
Zakelijk samenwerken: zes valkuilen
Samenwerken in een partnership begint met ambitie en hoop. Soms komen die helaas niet uit. Dit zijn zes aanleidingen die jullie samenwerking kunnen dwarsbomen. Leer ze herkennen en vergroot zo de kans op succes.
1. Samenwerken zonder duidelijke afspraken
Goede afspraken zijn het fundament voor elke samenwerking. Besteed hier in de voorbereidende fase dan ook voldoende aandacht aan en laat je hierover goed adviseren. Wanneer afspraken te vaag zijn, nergens echt concreet worden of een tijdspad missen, kan dit problemen opleveren.
Zorg ervoor dat je over deze onderwerpen in ieder geval heel duidelijk bent naar elkaar:

2. Samenwerken zonder contract
Soms maak je ook mondelinge afspraken. Mochten jij en je businesspartner onenigheid krijgen over bepaalde afspraken, dan kun je proberen hier op terug te grijpen. Maar juist met mondelinge afspraken is dat lastig te bewijzen. Bedrijven die hun gemaakte afspraken niet op papier zetten, lopen daarom extra risico.
Alles details op papier vastleggen kan formeel of juridisch aanvoelen. De sfeer is in dit prille begin vaak goed en dat wil je graag zo houden. Toch is het belangrijk om deze stap niet over te slaan. Zo'n contract schept namelijk meteen duidelijkheid. Het dwingt beide partijen om goed na te denken over de manier waarop jullie het partnership willen invullen. Je toetst op deze manier meteen of de andere partij de afspraken op dezelfde manier interpreteert als jij.
Tip: laat een juridisch expert naar jullie samenwerkingsovereenkomst kijken.
3. Wie neemt de beslissingen over het samenwerkingsverband?
Hoeveel alinea's en extra kaders er ook in het contract staan, het is onmogelijk om voor elke situatie in de toekomst iets omschreven te hebben. Gaandeweg het partnership moeten er dus nieuwe beslissingen worden genomen, over investeringen, een andere koers of productaanpassing.
En daar gaat het nog wel eens mis. Er is dan geen duidelijkheid over wie bevoegd is om een bepaald besluit te nemen. Spreek van tevoren af hoe jullie hiermee omgaan. Wie heeft er een beslissende stem en voor welke aspecten kan iemand z'n vetorecht inzetten?

Zakelijke financiering nodig?
Als je bedrijf groeit heb je misschien ook behoefte aan extra financiële middelen. Benieuwd wat dat kost? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!
4. Teveel partners aan boord
De één wil links, de ander rechts. Weer een ander houdt vast aan de huidige koers, waar een vierde zelfs twijfelt over stoppen of doorgaan. Hoe meer partijen bij het partnership betrokken raken, hoe meer meningen er zijn om mee te dealen. Dan kan samenwerken best ingewikkeld worden.
Overigens kan het dus ook voorkomen dat één van de partners eruit wil stappen. Dit leidt regelmatig tot een zakelijk geschil, dat soms zelfs in de rechtszaal wordt uitgevochten. Ook hiervoor geldt weer: maak van tevoren duidelijke afspraken, waar alle partijen zich aan committeren. Dit in goede tijden regelen, biedt je in slechte tijden houvast.
5. Samenwerken zonder duidelijke strategie
Hoeveel plannen je van tevoren ook maakt, de toekomst is nooit helemaal te voorspellen. Er dienen zich gaandeweg jullie partnership mogelijk nieuwe kansen aan. Mogelijkheden die jullie niet hadden voorzien en waar je op kunt inspelen. Een nieuwe markt, een ander verdienmodel of een grondige aanpassing van het product bijvoorbeeld.
Hierbij wordt jullie samenwerking mogelijk op de proef gesteld. De kans bestaat namelijk dat één van jullie die koerswijziging helemaal niet ziet zitten. Dit zijn situaties die je eigenlijk niet in contracten kunt vastleggen. Blijf daarom werken aan de relatie, zodat die bestand raakt tegen een stootje.
6. Onenigheid over geld
Natuurlijk maak je afspraken over de te verdelen winst. Fifty fifty klinkt logisch, al komt het in de praktijk ook vaak voor dat één partij een stuk groter is, meer middelen inzet of grotere klanten aanlevert en om die redenen een groter deel van de winst krijgt. Toch blijft geld een mogelijke bron van onenigheid. Ook hiervoor geldt daarom weer: laat je adviseren, maak afspraken en zet die op papier.

Deze ondernemers delen tips over uitbreiden
Wat als je bedrijf zo lekker groeit dat je klaar bent voor de volgende stap? Lakwerk, het bedrijf van Jessica en Saar groeit zo hard dat ze overwegen nieuwe vestigingen te openen met zakelijke partners. Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken? Ervaren ondernemers delen hun tips en trucs in Blik op de Zaak.