Jonge ondernemers: over voordelen en vooroordelen
Jong ondernemen is in. In 2018 waren er in Nederland maar liefst 3.585 minderjarige ondernemers. Wat maakt ondernemen zo aantrekkelijk voor jongeren? Berna (24), Thomas (20) en Jonathan (23) vertellen over hun ervaringen.
Succes onder je 25ste volgens...
Berna Lisa Okue (24)
Ondernemer sinds haar 16de. Ze heeft 3 bedrijven: Webshop Womens Favorites, multimedia vormgevingbedrijf Inspire your Lifestyle Productions en ze is influencer bij The Brown Velvet.
Thomas Lijten (20)
Ondernemer sinds zijn 15de. Zijn bedrijf: voorheen ijssalon Daisy’s in Veenendaal, inmiddels ZAZU Gelato Bar.
Jonathan van den Brink (23)
Ondernemer sinds zijn 17de. Zijn bedrijf: Van den Brink IT.
We spraken Berna, Thomas en Jonathan over hun start. Lees het hele ervaringsverhaal hieronder.
Ondernemen, een logische stap
Voor deze drie ondernemers was een eigen bedrijf beginnen een logische stap. Berna vertelt: "Na mijn stage in de camerajournalistiek ben ik blijven hangen als freelancer. Ik vind het zo leuk om een eigen bedrijf te hebben, dat ik mijn studie nu om ga zetten naar deeltijd om meer te kunnen ondernemen."
Thomas koos voor het ondernemerschap nadat hij was afgewezen voor de Toneelschool in Amsterdam: "Ik kwam op een verjaardag op het idee om een ijssalon te starten. Het klonk meteen als een goed plan, iedereen heeft altijd wel een euro over voor een lekker ijsje." Hij begon al op zijn 15e met ondernemer als grafisch ontwerper. Daarnaast bestelde hij telefoons in China om ze door te verkopen op school.
“Thomas: "Ik kwam op een verjaardag op het idee om een ijssalon te starten. Het klonk meteen als een goed plan, iedereen heeft altijd wel een euro over voor een lekker ijsje."”
De klanten van Jonathan herkennen hem aan de cowboyhoed die altijd op zijn hoofd prijkt. Jonathan begon ook vroeg: "Op mijn 17e begon ik met websites bouwen. Ik heb vroeger wel stages gelopen, maar ervoer de manier van leidinggeven vaak als dwingend. Ik hou van mijn vrijheid en wil niet beperkt worden in mijn werkzaamheden, daarom werd ik ondernemer."
Voordelen van jong ondernemen
Op een jonge leeftijd ondernemen heeft ook zijn voordelen. Jonathan vertelt: "Als je start, verdien je niet meteen zo veel geld. Voor jonge ondernemers is dit een minder groot probleem omdat ze nog geen gezin of koophuis hebben. Daarom durfde ik ook te experimenteren met het ontwikkelen van verschillende systemen."
Berna is het daarmee eens: "Mocht het mislukken, dan is het niet zo erg omdat je nog zo jong bent. Je hebt nog een heel leven voor je. Mijn moeder zegt altijd dat ik de kansen moet nemen die ik krijg nu ik jong ben. Nu zonder gezin kan ik die risico's nog nemen."
“Berna: "Mijn moeder zegt altijd dat ik de kansen moet nemen die ik krijg nu ik jong ben."”
Thomas ziet nog meer voordelen van jong ondernemen: "Als je jong bent, heb je toch een andere instelling. Je bent vaak ook creatiever. Voor mijn personeel ben ik ook meer een collega dan een baas. We bespreken alles, van hoe het in de liefde gaat tot school. Ik krijg ook heel veel sollicitaties binnen, dat is toch een compliment. Ik zou nooit in loondienst willen gaan, je denkt toch op een andere manier, minder gebonden aan vaste protocollen".
Struikelpunten
Als jonge ondernemer word je niet altijd meteen serieus genomen. Berna vertelt: "Ik maak vaak mee dat opdrachtgevers eigenlijk liever iemand willen met meer ervaring. Ze kijken dan toch vaak naar je leeftijd. Het helpt dan om je professioneel op te stellen".
Thomas herkent dit, maar had vooral last van regeltjes van de overheid: "Ik had een aantal steden bekeken om mijn ijssalon te beginnen. Uiteindelijk koos ik voor Veenendaal, daar kreeg ik ook een goede prijs voor het pand. Helaas wilde de gemeente me toen geen vergunning geven omdat ik onder de 21 was".
“Berna: "Opdrachtgevers willen eerst vaak liever iemand met meer ervaring. Het helpt dan om je professioneel op te stellen."”
"Een ijssalon valt namelijk onder horeca, daar moet je vanwege de regels omtrent alcohol 21 voor zijn. Ik wilde helemaal geen alcohol schenken, dus ging ik in gesprek met de burgermeester. Hij heeft toen de regels voor mij aangepast."
“Thomas: "De burgemeester heeft de regels voor mij aangepast."”
Jonathan vertelt: "Bij het starten van een onderneming komt best wel veel kijken, je weet niet meteen alles en moet nog veel leren. Het helpt dan om je netwerk in te zetten en goed te luisteren. Het kan ook dat een product dat je maakt niet aanslaat, dan kom je erachter dat er geen animo voor is. Dat is me wel een paar keer gebeurd".
Hoe ziet mijn markt eruit?
Het gat in de markt gevonden? Bekijk hoe jouw markt er op dit moment voor staat. Recente kennis en cijfers over branches en sectoren vind je op de site van Rabobank.
Financiën
Financiering is voor iedere ondernemer lastig, maar als je jong bent, is het nog ingewikkelder. Thomas vertelt: "Ik heb gekeken naar crowdfunding, maar hiervoor moesten mijn ouders meetekenen. Uiteindelijk moest er zo veel extra geregeld worden dat het me veel geld ging kosten."
"Met mijn bijbaan heb ik toen 10.000 euro zelf ingelegd, mijn ouders hielpen met de rest. Mijn leveranciers hebben me ook geholpen door de machines alvast zonder betaling neer te zetten. Uiteindelijk ging het zo goed dat ik al na 1,5 jaar alles had afbetaald".
“Thomas: "Met mijn bijbaan kon ik € 10.000 zelf inleggen. Mijn ouders hielpen en leveranciers leverden machines die ik later mocht betalen. Na 1,5 jaar had ik alles afbetaald."”
Berna vond het best spannend om haar webshop te openen. In tegenstelling tot haar influencerkanaal en camerawerk, heb je hier namelijk wel startkapitaal voor nodig. "Het is een risico, je moet zo veel inkopen. Maar ik had het geld wel dus ik dacht, we gaan het gewoon doen. Dit is wat ik nu wil, er is nooit een 'juist moment' om actie te ondernemen".
Jonathan vertelt: "Als je net start, weet je niet dat er allemaal fiscale mogelijkheden zijn. Er zijn veel subsidiepotjes waar je dan helemaal geen weet van hebt". Wil jij weten wat voor mogelijkheden je hebt op het gebied van subsidies en regelingen?
Toekomstdromen
Berna's grootste droom is al uitgekomen. Het gaat zelfs veel beter dan verwacht: "Mijn doelen voor de komende twee jaar heb ik nu al gehaald. Ik heb genoeg opdrachtgevers, de webshop loopt goed en als influencer ben ik op Instagram ambassadeur voor hele mooie merken. Ik wil zo veel mogelijk groeien en leren, misschien nog een paar nieuwe opdrachtgevers, maar daar is geen haast bij".
Thomas denkt er hetzelfde over. Ook zijn bedrijf loopt heel goed: "Ik leef met de dag. In de zomermaanden verdien ik nu genoeg voor het hele jaar. Misschien wil ik in de toekomst nog een nieuw ijsje verzinnen. Laatst hoorde ik over een ijsje dat niet smelt, zoiets lijkt me heel gaaf!".
Jonathan wil zich juist meer verbreden: "Sinds kort geef ik ook les op een mbo opleiding. Dit zou ik in de toekomst graag meer willen doen. Ik wil wel graag kleine ondernemer blijven. Als ik personeel aanneem, gaan die misschien niet zo goed werken als ik het wil. In mijn eentje kan ik de kwaliteit waarborgen".
3 gouden tips van jonge ondernemers
Berna (23), Thomas (19) en Jonathan (22) hebben hun zaken goed voor elkaar. Dit is het advies wat ze andere (jonge) startende ondernemers willen meegeven:
"Werk vanuit je passie. Als je onderneemt vanuit je passie ontstaat er altijd iets moois. Heel goed ijs is belangrijk, maar als je heel servicegericht bent komen de mensen voor jou. Ik heb een soort tweede oma die elke dag komt voor koffie". - Thomas
"Geloof in jezelf, wat heb je te verliezen? Als je al twijfelt voor je begint, hoe kun je dan iets moois neerzetten. “De keuze is gas bijgeven of remmen. Dan is remmen de veilige keuze en gas bijgeven de meest risicovolle.” - Jonathan
"Velen durven de stap niet te zetten, maar als je het niet probeert, dan weet je het nooit. Ga van denken naar doen, of dat nou schriftelijk, conceptueel of praktisch is. Er is niet zoiets als gemaakt zijn voor ondernemerschap. Accepteer jezelf, ga vanuit daar verder". -Berna