Zonnepanelen voor je bedrijf, hier moet je op letten
Ben je van plan om binnenkort zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand te laten leggen? Goed plan! Zo helpt Rabobank je aan de juiste financiering en het optimaal verzekeren van je risico's.
Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Het is razend populair: zonnepanelen op het dak van een stal, bedrijfshal of kantoor. Met zo'n investering besparen ondernemers op hun energierekening én verduurzamen zij hun vastgoed. In dit artikel bespreken we een paar belangrijke vragen om rekening mee te houden:
- Zijn er subsidies en financiële voordelen?
- Hoe financier ik de zonnepanelen?
- Welke risico's zijn er en hoe kan ik die verzekeren?
1. Subsidies en financiële voordelen
Voor ondernemers bestaan er twee soorten subsidies:
- SDE voor grootverbruikers
SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en klimaattransitie. Dit is een subsidie die vijftien tot zestien jaar lang een stabiel verdienmodel biedt voor de opgewekte stroom van zonnepanelen. Je kunt je één keer per jaar inschrijven. Ga voor meer informatie naar RVO.nl. - Salderingsregeling voor kleinverbruikers
Dit betekent dat de overtollige zonne-energie, die terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet, verrekend wordt met jouw energieverbruik. Daarmee valt je energierekening lager uit. Deze regeling wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd, maar het verdienmodel blijft aantrekkelijk. Daarnaast heb je als ondernemer de mogelijkheid van investeringsaftrek. De kosten van de zonnepanelen leveren een extra aftrekpost op, zodat je belastbare inkomen lager uitvalt. Ga voor meer informatie naar RVO.nl.
2. Financiering van zonnepanelen
Zonnepanelen verdienen zich inmiddels binnen vijf tot tien jaar terug. Toch zul je als bedrijf wel eerst een investering moeten doen. Van een paar duizend euro voor een klein dak tot een bedrag met zes nullen als het om een veel groter oppervlakte gaat.
"Als Rabobank bieden we verschillende financieringsmogelijkheden. Zo kun je de huidige hypotheek op je pand uitbreiden. Er zijn ook ondernemers die kiezen voor financial lease. Zo spreid je de aanschafkosten en houd je extra ruimte om te groeien. De zonnepanelen zijn wel meteen jouw eigendom", zegt Bianca Van Dijk. Zij is Programmamanager Energietransitie bij Rabobank.
Zonnepanelen vallen doorgaans onder de voorwaarden van een Rabo Groen Lening. Hiermee krijg je een gunstige rente, zoals net al werd verteld. Lees er hier meer over.
3. Verzekeren van zonnepanelen
Eerder schreven we in dit artikel al dat verzekeraars veel gerichter naar de risico's van zonnepanelen kijken. "Dat is de afgelopen twee jaar alleen maar toegenomen", vertelt Krijn Ratsma van Stichting Energieke Regio. Dat is een organisatie die ondernemers helpt bij het verduurzamen van hun vastgoed.
"Helaas bestaat er nog steeds geen algemeen afvinklijstje, want elke verzekeraar gaat hier anders mee om. Zo wil de ene verzekeraar dat omvormers aan de buitenzijde van je pand komen, waar een ander die juist aan de binnenkant wil zien. Mogelijk zelfs in een afgesloten compartiment. Ga dus niet af op wat je buurman zegt, maar informeer hierover bij je eigen verzekeringsadviseur."
Groenkorting
Schaf je zonnepanelen aan voor je bedrijf, dan vallen die meestal onder de zogeheten groenkorting. Dit is een overheidsregeling waarmee je een duurzaam project kunt financieren tegen een gunstige rente. De beoordeling wordt gedaan door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je een Rabo Groen Lening aanvragen.
Zonnepanelen, de risico's
Ratsma zet de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje:
Bedrijfsbranden
Er zijn voorbeelden van bedrijfspanden die door een zonnepaneel-defect zijn afgebrand. Toch gaat het om een klein aantal. "Een van de grootste risico’s zijn connectoren die niet van hetzelfde merk zijn of onjuist worden gemonteerd. Met een Scope 12 keuring, die door de meeste verzekeraars verplicht is gesteld, breng je deze risico’s in beeld", aldus Ratsma.
Zonnepanelen, de verzekeringspolis
Ben je eenmaal akkoord met de keuze voor je zonnepanelen en installateur? Bianca van Dijk van Rabobank adviseert om nog even te wachten met een handtekening en de offerte eerst met je verzekeringsadviseur te delen, zodat deze afgestemd kan worden met de verzekeraar. "Om zonnepanelen te kunnen verzekeren wil de verzekeraar eerst een constructie-adviesrapport inzien, waarin door een constructeur wordt bevestigd dat de dakconstructie de extra last van de zonnepaneleninstallatie kan dragen. Het instorten van een dak is overigens niet altijd gedekt (bijvoorbeeld vaak niet door externe oorzaken zoals sneeuwdruk of wateraccumulatie). De (preventieve) kosten die je maakt ten behoeve van je verzekering, zoals keuringen of bouwkundige aanpassingen, neem je vooraf mee in je businesscase. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan." De kosten vallen overigens best mee, benadrukt Van Dijk. "Zeker als je beseft dat zonnepanelen tegenwoordig wel 25 jaar meegaan."
Waar je bij het verzekeren van zonnepanelen verder rekening mee moet houden:
Tot slot benadrukt van Dijk: “Waar het vooral om gaat is dat je pand en je spullen in het pand, óók met zonnepanelen op het dak, verzekerd zijn. Als dat niet zo is, zal de bank zich als kredietverstrekker terugtrekken en dat kan grote financiële consequenties hebben. Schakel vóór aanschaf van zonnepanelen dus altijd op tijd je verzekeringsadviseur in en laat je deskundig adviseren."
Zonnepanelen plaatsen op je bedrijfspand?
Neem dan eerst contact op met je verzekeringsadviseur om zeker te weten dat je aan de eisen van je verzekeraar voldoet.