van een aantal fiscale aftrekposten. Die helpen je geld te besparen, aldus Van Dijk. “Stel dat je een miljoen euro winst maakt en een ton aan zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan kun je een gedeelte van die investering aftrekken van de winst. Je hoeft over dat bedrag geen winstbelasting te betalen.” Onderstaande regelingen kun je, mits je aan de voorwaarden voldoet, combineren om het effect te vergroten.
Salderingsregeling en btw-teruggaaf
En dan zijn er nóg twee manieren om financieel voordeel te pakken als je zonnepanelen wilt aanschaffen. Je kunt als ondernemer de BTW terugvragen. En als kleinverbruiker kan je gebruik maken van de salderingsregeling.
Wanneer is het beste moment om zonnepanelen aan te schaffen?
De business case voor zonnepanelen is ondanks het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 en de lagere SDE++ bijdrage voor veel ondernemers een rendabele zaak. Terugverdientijden variëren tussen de 5 tot 10 jaar. Hoe eerder je als kleinverbruiker instapt des te langer kan je nog profiteren van de salderingsregeling.
Van Dijk ziet ook de netcongestieproblemen als aanleiding om te investeren in zonnepanelen. “Hoe meer je als bedrijf, of gezamenlijk als bedrijven met een Energyhub, kan voorzien in je eigen stroombehoefte, hoe minder afhankelijk je bent van het elektriciteitsnet”.