Man en vrouw met laptop

Vuistregels voor een goed pensioen

Veranderende pensioenregels, flexibel werken, uitstelgedrag... Er zijn zoveel zaken die invloed hebben op je pensioenopbouw. Daardoor is voor veel mensen een goed pensioen niet meer vanzelfsprekend. Sterker nog: ongeveer 50% van de Nederlanders gaat dit niet halen. Maar wat is een goed pensioen eigenlijk? Wij geven drie tips:

1. Bouw 40 jaar pensioen op

Wie 40 jaar vóór zijn of haar AOW-leeftijd begint met het opbouwen van pensioen zit vaker goed. Je hebt dan namelijk voldoende tijd om in geleidelijke stappen een mooi potje op te bouwen. Ook het rendement doet zijn werk. Door de lange looptijd ontvang je lange tijd rendement-op-rendement, ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Dit houdt in dat je geld groeit omdat iedere volgende keer over alle ontvangen rendement weer rendement wordt ontvangen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om je geld voor je te laten werken.

Voor veel mensen geldt dat er door de werkgever pensioen wordt opgebouwd via een pensioenregeling. Ben je zzp’er, tijdelijk werkloos, flexwerker of ben je dit geweest? Dan bouw je (tijdelijk) geen pensioen op. Ook zijn er bedrijven die geen pensioenregeling hebben voor hun werknemers. Heb je een tijdje in het buitenland gewoond, ben je gescheiden of meerdere keren van werkgever gewisseld? Ook dit kan invloed hebben op je pensioen. Herken jij jezelf in één van deze situaties? Dan zou het best eens kunnen zijn dat je de 40 jaar pensioenopbouw niet haalt. En dat betekent dat je aan de eindstreep straks mogelijk minder pensioen krijgt dan je nu misschien denkt…

Mijnpensioenoverzicht animatie

2. Check jaarlijks of je pensioen 70% van je laatstverdiende bruto-inkomen is

Hoeveel pensioen heb ik nodig? Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor ‘genoeg pensioen’ is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen. Het is heel makkelijk te checken hoe je er zelf voor staat. Het enige dat je hoeft te doen is te kijken in mijnpensioenoverzicht.nl . Op deze website wordt voor iedere Nederlander bijgehouden wat hij of zij al aan pensioen heeft opgebouwd. En ook welk pensioen nog opgebouwd wordt als je doorwerkt tot je pensioendatum. Even inloggen met je DigiD en je kunt direct zien wat je straks per maand krijgt als je met pensioen bent. En of dit overeenkomt met 70% van je laatstverdiende inkomen.

“Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je jouw huidige netto maandinkomen invullen. Je ziet daarna het verschil met wat je tijdens je pensioen bruto/netto per maand krijgt.”

Goed om te weten: 70% is een richtlijn

Het kan best zijn dat je minder of misschien juist meer pensioeninkomsten nodig hebt om je uitgaven als je met pensioen bent te kunnen betalen. Dit hangt af van je huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven. Het is dus belangrijk om alvast na te denken over je dromen en wensen als je met pensioen gaat. Als je minder pensioen opbouwt dan je nodig hebt of zelf zou willen, is er sprake van een pensioengat, ook wel een pensioentekort. Wil je weten of je een pensioengat hebt? Met onze tool kun je dit eenvoudig berekenen.

3. Bouw 20% van je maandelijkse inkomen op voor je pensioen

Er wordt weleens gezegd dat je één dag in de week werkt voor je pensioen. En in feite klopt dat vaak ook, want veel pensioenregelingen zijn zo ingestoken dat er ongeveer 20% van het inkomen wordt gebruikt voor pensioenopbouw. Vaak merk je daar zelf niet veel van, want als werknemer betaal je meestal maar een gedeelte van die opbouw. Het overige deel legt de werkgever dus voor je in. Of die opbouw in totaal de 20% haalt, is sterk afhankelijk van de pensioenregeling waaraan je deelneemt. Je kunt dit checken bij je pensioenfonds of je pensioenverzekeraar. Vraag dan specifiek naar het premiedeel dat je werkgever inlegt, het deel dat jij zelf inlegt staat op je loonstrook. Opgeteld zou je met die 2 premiedelen dus tot 20% van je inkomen moeten komen volgens deze vuistregel. Is dit minder dan 20%, dan is er mogelijk sprake van jaarruimte.

Hoeveel pensioen zet je als ZZP-er opzij?

Ben je zzp’er dan bouw je (nu) geen pensioen op via een werkgever. Onderneem je zelf geen actie, dan heb je dus alleen het AOW basispensioen. Niet iedereen kan hiermee de uitgaven als ze met pensioen zijn betalen. Zzp’ers zouden voor een solide pensioen 20% van hun inkomsten apart moeten zetten voor hun pensioen. Misschien vind je dit veel geld of denk je dat je het later nog wel kunt inhalen. Toch is het belangrijk om op tijd te beginnen.

Ook is het verstandig om jaarlijks je pensioen tegen het licht te houden. Bij zzp’ers en ondernemers wisselen de inkomsten, belastingen en financiële ruimte namelijk elk jaar. Check dus regelmatig hoe je er zelf voor staat en of het nodig is om in actie te komen.

Mogelijkheden om pensioen aan te vullen

Merk je na het lezen van dit verhaal dat je op één of meerdere van deze vuistregels mogelijk achterblijft? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met een pensioengat. Dit ontstaat wanneer je in het afgelopen jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd. Met onze handige tool kun je eenvoudig je pensioengat berekenen . Wil je je pensioengat aanvullen? Dan is het slim om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door elke maand zelf wat apart te zetten. Er zijn genoeg mogelijkheden om wat aanvullends op te bouwen voor je pensioen.