cpo overleg park

Fase 3: Financier je CPO-project

Zo. Je plannen staan op papier, je hebt een enthousiaste groep rond de tafel en een fraaie plek waar jullie willen wonen. Tijd om na te denken over het bekostigen van je project. De hypotheek voor jouw woning binnen het project regel je alleen. Maar veel andere zaken financier je met elkaar. Welke zaken dat zijn en hoe je het aanpakt, lees je hier.

Deze kosten maak je per fase

Duurzaamheid

Voorbereidingsfase

In deze fase sla je de handen ineen met mensen die hetzelfde willen als jij: samen bouwen aan een woning voor de toekomst. Hierbij maak je kosten voor het oprichten van een vereniging, het aanvragen van een gezamenlijke betaalrekening en het inhuren van een CPO-adviseur.

Illustratie document met pen

Planfase

Je plan wordt concreter en je gaat aan de slag. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met een architect, constructeur en technisch adviseur; specialisten met een prijskaartje. Ook betaal je leges voor een omgevingsvergunning. Al deze kosten – meestal 5 tot 10 procent van de woningprijs – zijn voor eigen rekening en moet je voorfinancieren. Dit betaal je met eigen geld. Of je kunt kijken naar de mogelijkheden van een lening. Soms kun je subsidies krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat de provincie of de gemeente te bieden heeft. Ook is de stimuleringsregeling Wonen en Zorg misschien interessant.

hijskraan die huis optilt

Bouwfase

Gaat de eerste paal de grond in? Dan gaat ook de teller lopen. Je maakt kosten voor grond, aannemer en bouw. En voor het aansluiten van jullie woningen op nutsvoorzieningen.

Wist je dat...

het slim kan zijn om een betaalrekening te openen. Hiermee kunnen jullie collectieve lasten betalen. Niet alleen tijdens de voorbereiding en de bouw, maar ook als de woningen straks klaar zijn. Denk aan de onderhoudskosten van het pand, inhuur van een tuinman of de aankoop van een gezamenlijke barbecue.

man en vrouw op bankje

Dubbele lasten? Goed om rekening mee te houden

Tussen de eerste heipaal en de officiële opening van je nieuwe woning zitten al gauw zes tot twaalf maanden. In die tijd betaal je rente en aflossing over je nieuwe hypotheek. Maar de maandelijkse kosten voor je huidige huur- of koophuis lopen ook door. Dubbele lasten dus. Heb je spaargeld, dan kun je ervoor kiezen om de woonlasten daarvan te betalen. Bespreek met je adviseur welke mogelijkheden er nog meer zijn.

2 juni 2022 webinar CPO

Samen bereik je meer

Samen Zelfbouw (CPO) projecten ondersteunen we bij Rabobank van harte. En dat is met een goede reden. We zijn een coöperatieve bank. Samen met klanten, leden en partners zetten we ons al 125 jaar in voor een duurzame samenleving. En werken we aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Want met elkaar bereik je meer. Net als jij met jouw project.

Veelgestelde vragen

Gratis oriënterend hypotheekgesprek

Ontdek de financiële mogelijkheden voor jouw CPO-project.