Partnerpensioen
Je partner goed achterlaten na je overlijden, dat wil iedereen. Toch is het voor veel mensen een onderwerp dat ze het liefst vooruit schuiven. Heel begrijpelijk, maar het is wel belangrijk om na te gaan wat er is geregeld als een van jullie er niet meer is. Denk bijvoorbeeld aan hoe het zit met pensioen. Lees hieronder meer over wat partnerpensioen is, wanneer je er recht op hebt en wat de hoogte is van dit nabestaandenpensioen.
Wat is partnerpensioen?
Partnerpensioen is het pensioen dat je partner ontvangt als je komt te overlijden. Of andersom, het pensioen dat je zelf ontvangt na het overlijden van je partner. Dit wordt ook wel het nabestaandenpensioen of weduwenpensioen genoemd. Wanneer één van jullie overlijdt, heeft de ander mogelijk recht op een maandelijkse uitkering. Met dit pensioen wordt de partner die achterblijft financieel geholpen.
Bijzonder partnerpensioen
Ben je al eerder getrouwd geweest of heb je een geregistreerd partnerschap gehad? Dan heeft mogelijk niet alleen je huidige partner recht op je pensioen als je overlijdt, maar ook je ex-partner. Dit heet bijzonder partnerpensioen of bijzonder nabestaandenpensioen.
Je kunt zelf mogelijk ook recht hebben op een pensioen na overlijden van je ex-partner. Hoeveel pensioen je van je ex-partner krijgt, hangt af van wat er is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Vaak is het zo dat je alleen een uitkering ontvangt over het deel dat is opgebouwd voor de scheiding.
Wanneer heeft je partner recht op partnerpensioen?
Of je partner recht heeft op een partnerpensioen bij overlijden hangt onder andere af of dit pensioen is verzekerd in je pensioenregeling. In de meeste pensioenregelingen is dit het geval. Daarnaast is het belangrijk dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt. Je wordt dan automatisch als partner aangemeld bij je pensioenfonds. Woon je samen? Dan kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds. Bij de meeste pensioenfondsen heb je hiervoor een notarieel samenlevingscontract nodig.
Per pensioenfonds kunnen de voorwaarden verschillen. Het is dus belangrijk om na te gaan welke voorwaarden er gelden als het gaat om jouw nabestaandenpensioen. Je kunt dit het beste checken bij je eigen pensioenfonds of via je Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
Hoogte partnerpensioen
Een vraag die vaak wordt gesteld is: wat is de hoogte van het nabestaandenpensioen? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Hoeveel pensioen je (partner) ontvangt na overlijden is onder ander afhankelijk van:
Wil je weten hoeveel partnerpensioen je op dit moment hebt opgebouwd? Dit kun je eenvoudig checken op mijnpensioenoverzicht.nl. Houd er wel rekening mee dat na overlijden de hoogte van het pensioen kan veranderen, bijvoorbeeld als je (partner) opnieuw gaat trouwen of samenwonen. Controleer goed bij je pensioenfonds wat de voorwaarden zijn. Wanneer je overlijdt, heeft je partner mogelijk ook recht op een uitkering van de overheid via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Of je partner deze Anw-uitkering ontvangt, hangt af van een aantal voorwaarden.
(Partner)pensioen aanvullen
Is het pensioen dat je (partner) ontvangt na overlijden niet voldoende om mee rond te kunnen komen? Of is er helemaal geen partnerpensioen geregeld in je pensioenregeling? Dan kan het verstandig zijn om zelf pensioen op te bouwen of het risico aanvullend te verzekeren. Zelf pensioen opbouwen kan bijvoorbeeld door te sparen en/of te beleggen. Wil je weten wat je mogelijkheden zijn?
Nabestaandenpensioen en AOW
Wanneer je overlijdt als je partner nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, kan je partner ook recht hebben op een tijdelijk partnerpensioen. Dit is een extra uitkering naast het ‘gewone’ partnerpensioen waarmee je partner het ontbreken van de Anw-uitkering kan opvangen (Anw-hiaat). De extra uitkering vervalt als je partner de AOW-leeftijd heeft bereikt. Vanaf dan ontvangt je partner AOW (de Algemene Ouderdomswet). Een tijdelijk partnerpensioen is alleen mogelijk als je overlijdt terwijl je nog pensioen opbouwt via je werkgever. Of je partner recht heeft op een partnerpensioen en wat de hoogte is, is afhankelijk van je pensioenregeling. Je kunt dit het beste navragen bij je pensioenfonds.