Tegen de Magnificent 7 valt dit jaar niet op te beleggen
Zeven grote techbedrijven zijn dit jaar goed voor vrijwel de hele winst van de wereldaandelenindex. Deze ‘Magnificent 7’ onderwegen (een lager gewicht geven in de beleggingsportefeuille), zoals veel actieve managers doen, kan veel rendement kosten. Bedenk wel dat deze namen relatief duur zijn en houd oog voor andere kansen.
![](https://media.rabobank.com/m/33b8bfa698f0380/original/nws-magnificent-7-bepalend-rendement-2023.jpg?imwidth=1200)
Van FAANG naar Magnificent 7
Een paar jaar geleden hadden beleggers wereldwijd de mond vol over de FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google). Later werd dat MAMAA (Microsoft, Apple, Meta, Amazon en Alphabet).
Dit jaar zijn Tesla en chipmaker NVIDIA bij dit selecte gezelschap gekomen. Voor dit groepje Big Techbedrijven is dit keer geen pakkend acroniem gekozen, maar de ‘Magnificent 7’, naar de klassieke westernfilm (op zijn beurt weer een remake van de Japanse film De zeven samoerai).
34 tot 202% rendement
Het rendement van de Magnificent 7 was over de eerste drie kwartalen van dit jaar tussen de 34% en 202%. Een stuk hoger dan de 11% voor de wereldindex, waar deze namen ook nog eens zwaar in zitten. Deze bedrijven maken nu een kleine 17% van de wereldindex uit.
![](https://media.rabobank.com/m/76faa6ffd8af16dc/original/grafierk-magnificent-7-bepalend-voor-rendement-in-2023.jpg?imwidth=1200)
De Magnificent 7 lijken weinig last te hebben van de stevig opgelopen rente in de VS. Beleggers verwachten dat deze zeven bedrijven zullen profiteren van de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie (AI). Chipmaker NVIDIA bracht eerder dit jaar al spectaculaire omzetcijfers naar buiten. Ook een bedrijf als Microsoft begint het effect van zijn investeringen in generatieve AI terug te zien in de omzet.
VS wordt steeds dominanter
De Magnificent 7 komen allemaal uit de VS. Een gevolg van de koerssprong van deze aandelen is dat de VS nog dominanter is geworden in de wereldwijde aandelenmarkten. Bijna 63% van de wereldindex bestaat inmiddels uit Amerikaanse aandelen. Tien jaar geleden was dat nog minder dan 50%.
Deze concentratie maakt het leven lastig voor actieve beleggers. In veel actieve strategieën krijgt de VS juist een minder groot gewicht. Amerikaanse aandelen zijn immers relatief duur ten opzichte van andere regio’s. Voor Amerikaanse aandelen betaal je gemiddeld achttien keer de verwachte jaarwinst. Dat is een stuk meer dan de koers-winstverhouding van twaalf voor de rest van de wereld.
33 keer de winst
Hetzelfde argument geldt nog sterker voor de Magnificent 7. Die handelen gemiddeld rond 33 keer de verwachte winst. Voor veel actieve beheerders reden om deze aandelen een lager gewicht toe te kennen.
Als belegger is het niet verstandig de Magnificent 7 te negeren – en dat doen we in onze beheerportefeuilles ook niet – maar verlies daarbij andere kansen niet uit het oog. Duidelijk is dat de hoogopgelopen koersen van de zeven techreuzen ze bovengemiddeld gevoelig maken voor cijfers die achterblijven bij de hooggespannen verwachtingen van beleggers.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.