Rabobank

Een samenlevingscontract: waar moet je aan denken?

Samenwonen én samen een contract afsluiten: heel romantisch klinkt het niet. Wel is het slim om afspraken vast te leggen als je gaat samenwonen. Bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract leggen jullie allerlei afspraken vast over de verdeling van jullie financiën en bezittingen. Voor nu én voor als jullie ooit uit elkaar gaan. Wat je precies vastlegt, bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de verdeling van de huishoudelijke kosten, of welke spullen van jullie samen zijn.

Wat kan er in een samenlevingscontract?

Jullie bepalen zelf wat in het samenlevingscontract komt te staan. De wet schrijft niets voor. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende zaken:

    Verdeling van kosten: wie betaalt welke kosten voor het huishouden en andere vaste lasten? Welke betaal- en/ of spaarrekeningen gebruiken jullie? Bezittingen, spaargeld en schulden: wie is de eigenaar en hoe verdelen jullie de zaken? Pensioen: hoe worden pensioenrechten geregeld en is er sprake van nabestaandenpensioen? Overlijden: wat gebeurt er met de bezittingen en schulden? Uit elkaar gaan: hoe worden de spullen verdeeld en zijn er bedragen die verrekend moeten worden?

Wat kost een samenlevingscontract?

De kosten voor een samenlevingscontract zijn afhankelijk van hoe het contract is opgesteld. Zelf opstellen is gratis. Laten jullie een samenlevingscontract opstellen door een notaris, dan komen er kosten bij kijken.

Samenlevingscontract door de notaris laten opstellen

De kosten voor een samenlevingscontract beginnen bij ongeveer € 250 voor een basiscontract en lopen op tot meer dan tot € 750 voor een uitgebreid samenlevingscontract. Ook verschillen de kosten per notaris.
Het grootste voordeel is dat de notaris ervoor zorgt dat het contract juridisch waterdicht is en voldoet aan de wettelijke eisen. Dit geeft jou en je partner meer zekerheid.

Zelf een samenlevingscontract opstellen

Het is ook mogelijk om samen met je partner een samenlevingscontract op te stellen. Dit kost niets. Als het door jullie zelf opgestelde contract aan alle voorwaarden voldoet, is het rechtsgeldig. Kiezen jullie hiervoor, vergeet dan niet goed te checken of je niets vergeten bent.

Wat is het verschil met een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Je hebt automatisch rechten en plichten, zoals het delen van bezittingen en ouderlijk gezag. Bij een samenlevingscontract maak je zelf afspraken en heb je geen automatische rechten. Alles moet in het contract staan. Er is geen automatische verdeling van bezittingen en de vader heeft niet automatisch ouderlijk gezag. Een samenlevingscontract biedt meer flexibiliteit, maar er zijn duidelijke afspraken nodig.

Voor- en nadelen van een samenlevingscontract

Je samenlevingscontract ontbinden

Om een samenlevingscontract te ontbinden, stuur je elkaar een brief waarin staat dat het contract beëindigd wordt. Je hoeft niet naar de notaris. Gaan jullie uit elkaar met een conflict? Dan moet er vaak een notaris worden ingeschakeld. Dit kan tijd en geld kosten.

Wat is een verblijvingsbeding?

Een verblijvingsbeding is een afspraak in een samenlevingscontract. Het zorgt ervoor dat gezamenlijke bezittingen, zoals een huis en inboedel, na overlijden naar de langstlevende partner gaan. Zo kan de langstlevende partner in het huis kan blijven wonen, zonder dat erfgenamen aanspraak maken. Dit gaat níet om persoonlijke bezittingen, en jullie zijn ook nog niet elkaars erfgenaam. Als er geen verblijvingsbeding of testament is opgesteld, geldt bij een overlijden het wettelijk erfrecht.

Goed om te weten

Een samenlevingscontract kun je samen opstellen, zonder dat daar een notaris aan te pas komt. Maar officiële instanties, zoals de Belastingdienst of een pensioenfonds, accepteren zo’n contract niet altijd. Je kunt een contract ook via de notaris opstellen. Willen jullie bijvoorbeeld een huis kopen? Of wil je jouw partner aanmelden voor partnerpensioen? Dan heb je zo’n notarieel samenlevingscontract nodig. Ook ben je bij dit contract automatisch elkaars fiscaal partners. Dat kan belastingvoordeel opleveren.

Veelgestelde vragen

Andere manieren van samenwonen