Zorgen over inflatie? Ontdek wat je kunt doen
Alles wordt duurder. Je merkt het aan de kassa en op je bankrekening. De inflatie is de afgelopen jaren erg hoog geweest. En ook al is de inflatie nu een stuk lager, de prijs van een groot aantal producten zal de komende maanden verder op blijven lopen. Hoe komt dat? En wat kun je doen om toch goed te blijven rondkomen? We leggen je uit wat inflatie is en wat jij ervan kunt merken. Lees ook onze tips hoe jij kan besparen en meer uit je geld kan halen.
Wat is inflatie?
In het kort: het betekent dat gemiddeld genomen de prijzen omhoog gaan. Dus voor dezelfde producten en diensten ben je steeds meer geld kwijt. De afgelopen twee jaar zijn heel veel producten en diensten duurder geworden. Zo betaal je bijvoorbeeld meer voor een tank benzine, een kappersbeurt, de boodschappen, nieuwe kleding en veel elektronica. Met hetzelfde geld kun je minder kopen en daardoor is jouw geld dus minder waard dan een jaar geleden.
Waarom was de inflatie de afgelopen tijd zo hoog?
Er zijn meerdere boosdoeners voor de stijgende prijzen. In de nasleep van de coronacrisis was er veel vraag naar producten en diensten. Maar door leveringsproblemen van bijvoorbeeld computerchips, en tekorten aan materialen in onder meer de bouw, konden veel bedrijven niet aan de vraag voldoen. Bedrijven verhoogden daarom hun prijzen. Door de oorlog in Oekraïne werden bovendien ook brandstof en energie veel duurder. Huishoudens merken de hogere prijzen in de winkel, op hun energierekening en aan de pomp. Ook voor bedrijven liepen de energiekosten op. Die extra kosten rekenden ze (deels) door in de prijzen die huishoudens betalen.
Door de hoge inflatie vragen vakbonden om een hoger loon voor werknemers. Vanwege de krappe arbeidsmarkt zien veel bedrijven zich genoodzaakt om die hogere lonen te betalen. Dit leidt ook weer tot hogere kosten voor bedrijven. Om hun winsten op peil te houden, verhogen sommige bedrijven hun prijzen weer verder.
De inflatie is nu weer laag. Probleem opgelost toch?
Niet helemaal. Volgens RaboResearch heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de inflatie vorig jaar te hoog ingeschat, maar dit jaar te laag. Dat komt door de manier waarop het CBS keek naar de energierekening van huishoudens. Volgens het CBS was de inflatie in september en oktober 2023 rond de 0 procent, wat zou betekenen dat consumentenprijzen ongeveer net zo hoog zijn als vorig jaar. Maar volgens RaboResearch lag de inflatie in die maanden eerder rond de 6 à 7 procent. Dit betekent dat huishoudens ook dit jaar een stuk duurder uit zijn dan een jaar geleden. Daar staat tegenover dat de inflatie in 2022 in werkelijkheid lager was dan het CBS heeft uitgerekend. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze publicatie.
Maar de lonen en uitkeringen stijgen toch ook?
Dat klopt. De cao-lonen stijgen dit jaar naar verwachting met zo’n 6 procent. En sommige mensen hebben hun inkomen nog wat harder zien toenemen, onder meer door promotie, loononderhandelingen of een periodieke loonsverhoging.
Ook de uitkeringen zijn gestegen. De bijstandsuitkeringen liggen sinds 1 juli 2023 ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder, de AOW is met zo’n 11 procent toegenomen. Het minimum (maand)loon steeg in dezelfde periode met bijna 16 procent.
Hoewel de lonen en uitkeringen dus inmiddels stijgen, houd je mogelijk onder de streep nog steeds minder geld over dan twee jaar geleden bij hetzelfde uitgavenpatroon. De prijzen zijn in twee jaar tijd immers met zo’n 15 procent toegenomen, terwijl er pas sinds begin dit jaar flinke groei zit in de lonen en uitkeringen. Met andere woorden: je koopkracht is dan gedaald.
RaboResearch verwacht dat de cao-loonstijging de komende maanden boven de 6 procent blijft om in de loop van 2024 geleidelijk terug te lopen. Omdat de inflatie de komende periode naar verwachting minder hard stijgt dan de lonen, neemt de koopkracht langzaam aan wel weer toe. Maar het zal nog wel een tijdje duren voordat het koopkrachtverlies van de afgelopen paar jaar is ingehaald.
Wat gaat de inflatie doen?
Zoals het er nu uitziet zal de inflatie komende winter weer stijgen tot 4 procent. Voor 2024 verwacht RaboResearch een gemiddelde inflatie tussen de 2 en 3 procent. De prijzen blijven dus waarschijnlijk stijgen, maar wel minder hard dan in de afgelopen twee jaar. Producten en diensten blijven dus gemiddeld duurder worden.
Hoeveel last heb ik van de inflatie?
Omdat niet iedereen dezelfde uitgaven heeft, voelt de een de inflatie meer dan de ander. Besteed je een groot deel van je inkomen aan producten die hard in prijs stijgen of al zijn gestegen, zoals benzine en voedsel? Dan merk je goed dat je minder overhoudt. Heb je geen auto of rijd je weinig, dan drukken de brandstofkosten niet op je budget. En als je een heel goed geïsoleerd huis hebt, kan de energierekening ook meevallen. Verder speelt ook mee of je inkomen meestijgt met de inflatie.
Als je merkt dat rondkomen niet goed meer lukt, dan zijn er verschillende dingen die je kan doen. Je kunt minder uitgeven, minder sparen of spaargeld gebruiken en je kunt je inkomen verhogen. Uit onderzoek van RaboResearch blijkt dat de meeste Nederlanders minder zouden uitgeven als rondkomen niet lukt. Minder geld sparen, spaargeld gebruiken en je inkomen verhogen zouden minder worden ingezet om de geldzaken weer in balans te krijgen.
Onze tip: breng je financiële situatie eens goed in kaart. Zet op een rij wat je inkomsten en uitgaven zijn en hoeveel geld je overhoudt. Zo ontdek je of je moet bezuinigen om rond te blijven komen en/of het lukt om je spaardoelen te halen. Met 'Inzicht' in de Rabo App krijg je al snel een indruk van je financiële situatie. En voor nog meer inzicht hebben we een handig stappenplan voor je.
Hoe kan ik geld besparen?
Als alles om je heen duurder wordt, en je wil nog steeds genoeg blijven sparen, is het slim om te bezuinigen op je uitgaven. Zoek naar de kleine en grote kansen om aan het eind van de maand wat (meer) geld over te houden. We helpen je daar graag bij.
Wil je meer lezen over inflatie?
Volg dan de maandelijkse inflatiemonitor van RaboResearch. Hier vind je iedere maand een update over de inflatie voor de Nederlandse economie.
Ook interessant voor jou
Check je financiële gezondheid
Vraag jij je wel eens af hoe financieel gezond je eigenlijk bent? En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren? Met de Financiële GezondheidsCheck weet je het in 5 minuten.
Sparen, beleggen en inflatie
Vraag jij je af in welke mate inflatie impact heeft op jouw spaargeld en/of je beleggingen?
Verduurzaam je huis
Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Meer wooncomfort, een lagere energierekening én in veel gevallen stijgt de waarde van jouw woning. Benieuwd wat jij kunt besparen? Doe de HuisScan en ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.