Fianciele risico's afvinken

De grootste bedrijfsrisico's voor aannemers, winkeliers en zakelijke dienstverleners

Groei verstandig door eerst de belangrijkste risico's voor je bedrijf in kaart te brengen. Voor een aannemer zijn de risico’s niet automatisch hetzelfde als voor een winkelier of zakelijke dienstverlener. Lees hier wat voor deze drie grote branches de belangrijkste risico's zijn.

Slot

Risico's in zakelijke dienstverlening

#1 Beroepsfout

Bij het uitoefenen van je vak kunnen beroepsfouten ontstaan. Denk aan een accountant die verkeerd advies geeft waardoor een bedrijf onnodig veel betaalt voor een investering. Of een constructeur die een berekeningsfout maakt. Dit wordt beroepsaansprakelijkheid genoemd.

De financiële consequenties kunnen enorm zijn. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je tegen dit risico gedekt. Het gaat om een aanvullende verzekering bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (die kom je later in dit artikel nog tegen).

#2 Verzuim van medewerkers

Heb je personeel in dienst? Zij kunnen zich ziek melden. Een paar dagen zijn vaak nog wel op te vangen. Maar als je medewerker lange tijd niet aan de slag kan, betekent dat een financieel risico voor je bedrijfscontinuïteit. Je kan dit bijvoorbeeld afdekken met een verzuimverzekering. Maar er zijn meer oplossingen om risico's rondom personeelszaken te beperken.

#3 Juridisch geschil

Veel bedrijven krijgen vroeg of laat een keer te maken met een juridisch geschil. Soms gaat het om een arbeidsconflict. De andere keer is het een klant die weigert de rekening te betalen of een leverancier die de gemaakte afspraken niet nakomt.

Wat te doen? Wanneer te handelen? Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg je hulp van een ervaren juridisch adviseur, zodat je tijdens dit proces steeds de juiste stappen neemt.

#4 Inboedel

Heb je een kantoor? Dan staan daar waarschijnlijk computers, laptops, bureaus en stoelen opgesteld. Allemaal spullen waarin je hebt geïnvesteerd en die helaas ook beschadigd kunnen raken.

Met een inventarisverzekering (ook wel zakelijke inboedelverzekering genoemd) dek je je tegen dit risico in. Voor elektronische apparaten zoals navigatiesystemen en een pinautomaat kun je nog een aanvullende dekking regelen.

Andere risico's waar je rekening mee moet houden zijn: arbeidsongeschiktheid, brand, inbraak en cybercriminaliteit. Meer over deze risico’s lees je verderop in dit artikel.

Bouw

Risico's in de bouw

#1 Arbeidsongeschikt

De bouw is een sector waarbij veel lichamelijk werk komt kijken. Het risico om (tijdelijk) arbeidsongeschikt te raken is dan ook een stuk hoger dan voor iemand die grote delen van de dag op kantoor zit.

Voor een ondernemer is niet automatisch iets geregeld. Dit zul je dus zelf moeten doen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is in ieder geval je inkomen beschermd voor het geval je even niet meer kunt werken.

#2 Arbeidsongeval

Ook medewerkers kunnen slachtoffer worden van een arbeidsongeval. In 2019 liep 4,5 procent van de mensen in de bouw hierdoor letsel op (bron: CBS en TNO). Naast verzuim kan dit leiden tot een schadeclaim.

Voor dit risico is er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarmee is per schadegeval tot € 2,5 miljoen gedekt. De kosten hangen onder meer af van je jaaromzet en het aantal medewerkers dat je in dienst hebt.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je ook gedekt voor schade die jij, je product of medewerkers veroorzaken aan mensen van buiten je bedrijf.

#3 Bouwfouten

Bij een bouwproject kan schade ontstaan. Soms is een ontwerpfout de boosdoener, maar ook op de bouwplaats zelf gaat het wel eens mis. Niet altijd is even duidelijk wie voor de schade verantwoordelijk is.

De Construction Allrisk-verzekering (CAR) is een aanvullende verzekering bij je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je goed verzekerd tegen schade die tijdens een bouwproject ontstaat. Dit geldt voor zowel bestaande eigendommen, hulpmaterialen zoals een steiger en gereedschap als voor schade aan het object waaraan wordt gebouwd.

Andere risico's waar je in de bouw rekening mee moet houden zijn: beroepsfouten, een juridisch geschil, verzuim van medewerkers en voorraad-uitdagingen.

Ben jij je bewust van de risico’s die spelen in de bouw? Bekijk hier wat de impact is van de ontwikkelingen in de bouw op jouw onderneming.

Laptop

Risico’s in de detailhandel

#1 Brand

Stel dat je een winkelpand hebt of een hal waar je spullen liggen opgeslagen. Zo'n gebouw kan worden getroffen door brand, als gevolg van kortsluiting in de meterkast bijvoorbeeld. De financiële gevolgen zijn vaak enorm.

Zonder goede verzekering is de kans zelfs groot dat je bedrijf niet verder kan. Met een zakelijke opstalverzekering dek je je in tegen dit risico. Je bedrijfspand is hiermee ook verzekerd voor schade door wind, water, een aanrijding en inbraak.

#2 Inbraak

In 2019 werd 6% van de winkeliers getroffen door inbraak. Criminelen hebben het vooral gemunt op waardevolle spullen zoals laptops, telefoons, dure sieraden, gereedschap, fotoapparatuur en muziekinstrumenten. Regelmatig wordt hierdoor ook het pand zwaar getroffen, als bijvoorbeeld sprake is van een ramkraak.

Slachtoffer worden van inbraak is een heftige gebeurtenis. Met een zakelijke opstalverzekering hoef je je over de financiële schade die dat met zich meebrengt in ieder geval geen zorgen te maken.

#3 Cybercriminaliteit

Vrijwel elke mkb'er is een potentieel doelwit van cybercriminelen. Zij kunnen databestanden gijzelen in ruil voor losgeld of proberen via phishing persoonlijke informatie te bemachtigen, zoals een pincode.

Met een cyberverzekering ben je niet alleen gedekt tegen de financiële schade die hiermee wordt veroorzaakt, je krijgt ook hulp van experts om je bedrijfsvoering weer snel op te starten.

#4 Risico’s met de voorraad

Elke winkelier heeft voorraad. Van een rek met dure jassen in het magazijn tot een stelling vol met sieraden die wachten op hun online bestelling. Die spullen kunnen worden gestolen of beschadigd raken, met grote financiële gevolgen van dien.

Hiervoor is de voorraadverzekering in het leven geroepen. Daarmee zijn de spullen die je verkoopt verzekerd tegen schade en diefstal. Het gaat niet alleen om eindproducten, maar ook om grondstoffen, halffabricaten en verpakkingsmateriaal.

Andere risico's waar winkeliers rekening mee moeten houden zijn: arbeidsongeschiktheid, verzuim van medewerkers en een arbeidsongeval.