3 mensen in gesprek lopend bij bedrijfsbusjes

Schaf jouw zakelijke auto of bus aan met Rabo Lease

Auto van de zaak

Een auto van de zaak brengt je snel bij je klanten en is een uithangbord voor je bedrijf. Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een zakelijke auto of bus? Lees over de keuzes die je kunt maken en laat je inspireren. Ben je er al uit? Financier je zakelijke auto of bus dan eenvoudig via Rabo Lease.

Hoe werkt een auto van de zaak?

Je hebt een bus of auto nodig, omdat vaak onderweg bent voor je werk. Een auto van de zaak is dan ideaal! We spreken van een auto van de zaak wanneer je met je zakelijke auto meer dan 500 kilometers privé rijdt. Rij je minder dan 500 privékilometers, dan spreken we van een bedrijfsauto. Er zijn verschillende manieren om een auto te financieren, bijvoorbeeld door te leasen of te kopen.

Man aan de telefoon bij auto van de zaak

Vanaf 2025 geen BPM-vrijstelling meer

Vanaf 2025 vervalt de aanschafbelasting, oftewel de BPM-vrijstelling, voor bestelauto's. Deze vrijstelling blijft wél gelden voor elektrische bestelauto's. Schaf je voor 31 december 2024 een bestelauto aan en registreer je deze? Dan profiteer je nog van de bpm-vrijstelling.

Lees meer over de BPM-vrijstelling

Aanschaffen van een auto van de zaak

Een bus of auto van de zaak biedt veel voordelen, maar voor een juiste keuze is een goede voorbereiding nodig. Waar moet je rekening mee houden?

Lees je in over je bijtelling en kosten

Wil je met je zakelijke auto privé rijden, dan krijg je te maken met bijtelling. De bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders die meer dan 500 kilometer privé rijden met hun auto van de zaak.

Het werkt als volgt: een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting. De bijtelling voor elektrische auto’s is gunstiger voor auto's die rijden op benzine of diesel.

Naast de kosten voor aanschaf van de auto, of maandelijkse leasekosten, zijn er ook andere uitgaven waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan brandstof of laadkosten, onderhoud en reparatie, en verzekeringspremies voor je auto of bestelbus.

Verklaring geen privégebruik auto

Als je een auto van de zaak niet privé gebruikt, dan wil je daar ook liever niet voor betalen. Met een ‘verklaring geen privégebruik auto’ bewijs je dat je met je auto van de zaak niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Je hoeft dan geen bijtelling te betalen. Je kunt dit bijvoorbeeld bewijzen met een sluitende rittenadministratie.

Fiscale regels zakelijke auto

De fiscale termen vliegen je om de oren als je een auto aanschaft.

    Als het voertuig op de balans van je bedrijf komt te staan, kun je mogelijk profiteren van investeringsaftrek, afschrijving en renteaftrek. Als de auto geregistreerd staat op de naam van je bedrijf, dan kun je bij aanschaf de btw terugvorderen. Ook als ondernemer betaal je motorrijtuigenbelasting. Die kun je boeken als kosten en dus aftrekken van de winst van je bedrijf.

Overweeg de overstap op elektrisch rijden

Een elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker: de actieradius van nieuwe modellen stijgt geleidelijk, evenals het aantal oplaadpunten, en de bijtelling voor elektrische auto’s ligt nog altijd lager. Bovendien zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto gemiddeld ongeveer 35 procent lager dan bij een traditionele auto met verbrandingsmotor. Bekijk hoeveel een elektrische auto echt kost.

Ook de elektrische bestelbus is in opkomst. Het aanbod groeit snel en er is een aantrekkelijke overheidssubsidie (SEBA) beschikbaar. Zo wordt het kostenplaatje van de elektrische bus steeds gunstiger.

Je zakelijke auto of bus financieren

Er zijn verschillende manieren om je zakelijke auto of bus te financieren. De vijf meest gangbare mogelijkheden zijn: kopen met eigen geld, financial lease, operational lease, huren en mixed financiering. Elke optie heeft plus- en minpunten. Zoek uit welke vorm van financiering het beste bij jouw bedrijf past.

Een auto van de zaak als zzp'er

Als zzp’er heb je meerdere opties. Je kunt je bestaande auto privé blijven rijden of op de zaak zetten óf je kunt een auto op naam van de zaak aanschaffen. Een auto van de zaak biedt fiscale voordelen. Zo kun je de afschrijving en kosten ten laste van je winst brengen. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar, dan krijg je wel te maken met de bijtelling.

Kies je ervoor om je auto privé te blijven rijden, dan mag je €0,23 per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren. Je moet dan wel een rittenadministratie bijhouden.

Tips auto van de zaak

Je wilt niet over één nacht ijs gaan bij de investering in een auto of bus van de zaak. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Schaf jouw zakelijke auto of bus aan met Rabo Lease