Vervroegd pensioen
Veel mensen dromen ervan om eerder te stoppen met werken. Bijvoorbeeld om zich volledig op een hobby te storten, lang op reis te gaan of tijd door te brengen met de (klein)kinderen. Maar is dit haalbaar voor jou? Er zijn verschillende mogelijkheden die kunnen helpen om een vervroegd pensioen te bereiken. Wij hebben er zes voor je op een rijtje gezet.
1. Je pensioen eerder in laten gaan
Bouw je pensioen op via je werkgever en wil je eerder stoppen met werken? Je kunt ervoor kiezen om je pensioen eerder in te laten gaan. Een mooie oplossing, maar niet voor iedereen haalbaar. Je pensioen naar voren halen, heeft namelijk gevolgen voor je pensioeninkomsten. Zo bouw je minder pensioen op omdat je eerder stopt met werken én het pensioen dat je hebt opgebouwd wordt over een langere periode verdeeld. Hierdoor worden je maandelijkse pensioeninkomsten lager.
Eerder met pensioen: wat kost dat?
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt, is dat een jaar eerder stoppen met werken gemiddeld 8% van je bruto pensioenuitkering kost. Dit is slechts een richtlijn en kan per persoon verschillen. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen of dat lagere pensioeninkomen voor jou voldoende is. Vaak kun je bij je pensioenfonds nakijken of (laten) berekenen welk pensioenbedrag je maandelijks ontvangt als je je pensioen eerder in laat gaan. Houd er rekening mee dat je in de jaren dat je eerder met pensioen gaat, geen AOW ontvangt. Wil je weten vanaf welke leeftijd je AOW ontvangt?
2. Deeltijdpensioen: van beide een beetje
Is volledig stoppen met werken geen optie voor je? Dan kan deeltijdpensioen mogelijk een oplossing zijn. Bij deeltijdpensioen laat je je pensioen voor een deel ingaan en blijf je voor een deel werken. Je kunt bijvoorbeeld twee dagen minder gaan werken. Voor deze dagen ontvang je dan pensioen. Zo kun je rustig afbouwen en alvast wennen aan hoe het is om met pensioen te zijn.
Bij deeltijdpensioen bouw je pensioen op voor de uren dat je blijft werken. Hierdoor zullen je totale pensioeninkomsten hoger zijn dan wanneer je kiest om volledig te stoppen met werken. Wil je weten of je gebruik kunt maken van deeltijdpensioen? Je kunt dit het beste navragen bij je werkgever en je pensioenfonds.
3. Vervroegd uittreden door RVU-regeling of prepensioen
RVU is de afkorting van Regeling Vervroegde Uittreding. Deze regeling maakt vervroegd uittreden mogelijk, doordat je een uitkering van je werkgever ontvangt. Normaal gesproken betaalt de werkgever hierover een boete (een RVU-heffing), maar deze is onder voorwaarden tijdelijk afgeschaft. Hierdoor zal een werkgever deze regeling mogelijk vaker toestaan.
Of je gebruik kunt maken van een RVU-regeling is onder andere afhankelijk van jouw collectieve arbeidsovereenkomst (cao), werkgever en functie. Deze regeling wordt vaak gezien als een vervroegd pensioen voor zware beroepen. Wil je weten of je in aanmerking komt en wat de voorwaarden zijn? Je kunt dit het beste opzoeken in je cao of navragen bij je werkgever.
Prepensioen
Een andere uitkering die vervroegd uittreden mogelijk maakt, is prepensioen. Dit is een vorm van vervroegd ouderdomspensioen. Deze uitkering gaat vaak in rond je 62e en stopt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. In het verleden hadden veel pensioenfondsen een regeling voor prepensioen. Tegenwoordig is dit niet altijd meer het geval. Controleer dus goed bij je pensioenfonds of je prepensioen hebt opgebouwd.
4. Je lijfrente uitkeren
Heb je lijfrente opgebouwd via Rabo ToekomstSparen, een lijfrentespaarrekening bij een andere bank (bancaire lijfrente) of een lijfrenteverzekering? Dan kun je mogelijk (een deel van) je vrijkomende lijfrente laten uitkeren en gebruiken om eerder te stoppen met werken.
Houd er rekening mee dat dit niet altijd mogelijk is en dat hier fiscale voorwaarden aan zijn verbonden. Wat je uitkeringsmogelijkheden zijn, hangt af van het moment waarop je lijfrente hebt gestort. Wil je weten wat je mogelijkheden zijn als het gaat om lijfrente uitkeren? Ontdek het aan de hand van onze handige tool. Of lees er meer over op onze pagina’s over vrijkomende lijfrente.
5. Gebruik je transitievergoeding (gouden handdruk)
Een ontslag is nooit leuk, zeker niet als het tegen je zin is. Soms heb je dan recht op een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk genoemd. Dit is een compensatie voor de (pensioen)inkomsten die je misloopt. De hoogte van de vergoeding hangt onder andere af van je maandsalaris en het aantal jaar dat je bij je werkgever hebt gewerkt.
Heb je bijna je AOW-leeftijd bereikt en ontvang je een transitievergoeding? Dan kun je deze vergoeding mogelijk gebruiken om eerder te stoppen met werken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van de vergoeding en of dit bij je financiële situatie past. Is je pensioen nog niet in de buurt en heb je je vergoeding op dit moment niet nodig? Dan kun je (een deel van) je vergoeding mogelijk, na het betalen van belastingen, storten op je spaar- of beleggersrekening.
Gouden handdruk uitkering
Heb je vóór 1 januari 2014 een transitievergoeding ontvangen en staat deze op een goudenhanddrukverzekering, -spaarrekening of in je stamrecht bv? Dan kun je met Rabo GoudenHanddrukUitkering je tegoed periodiek laten uitkeren.
6. Je eigen vermogen inzetten
Ook als je geen gebruik maakt van bepaalde regelingen is een vervroegd pensioen mogelijk. Bijvoorbeeld door het inzetten van je eigen vermogen. Ben je vroeg begonnen met sparen of beleggen voor je pensioen? Dan kun je mogelijk een deel van dit vermogen gebruiken. Maar ook je huis verkopen of goedkoper gaan wonen om je lasten te verlagen kan helpen. Zo kun je het geld wat je hieraan overhoudt mogelijk gebruiken om de periode tot aan je AOW-leeftijd te overbruggen.
Houd er wel rekening mee dat je flink wat vermogen nodig hebt om maandelijks rond te kunnen komen als je geen andere (pensioen)inkomsten ontvangt. Als schatting kun je je netto maandinkomen gebruiken, of het inkomen dat je maandelijks denkt nodig te hebben. Stel je ontvangt nu een netto maandinkomen van € 2.300, dan heb je op jaarbasis ongeveer € 27.600 nodig. Dit geldt dan per jaar dat je eerder stopt met werken. Weten wat je vandaag al kunt doen om eerder te stoppen met werken? Ontdek het met Rabo Financieel Plan, waarbij je zelf eenvoudig en online een financieel plan maakt.
Pensioen aanvullen
Is jouw pensioen voorlopig nog niet in zicht, maar weet je wel al dat je eerder wilt stoppen met werken? Dan kan het slim zijn om nu al in actie te komen. Bijvoorbeeld door te sparen of beleggen. Wil je wel graag blijven doorwerken, maar een extraatje hebben tijdens je pensioen? Dan is banksparen (pensioensparen of pensioenbeleggen) misschien wel een optie voor jou.
Lees meer over jouw pensioen
Vuistregels voor een goed pensioen
Wanneer kun je zeggen dat je pensioen goed is geregeld? Wij hebben drie richtlijnen voor je opgesteld die houvast geven.
Pensioencheck: wat kan ik doen voor een goed pensioen?
Sparen, beleggen of pensioen opbouwen met belastingvoordeel. Welke pensioenoplossing past het beste bij jou?
Hoe werkt banksparen en wat is het?
Met banksparen kun je geld apart zetten voor je pensioen, mét belastingvoordeel. Iets voor jou? We vertellen je hier precies hoe banksparen werkt.