Vrouw en man zijn bouwplanning aan het bekijken

Financiering voor de start van je bedrijf

Een bedrijf starten begint met investeren. Tijd, energie en vaak ook geld. Bepaalde kosten maakt iedereen. Maar misschien moet jij een grotere investering doen? Dan heb je verschillende mogelijkheden om die te financieren. Binnen én buiten de bank. Deze 9 financieringsmethodes kun je als starter gebruiken om aan startkapitaal te komen.

Wat is startkapitaal eigenlijk?

Het woord zegt het eigenlijk al: startkapitaal is geld waarmee je je eigen bedrijf start. Je betaalt hiermee de eerste kosten die nodig zijn om te beginnen. Welke kosten dat zijn, hangt sterk af van het soort bedrijf dat je hebt.

Als zelfstandig tekstschrijver heb je voldoende aan een laptop, bureau en stoel om te beginnen. Je hebt dan dus niet zoveel startkapitaal nodig. Dat is anders als je een productiebedrijf begint en personeel aanneemt. In dit geval heb je veel startkapitaal nodig voor bijvoorbeeld een pand, machines, salarissen, materialen en voorraden.

Startkapitaal voor een eenmanszaak of zzp’er

Als eenmanszaak met een webshop kun je startkapitaal inzetten voor de inkoop van een voorraad. Misschien open je een schoonheidssalon die je moet inrichten. Of je wordt zzp’er in de bouw en hebt gereedschap nodig om aan te slag te kunnen gaan. In al die gevallen heb je startkapitaal nodig.

Bij een eenmanszaak kun je startkapitaal ook gebruiken om personeel te betalen. Een eenmanszaak mag namelijk gewoon medewerkers aannemen.

Startkapitaal voor een bv

Start je een besloten vennootschap (bv) en heb je startkapitaal nodig? Het kan handig zijn om eigen geld in je bedrijf te investeren (ook al is dit niet verplicht). Ook is het mogelijk om via externe investeerders je startkapitaal op te halen.

Specifiek aan een bv is dat je als bestuurder beperkt privé-aansprakelijk bent. Dit verlaagt het persoonlijke risico dat je neemt bij bijvoorbeeld een lening voor je bedrijf.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Je gelooft in jouw idee. Je hebt alles doordacht en bent ervan overtuigd dat jouw plan slaagt. Nu nog het startkapitaal. Daarvoor heb je onder meer deze 9 mogelijkheden:

1. Een rekening courant krediet

Voor het (voor)financieren van je inventaris, voorraden en debiteuren kun je een rekening courant krediet openen. Met je adviseur spreek je af hoeveel krediet je krijgt. Binnen deze limiet kun je op ieder gewenst moment geld opnemen. Je betaalt een variabel bedrag per maand. Dit is afhankelijk van de rentestand en de hoogte van jouw schuld. De voordelen:

    variabele maandlasten flexibele financieringsbehoefte online aanvragen

2. Leasen of een zakelijke lening

Leasen

Een bedrijfsauto of machine kun je vaak leasen. Met Rabo Lease kan dat meestal tot de volledige aanschafwaarde, ook als je zzp’er bent en je bedrijf pas 1 of 2 jaar bestaat. Zo hoef je niet in een keer een groot bedrag te investeren en houd je werkkapitaal beschikbaar. Je betaalt met financial lease een vast maandbedrag. De voordelen:

    tot 100% van aanschafwaarde eigen geld overhouden voor groei direct je maandbedrag berekenen

Zakelijke lening

Een zakelijke lening gebruik je voor bijvoorbeeld de aankoop van machines of materialen. Het is een financiering voor de langere termijn, met een vaste looptijd en variabele of vaste maandlasten. Ook als zzp’er kun je zakelijk lenen. De voordelen:

    vaste of variabele lasten vaste looptijd online aanvragen

3. Crowdfunding

Met crowdfunding haal je kleine bedragen op bij veel verschillende mensen. Dit regel je via online platforms als Crowdaboutnow en Kickstarter. Op deze platforms heb je direct contact met potentiële investeerders. Je presenteert je en probeert hen te overtuigen om in jouw bedrijf te investeren.

4. Informal investors

Informal investors – ook wel business angels of angel investors genoemd – zijn particuliere investeerders die in een startup of specifiek project investeren.

Dit zijn meestal bedrijven of oud-ondernemers die hun sporen hebben verdiend. Ze willen graag investeren in jonge ondernemingen en innovatieve initiatieven. Ze verstrekken niet alleen kapitaal, maar adviseren je ook over de bedrijfsvoering.

5. Familie of vrienden

Misschien heb je ouders, vrienden of andere bekenden die je financieel graag willen helpen om je bedrijf op te starten. Dat kan een mooie oplossing zijn. Maak wel heel duidelijke afspraken en leg die vast: los je maandelijks geld af? Hoeveel? Betaal je ook rente? Wanneer moet de lening helemaal terugbetaald zijn?

Win financieel of juridisch advies in over onderwerpen waarover je twijfelt. Daarmee voorkom je later onduidelijkheden en discussies. Bijvoorbeeld over wettelijke en fiscale aspecten. Je wilt natuurlijk geen ruzie!

6. Overheidssubsidies

De overheid wil starters en ondernemers met een groeiend bedrijf een steuntje in de rug geven. Daarom zijn er diverse subsidies (regionaal, landelijk én Europees) die de kans op een succesvolle start- of groeifase vergroten.

Zo bestaan er aantrekkelijke regelingen voor mensen die vanuit een WW-uitkering een bedrijf starten. Ook is er een speciale borgstelling voor mkb-kredieten.

7. Durfkapitaal via venture capitalists of fondsen

Participatiemaatschappijen

Venture capitalists beheren zogenoemd durfkapitaal van grote beleggers en geldschieters. Deze participatiemaatschappijen investeren het liefst in gevestigde ondernemers met een goed onderbouwd ondernemingsplan. Ook voor startups met veel potentie staan ze open.

Lees meer over participatiemaatschappijen.

Fondsen

Fondsen lijken veel op participatiemaatschappijen, maar hebben een speciale doelstelling. Zo zijn er regionale fondsen, startersfondsen en fondsen voor innovatieve en duurzame initiatieven.

Meestal zijn fondsen met overheidssteun opgezet. Maar ze financieren onder commerciële voorwaarden. Afhankelijk van het soort bedrijf en de branche waarin je opereert, kan een fonds jou net dat zetje geven om uit te groeien tot de onderneming die jij voor ogen hebt.

8. Innovatiefinanciering

Werk je aan de technische ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst? Dan kun je misschien gebruikmaken van financieringsregelingen van de overheid. Zoals de SEED Capital-regeling en het Innovatiekrediet. De Seed Capital-regeling geeft je als startend innovatief bedrijf makkelijker toegang tot investeringskapitaal. Het Innovatiekrediet is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve ontwikkelprojecten met flinke technische risico’s en een uitstekend marktperspectief.

Rabo Innovatielening

Je kunt bij Rabobank ook terecht als je een innovatieve bv hebt zonder bewezen resultaten of cashflow. Of als je werkt aan ontwikkelingen die bijdragen aan de digitalisering, verduurzaming of vitalisering van de maatschappij. Voor jou is er dan de Rabo Innovatielening. Bij deze lening hoef je de eerste 2 jaar niet af te lossen.

9. Gestapelde financiering

Je kunt ook verschillende vormen van financiering ‘stapelen’. Maak bijvoorbeeld een mix van eigen kapitaal, een zakelijke lening en crowdfunding. Of van familiegeld, leasen en een Rabo Innovatielening. Twijfel je over welke combinatie voor jou het beste werkt? Je Rabobank-adviseur helpt je graag verder.

Financiering aanvragen? Denk hieraan

Bij het beoordelen van je aanvraag kijkt een investeerder naar de financiële haalbaarheid van je plannen. En ook naar jou als persoon en ondernemer. Het helpt als je goed kunt uitleggen wat je plannen zijn. Wees daarom zo volledig, realistisch en transparant mogelijk.

Financieel plan

Het onderdeel ‘financieel plan’ uit je ondernemingsplan is een goed vertrekpunt. Bekijk ter inspiratie onze voorbeelden voor het ondernemingsplan. Hierin staat ook een voorbeeld van een financieel plan.

Als je dit voorbeeld volgt, heb je alle informatie die we van je nodig hebben voor een financiering.

Wist je dat...

Heb je al klanten voor jouw product? Vermeld hen dan in je plan. Dit kan eventuele investeerders overtuigen. Ook goed om te weten: als je een financiering aanvraagt bij Rabobank toetsen we je aanvraag bij het BKR (Bureau Kredietregistratie).

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijk advies

Of je nou een starter bent of een nieuw plan hebt voor je bestaande bedrijf, we helpen je graag op weg. Spar vrijblijvend met een adviseur over je plannen of open meteen een zakelijke rekening.

Veelgestelde vragen

Hulp bij je financiering