Samenlevingsvormen
Als je gaat samenwonen, dan wil je dit juridisch en financieel goed regelen. Dat kan op verschillende manieren. Wordt het een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap, of stappen jullie in het huwelijksbootje? Lees meer over de verschillende samenlevingsvormen en de voor- en nadelen.
Welke samenlevingsvorm zijn er?
Bij een samenlevingsvorm maak je afspraken over allerlei juridische en financiële dingen. Denk alleen al aan wie welke kosten betaalt. Wie de eigenaar is van welke bezittingen. En waar jullie recht op hebben als je ooit niet meer door één deur kan. Bij elke vorm heb je andere rechten en plichten. Het kan zo officieel als je zelf wilt.
Je kunt er ook voor kiezen om niets vast te leggen. Dat kan slim zijn als je bijvoorbeeld net gaat samenwonen en eerst wil aankijken of dat bevalt. Je bent elkaar dan wettelijk gezien niets verplicht. Maar let op: je legt ook niets vast over bijvoorbeeld de verdeling van gezamenlijke kosten en spullen. Dit kan problemen geven als jullie uit elkaar gaan.
Kiezen jullie ervoor wél iets vast te leggen? Dat kan op drie manieren:
Samenlevingscontract
Hierin leg je afspraken vast over samenwonen, zoals een verdeling van kosten en bezittingen. De inhoud bepaal je helemaal zelf.
Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Ook hier heb je rechten en plichten naar elkaar.
Huwelijk
Ja, ik wil! Trouwen is de meest uitgebreide vorm om jullie afspraken vast te leggen.
Liefde is … een gezamenlijke rekening openen
Overzicht over wat er binnenkomt en wat jullie samen uitgeven: met een gezamenlijke rekening hebben jullie je geldzaken goed geregeld.