Een nieuw bedrijfspand? Dit wil je weten over duurzaamheid voordat je tekent
Ondernemers die zich oriënteren op de huur of aanschaf van een bedrijfspand, kijken meer dan ooit naar de duurzaamheid van het pand. Bijvoorbeeld vanwege groene ambities, energiekosten en het verplichte energielabel. Maar waar moet je precies op letten?
Kopen: aandachtspunten duurzaamheid vóór sluiten contract
Voordat je een bedrijfspand koopt, is het slim om de volgende kenmerken met betrekking tot duurzaamheid op een rijtje te hebben:
Volgens Bianca van Dijk, programmamanager Energietransitie van de Rabobank, zijn bovengenoemde factoren allemaal even belangrijk. “Natuurlijk is energieverbruik een grote factor bij het zoeken naar een kantoorpand, maar vergeet andere belangrijke elementen niet. Zonnepanelen of laadpalen kunnen bepalend zijn voor je keuze. Zijn ze er namelijk niet, dan is de kans groot dat je er op een later moment zelf voor moet zorgen.”
Zo financier je de verduurzaming van je pand
Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.
Huren: aandachtspunten duurzaamheid vóór sluiten contract
Ga je een pand huren, dan zijn de duurzame aandachtspunten iets anders. Let dan goed op:
Van Dijk: “Bij een huurpand heb je dezelfde wensen als bij een kooppand, maar er is een verschil in belangen. Wie een huurpand wil verduurzamen, kan zelf investeren in zaken als een warmtepomp of zonnepanelen, óf zal de verhuurder moeten aankijken voor het doen van investeringen. In beide gevallen is het maken van goede afspraken heel belangrijk. Investeer je bijvoorbeeld zelf in een warmtepomp, wat gebeurt daar dan mee als het huurcontract afloopt?”
Met duidelijke afspraken - die je maakt vóórdat je het contract tekent - voorkom je dat de verhuurder alle kosten maakt en jij als huurder de baten hebt - of andersom. “Zo kun je van een split incentive, waarbij enkel de verhuurder betaalt en jij als huurder profiteert van een lage energierekening, naar een shared incentive, waarbij je als huurder bijvoorbeeld een iets hogere huurprijs betaalt als de verhuurder verduurzaamt, en je als huurder profiteert van een lagere maandelijkse energierekening. Stel, de verhuurder doet een investering die maandelijks duizend euro bespaart op de energiekosten. Dat is fijn voor de huurder, maar niet voor de verhuurder, want die ziet daar op korte termijn weinig van terug.”
Van Dijk vervolgt: “Om deze investering ook voor de verhuurder makkelijker te maken, kan je als huurder voorstellen om bijvoorbeeld vijfhonderd euro meer huur te betalen. Dan bespaar je nog steeds vijfhonderd euro op je maandelijkse kosten en krijgt de verhuurder op korte termijn iets terug voor de investering. Zo bespaar je energie en verbeter je het energielabel, waarmee het pand toekomstbestendiger wordt.”
Hoe kun je het energielabel van je pand checken?
Kantoorpanden van 100 vierkante meter of meer moeten (op enkele uitzonderingen na) per 1 januari 2023 voldoen aan energielabel C. Heeft een pand die status niet, en zijn er geen plannen om het huidige energielabel te verbeteren, dan mag het niet als kantoor verhuurd of verkocht worden. Het label wordt bepaald door een gecertificeerde energieadviseur, die de verschillende duurzame maatregelen beoordeelt. Maar hoe weet je of het pand voldoet aan de nieuwe wettelijke eisen en welk energielabel het heeft?
In het taxatierapport van een kooppand staat sowieso het energielabel en de meeste verhuurders zullen dit label aangeven. Zeker als het een label A betreft, zal de verhuurder dit graag vermelden. Je kunt ook via onze handige tool raboduurzaamvastgoed.nl het energielabel via het adres opzoeken én tips ontvangen om je energielabel te verbeteren met energiebesparende maatregelen.
Hoe kom je achter de energiekosten van je toekomstige pand?
Een belangrijk aandachtspunt is het energieverbruik van het pand. Maar hoe kom je hier achter? Van Dijk: “Wil je een pand kopen, dan zullen deze kosten opgenomen zijn in het taxatierapport. Bij een huurpand zal je het moeten opvragen bij de verhuurder. Het energielabel zegt natuurlijk wel iets over de energiekosten, maar niet alles. Door werkelijke cijfers op te vragen, weet je meer.”
Verdiep je goed in de materie en maak afspraken
Of je nu een kantoorpand gaat kopen of gaat huren, het loont altijd om je van tevoren goed te verdiepen in de duurzaamheid en de energiekosten van het pand. Wil je hier vóór het afsluiten van een contract iets aan veranderen, maak dan goede afspraken die je laat opnemen in de huur- of koopovereenkomst.
Zo financier je de verduurzaming van je pand
Benieuwd naar de kosten om je duurzame investering te financieren? Bereken direct online wat de geschatte kosten zijn en vraag de financiering aan. Of start meteen je aanvraag. Belangrijk: Kies als leendoel: ‘Verduurzaming'.