Rabobank

Samenlevingscontract

Samenwonen én samen een contract afsluiten: heel romantisch klinkt het niet. Wel is het slim om afspraken vast te leggen als je gaat samenwonen. Bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.

Wat houdt een samenlevingscontract in?

In een samenlevingscontract leggen jullie allerlei afspraken vast over de verdeling van jullie financiën en bezittingen. Voor nu én voor als jullie ooit uit elkaar gaan. Wat je precies vastlegt, bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de verdeling van de huishoudelijke kosten, of welke spullen van jullie samen zijn.

Voor- en nadelen van een samenlevingscontract

Goed om te weten

Een samenlevingscontract kun je samen opstellen, zonder dat daar een notaris aan te pas komt. Maar officiële instanties, zoals de Belastingdienst of een pensioenfonds, accepteren zo’n contract niet altijd. Je kunt een contract ook via de notaris opstellen. Willen jullie bijvoorbeeld een huis kopen? Of wil je jouw partner aanmelden voor partnerpensioen? Dan heb je zo’n notarieel samenlevingscontract nodig. Ook ben je bij dit contract automatisch elkaars fiscaal partners. Dat kan belastingvoordeel opleveren.

Veelgestelde vragen

Andere manieren van samenwonen