Samenwonen met een geregistreerd partnerschap
Ga je samenwonen en wil je daar samen afspraken over vastleggen, voor nu en voor de toekomst? Dat kan met een geregistreerd partnerschap.
Wat houdt geregistreerd partnerschap in?
Met een geregistreerd partnerschap leggen jullie je relatie vast voor de wet. Dat betekent dat jullie een aantal rechten en plichten hebben naar elkaar. En het biedt jullie zekerheid voor de toekomst. Een geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Zo word je automatisch elkaars erfgenaam en mag je elkaars achternaam gebruiken. Je krijgt er ook plichten bij. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je voor elkaar zorgt tijdens én eventueel na jullie partnerschap. En komt er een kleintje bij? Dan hebben jullie allebei het gezag over je kind.
Voor- en nadelen van geregistreerd partnerschap
Partnerschapsvoorwaarden: zo regel je de verdeling tussen bezit en inkomen
Een geregistreerd partnerschap sluit je af in beperkte gemeenschap van goederen. Dit heeft gevolgen voor de verdeling van jullie bezittingen en schulden. Zodra je geregistreerd partners bent, zijn de bezittingen en schulden die je samen opbouwt, van jullie samen. Alles wat vóór jullie partnerschap van jou was, blijft van jou. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld erfenissen, giften en schenkingen.
Wil je schulden en bezittingen liever apart houden? Dan kun je partnerschapsvoorwaarden afsluiten. Voordeel is dat je dan niet automatisch aansprakelijk bent voor eventuele (zakelijke) schulden die je partner maakt.
Willen jullie liever een partnerschap in volledige gemeenschap van goederen? Dat kan. Kies je hiervoor, dan zijn al jullie bezittingen en schulden van jullie samen, ook alles wat je al had voor jullie partnerschap. Je regelt het via de notaris. Vóór 1 januari 2018 was dit de standaard: toen sloot je een geregistreerd partnerschap automatisch af in gemeenschap van goederen.
Tip: Vinden jullie het ingewikkeld om de gevolgen van partnerschapsvoorwaarden te overzien? Een notaris kan jullie hierbij adviseren. Bereid je goed voor op het gesprek en check ook welke kosten hierbij komen kijken.