Vrouw aan het werk achter haar laptop

9% btw: wanneer geldt het lage btw-tarief?

Als ondernemer betaal je omzetbelasting (btw) aan de Belastingdienst. In Nederland gelden er drie tarieven: 21%, 9% en 0% btw. Dit artikel gaat in op 9% btw – ook wel bekend als het lage btw-tarief.

Wanneer ben je btw-plichtig?

Iedere ondernemer is in principe btw-plichtig, wat de rechtsvorm van je bedrijf ook is. Wel is er een aantal uitzonderingen, zoals de btw-vrijstelling en het nultarief voor de btw-aangifte. Bij het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KVK) krijg je een btw-identificatienummer (btw-ID). Dit nummer gebruik je in je contact met klanten.

Wanneer geldt het lage btw-tarief?

Het standaard btw-tarief op producten en diensten is 21%. Het lage btw-tarief van 9% geldt alleen in bepaalde gevallen. Via het lage btw-tarief wil de overheid dat bepaalde producten voor zo veel mogelijk mensen betaalbaar blijven. Zoals (drink)water, voedsel en geneesmiddelen.

Sommige producten en diensten zijn vrijgesteld van btw (0% btw-tarief). Voorbeelden daarvan zijn verzekeringen en onderwijs. Het nultarief geldt ook als je zakendoet met een buitenlandse onderneming. De consument betaalt in eigen land btw over de producten.

Ook stimuleert de overheid producten en diensten door een lager btw-tarief te gebruiken. Denk aan boeken, sport en kunst. Dus ook voor een sportabonnement, museumticket of boek geldt een laag btw-tarief.

Let op: het kabinet wil bepaalde producten en diensten onderbrengen bij het hoge tarief van 21%. Deze wijziging zou ingaan vanaf 2026.

9% btw berekenen in je prijzen

Vrijwel iedere ondernemer moet btw berekenen over de geleverde producten en diensten. Op een factuur of offerte vermeld je altijd deze drie bedragen:

    het totaalbedrag exclusief btw het btw-bedrag het bedrag inclusief btw

In de btw-calculator kun je rekenen met het 9%-tarief. Je ziet dan automatisch wat jouw goede verkoopprijs is. Als je 1 van deze 3 bedragen invult, vult de btw-calculator de overige bedragen voor je aan.

Producten met een laag btw-tarief (9%)

Voor deze producten geldt het verlaagde btw-tarief:

    voedingsmiddelen medicijnen, zelfzorgmiddelen die je zonder recept kunt kopen bij een apotheek, drogist of supermarkt, en tandpasta medische hulpmiddelen, zoals meetapparatuur en medicijnvernevelaars (school)boeken, dagbladen, weekbladen, tijdschriften en andere periodieke uitgaven Voor reclamedrukwerk, abonnee- en kabeltelevisie, streamingsdiensten voor films en muziek geldt wel het hoge btw-tarief. Let op: het nieuw te vormen kabinet wil hierop vanaf 2026 21% btw gaan heffen. (drink)water kunst, verzamelvoorwerpen en antiek agrarische goederen, zoals bloemen, planten, zaden, groenten, fruit, en gas en minerale olie voor tuinbouw
Rabobank

Handig: de btw-calculator

Snel weten hoeveel btw je moet rekenen of betalen? Met onze btw-calculator zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen.

Diensten en beroepen met een verlaagd btw-tarief (9%)

Voor deze diensten en beroepen geldt het verlaagde btw-tarief:

    kapper fietsenmaker schoenmaker kleermaker renovatie en herstel van woningen logies- en kampeergelegenheid, zoals campingovernachting cultuur en recreatie uitvoerende kunsten, zoals acteurs, muzikanten, beeldend kunstenaars sporten, inclusief toegang tot zwembad en sauna reiskosten diensten aan agrariërs, zoals het verzorgen van vee

Twijfel je of iets wat jij levert of inkoopt onder het lage btw-tarief valt? Check het dan bij de Belastingdienst.

Btw-tarieven Nederland

In Nederland kennen we drie btw-tarieven:

Btw berekenen bij producten met verschillende btw-tarieven

Btw bereken je over de totale prijs, dus inclusief onkosten en reiskosten. Sommige ondernemers verkopen producten en diensten met verschillende tarieven. Zoals een boekhandel die boeken (laag btw-tarief) en balpennen (hoog btw-tarief) verkoopt.

Deze bedragen benoem je apart op je bon of factuur. En dat doe je dus ook met de verschillende btw-tarieven. Bij de btw-aangifte vul je de omzet en btw met hoog of laag btw-tarief apart in.

Btw-aangifte doen

In de btw-aangifte moet je de btw over de omzet opgeven. Deze aangifte bestaat uit 5 rubrieken. De meeste ondernemers hoeven alleen rubriek 1 en 5 hoeven in te vullen.

    Rubriek 1: Prestaties binnenland Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland Rubriek 3: Prestaties naar of in het buitenland Rubriek 4: Prestaties vanuit het buitenland aan jou verricht Rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal

Bij ‘prestaties binnenland’ vul je de omzet en de btw in van de leveringen of diensten. Je splitst ze op in hoog tarief (21%), laag tarief (9%) en overige tarieven.

Btw terugvragen

Heb je de omzet en de btw opgegeven? Bereken dan de btw over de kosten die jij zelf hebt gemaakt. Dit bedrag heet voorbelasting en trek je af van de omzet. Het bedrag dat overblijft, moet je aan de Belastingdienst betalen.

Veelgestelde vragen

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijk advies

Of je nou een starter bent of een nieuw plan hebt voor je bestaande bedrijf, we helpen je graag op weg. Spar vrijblijvend met een adviseur over je plannen of open meteen een zakelijke rekening.