Twee mannen in een werkruimte van een loods

Bedrijfspand: kopen of huren?

Je gaat op zoek naar een bedrijfspand. Een spannende stap! Misschien zelfs wel een mijlpaal binnen het ondernemerschap. Wordt het huren of kopen? Er bestaat helaas geen standaard antwoord op die vraag. Die beslissing hangt grotendeels af van persoonlijke wensen en je financiële situatie. Zo maak je een weloverwogen beslissing.

Het financiële plaatje

Om een goede keuze te maken tussen huren of kopen is financieel inzicht belangrijk. Het maken van een financieel plan kan je hierbij helpen. Hierin staan onder meer je omzetontwikkelingen en de te verwachten kosten. Zo wordt duidelijk wat je per maand kunt missen aan een bedrijfspand, aan huur of hypotheeklasten. Mogelijk valt één van de opties dan al automatisch af.

Heeft een bedrijfspand kopen je voorkeur? Dan heb je meestal eigen geld nodig. Veel hypotheekverstrekkers stellen als voorwaarde dat een ondernemer een deel van de koopsom aan eigen geld inbrengt. Past het kopen van een bedrijfspand kopen in jouw toekomstplannen? Zorg dan dat je tijdig start met het opbouwen van een buffer.

Rabobank

Bedrijfspand kopen?

Benieuwd of jouw droom om een bedrijfspand te kopen haalbaar is? Binnen 15 minuten weet je al wat je kunt lenen en hoeveel je hiervoor betaalt. Zo kun je snel de juiste keuze maken voor jouw bedrijf. Liever eerst nog even sparren over het financieren van een bedrijfspand? Dat kan natuurlijk ook.

Spar vrijblijvend met een adviseur

Een bedrijfspand kopen; de voor- en nadelen

Zie je het wel zitten om een bedrijfspand te kopen en is dit financieel ook haalbaar? Dan is het tijd om knopen door te hakken. Het kopen van een pand heeft voor- en nadelen, een aantal daarvan zetten we hier op een rijtje.

4 voordelen

    Je investeert in een eigendom en bouwt zo eigen vermogen op. Je profiteert van aftrekposten, denk aan de hypotheekrente en afschrijving van het pand. Je kunt het bedrijfspand aanpassen aan je eigen wensen, binnen de grenzen van het bestemmingsplan en andere regelgeving. Je hebt geen zorgen over eventuele huurverhogingen en het opzeggen van een huurcontract.

4 nadelen

    Je moet in één keer een grote investering doen en dat gaat mogelijk ten koste van je liquiditeit. Je bent als eigenaar zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties. Als de waarde van het bedrijfspand daalt, dan kan dat gevolgen hebben voor de financiële gezondheid van je onderneming. Je bent gebonden aan een specifieke locatie, wat een nadeel kan zijn als de marktomstandigheden veranderen.

Bovenop de aankoopprijs komt bovendien nog de overdrachtsbelasting van 10,4%. Voor een pand van € 300.000 betekent dit ruim € 31.000 aan extra kosten. Dit bedrag is niet aftrekbaar als kostenpost. Wel mag je de overdrachtsbelasting optellen bij de waarde van het pand en hierop afschrijven.

Bedrijfspand huren: de voor- en nadelen

Huren kan voor ondernemers een mooie oplossing zijn. Ook hier heb je te maken met voor- en nadelen.

4 voordelen

    Je hoeft niet in één keer uit eigen middelen een grote som geld uit te geven. Een deel van je kapitaal zit niet vast in stenen en kun je aan andere zaken uitgeven, zoals mensen aannemen en voorraden kopen. Je bent flexibel als de omstandigheden in de markt of jouw wensen veranderen. Je hebt niet of in ieder geval minder verantwoordelijkheid voor onderhoud en andere kosten.

4 nadelen

    Je bouwt geen eigen vermogen op in het pand, het betalen van de huur zorgt niet voor een lange-termijn-waarde. Het risico bestaat dat je op den duur te maken krijgt met huurverhoging. De inrichting van het pand is niet helemaal aan te passen aan jouw behoeften en moet na de huurperiode vaak weer in de oude staat worden teruggebracht. Voor onderhoud en reparaties ben je afhankelijk van de verhuurder.

Kies je ervoor om te gaan huren? Zet niet zomaar je handtekening onder een contract, maar verricht eerst wat voorwerk.

Je bedrijfspand verduurzamen

Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect binnen het ondernemerschap. Het verduurzamen van je bedrijfspand is er één van. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne weten ondernemers dat de gas- en stroomrekening ineens behoorlijk kan oplopen. Ook daarom heeft elke ondernemer baat bij een energiezuinig pand.

Bij huren

In veel gevallen betaal jij als huurder de kosten voor gas, elektriciteit, water en andere nutsvoorzieningen die nodig zijn om het pand te laten functioneren. Dit leg je vast in het huurcontract. Voor investeringen in duurzame maatregelen ben je afhankelijk van de verhuurder. Zie je concrete mogelijkheden om de energierekening omlaag te krijgen? Ga daarover dan met de verhuurder in gesprek.

Bij kopen

Als eigenaar en gebruiker betaal je ook zelf de energierekening. Hoe duurzamer je pand, hoe lager die kosten uitvallen. Bereken of het interessant is om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen een warmtepomp of andere maatregelen.

Illustratie woning verzekeren

Gebouwen-, inventaris-, voorraad- en bedrijfsschade verzekeren?

Heb je als ondernemer een bedrijfspand, inventaris of voorraad? Bescherm deze tegen bijvoorbeeld brand, inbraak of een storm. Ook kun je misgelopen bruto-inkomsten verzekeren voor als je onderneming stilvalt door deze risico's.

Lees meer over de opties