4 onderdelen van een financieel plan
Een financieel plan is je financiële houvast in deze roerige tijden. Zo houd je inzicht en overzicht op de financiële gezondheid van jouw bedrijf. In dit artikel vind je vier belangrijke onderdelen van een financieel plan. Meer weten over het maken van een financieel plan? In het e-book ‘Sterker uit de coronacrisis’ lees je praktische tips, verhalen en rekenvoorbeelden.
Met een goed onderbouwd financieel plan:
Je financiering berekenen
Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!
De vier onderdelen van een financieel plan
Een financieel plan laat zien hoe je de groei van je bedrijf financiert en wat de groei betekent voor je financiële situatie. Het plan geeft antwoord op de volgende vier vragen:
1. Hoeveel ga je investeren?
Bepaal welke investeringen nodig zijn om je plan te realiseren. Ga je bijvoorbeeld een nieuwe vestiging openen, dan moet je rekening houden met de aanschaf van inventaris, aanvullende voorraad en extra marketingkosten. In een investeringsbegroting leg je deze investeringen vast.
2. Wat levert de investering op?
Je wilt natuurlijk weten wat de terugverdientijd van je investering is. Daarvoor breng je de opbrengsten en kosten in beeld. Dit doe je in een exploitatiebegroting. Vaak begin je met een schatting van je omzet. Op basis daarvan schat je de kosten die je maakt om deze te realiseren. Dan kun je je verwachte winst bepalen.
3. Hoe financier je de investering?
Je kunt de investering uit eigen middelen financieren of privévermogen inleggen. Maar misschien moet je kapitaal van buiten aantrekken. Hoe je dat doet – in de vorm van aandelen of een lening bijvoorbeeld – leg je vast in een financieringsbegroting.
4. Wat betekent groei voor je banksaldo?
De cashflow wordt nog wel eens over het hoofd gezien bij het opstellen van een financieel plan. Meestal gaan de kosten van groei voor de baten uit. Je loopt het risico dat je zonder cash komt te zitten. Met een liquiditeitsbegroting krijg je inzicht in de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Zo breng je in beeld of je extra cash nodig hebt en kun je daar tijdig op inspelen.